În fundal sunt susținătorii declarați ai opțiunii politice prezentate de Ludovic Orban organizațiilor locale. În prim plan, cu spatele, este Cristian Buican, deputat, președintele PNL Vâlcea. Invitat să se alăture echipei Orban, nu a spus nu. Nu a spus nici da. Stă și socotește. Calculează. Are și de ce să calculeze.
Pe surse, am fost informat că nu a semnat nici pentru opțiunea Cristi Bușoi, deși după o primă apreciere a situației legăturilor din PNL nu ar fi de mirare să fi semnat. Dar, nu a făcut-o.
Presa „consultată” de mine, locală și de altă „natură”, spune că există o anumită relație între Cristi Buican și unele persoane care activează în echipa lui Cristian Bușoi. Fiind vorba despre presă, mai ales dacă acea presă are o anumită orientare, am considerat că este sănătos să nu îi dau crezare mai mult decât merită. Am preluat evenimentul nu și interpretarea lui. Și am făcut bine !
Președintele PNL Vâlcea are un program politic, pentru care a redevenit președinte al organizației județene a PNL, care cuprinde foarte multe elemente asemănătoare cu cele pe care Ludovic Orban le promovează la întâlnirile cu liberalii din organizațiile locale. Chiar și critica pe care o aduce modului în care partidul a fost condus la alegerile parlamentare are asemănări cu criticile aduse de Ludovic Orban și susținătorii lui. De aceea prezența lui, chiar dacă în postura de asistent, la întâlnirea lui Ludovic Orban cu susținătorii săi, nu trebuie să mai fie așa de deosebită.
În programul politic prezentat la alegerile locale din 22 aprilie 2017, Cristian Buican a fost foarte aproape de „orbanism”. Întitulat „Reclădirea încrederii în Partidul Naţional Liberal – Prin noi înşine!”, programul lui Buican are aceeași linie ideologică cu proiectul politic al lui Ludovic Orban.
„Recâştigarea încrederii populaţiei în Partidul Naţional Liberal trebuie să reprezinte principalul scop din următoarea perioadă. Avem şansa, în aceşti doi ani până la următoarele alegeri, să clarificăm doctrinar şi ideologic drumul pe care partidul nostru trebuie să îl urmeze şi să acţionăm în consecinţă. Avem doi ani să ne aşezăm, să dezbatem, să discutăm şi să venim cu un răspuns clar, concis şi uşor de înţeles pentru toate problemele societăţii”
„Situaţia politică actuală şi în special poziţia Partidului Naţional Liberal după anul electoral 2016, atât la nivel judeţean, cât şi la nivel naţional, necesită un răspuns ferm şi hotărât din partea tuturor membrilor partidului. Este de datoria noastră, a tuturor, să punem umărul la reconstrucţia partidului, la recâştigarea încrederii cetăţenilor în valorile şi principiile de sub stindardul săgeţii liberale… Cred cu tărie că acest lucru se poate realiza prin câteva măsuri ferme ale organelor de conducere ale partidului ce urmează să fie alese”Ei bine, constat că linia politică pe care vrea să meargă Cristian Buican este mult, mult mai aproape de linia politică promovată de Ludovic Orban:
Candidez pentru a oferi PNL caracter și o identitate politică clară de dreapta, liberal-conservatoareIar asemănările devin frapante când citim propunerile lui Cristian Buican pentru activitatea PNL la nivel național
„Reclădirea încrederii în Partidul Naţional Liberal – Prin noi înşine!”
Măsurile propuse de Cristian Buican în programul lui politic la nivel național
1.Lansarea unei dezbateri largi în interiorul PNL care să clarifice direcţiile principale doctrinare şi ideologice ale partidului. Astfel răspunsul partidului la provocările societăţii româneşti şi europene vor veni firesc, izvorând din doctrină şi ideologie şi nu din convingerea liderului care ia decizia sau conjunctura politico-socială.Citind cele de mai sus, prezența lui Cristian Buican la întâlnire, chiar dacă nu angajantă, nu mai miră. Are de făcut o alegere. Pe lângă o puternică compatibilitate în gândirea politică cu Ludovic Orban, Cristian Buican are în spate o puternică presiune din partea activului de partid care, spun sursele, înclină într-un procent semnificativ către susținerea candidatului Ludovic Orban.
2. Înscrierea în partid a membrilor pe criteriul aderării la principiile şi valorile PNL şi nu pentru obţinerea unor avantaje personale imediate.
3. Introducerea unui sistem performant de selectare a resursei umane, atât în ceea ce priveşte promovarea în funcţii şi demnităţi politice, cât şi în cele administrative.
4. Modificarea statutului şi regulamentului astfel încât să fie încurajată competiţia între oameni şi proiecte pentru a facilita crearea de lideri naţionali şi locali notorii şi credibili.
5. Repopularea comisiilor de specialitate ale PNL cu specialişti şi impulsionarea activităţii acestora pentru a susţine cu expertiză ştiinţifică şi profesională politicile publice şi comportamentul politic al partidului.
6. Reluarea dezbaterilor în interiorul partidului la toate nivelurile astfel încât decizia politică să fie rezultatul expresiei de voinţă a majorităţii membrilor eliminând în acest fel frustrările şi atrăgând tot activul de partid pentru susţinerea acestora.
7. Crearea unor canale de comunicare media favorabile sau apropierea celor existente prin folosirea judicioasă a resurselor financiare ale partidului.
8. Organizarea unui departament de comunicare profesionist, stabilirea unei strategii de comunicare coerentă şi pregătirea comunicatorilor credibili.
Și, să nu uit ! La prezidiu, sunt campionii PNL la alegerile parlamentare ! PNL Vâlcea a avut un rezultat excelent la locale însă unul absolut dezastruos la parlamentare. Este timpul să se alăture celor care știu să obțină rezultate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Vor fi șterse comentariile care depășesc limitele dialogului civilizat sau care pot fi catalogate ca spam.