10:20 | 21 martie 2019 | Uniunea Europeană
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, susținut joi, 21 martie ac, la Bruxelles, Regatul Belgiei, o prezentare în cadrul conferinței anuale Transatlantice organizate de AmCham EU.
Vă prezentăm în continuare textul alocuțiunii tradusă din limba engleză:
„Excelențe,
Doamnelor si domnilor,
Îmi face plăcere să fiu oaspete al Camerei de Comerț Americane din Europa și să mă adresez acestei audiențe distinse.
Permiteți-mi să încep prin a lăuda rolul important pe care îl joacă AmCham în sprijinul cooperării transatlantice.
Voi susține astăzi că o puternică cooperare transatlantică a fost întotdeauna și rămâne o condiție esențială pentru prosperitatea economiilor noastre și a cetățenilor noștri. În ciuda tuturor lucrurilor, parteneriatul transatlantic rămâne o relație strategică crucială pe plan mondial. În mod colectiv, țările noastre reprezintă de departe cel mai influent grup de țări din lume. Dar asta nu ar trebui să fie un motiv de satisfacere.
România este pe deplin angajată într-un puternic parteneriat transatlantic, o strânsă cooperare între Uniunea Europeană și Statele Unite și între Uniunea Europeană și NATO. Ca partener strategic al Statelor Unite, România își vede mandatul la conducerea Consiliului Uniunii Europene ca o oportunitate de a promova o agendă de cooperare UE-SUA pozitivă.
Dragi musafiri,
Relația transatlantică este un proiect fără precedent de pace, prosperitate și libertate, o ancoră a stabilității globale și motorul prosperității noastre comune. O Europă puternică, unită și de succes din punct de vedere economic rămâne o necesitate pentru Statele Unite. Securitatea și prosperitatea Europei sunt indivizibile din cauza securității și a prosperității Americii.
Relația economică dintre Statele Unite și Europa este cea mai mare și cea mai importantă din lume.
Comercializăm în fiecare an aproximativ un trilion de dolari în valoare de bunuri și servicii - adică aproape o treime din totalul comerțului global. Comerțul dintre noi creează locuri de muncă pe ambele maluri ale Atlanticului - aproximativ 7 milioane în Statele Unite și 5 milioane de locuri de muncă în Uniunea Europeană.
Pentru a spune pur și simplu, Europa este bună pentru afacerea americană și suntem bucuroși să vedem că se întâmplă acest lucru. Peste 70% din totalul investițiilor străine directe din SUA provine din Europa. Avem un parteneriat comercial echilibrat și care funcționează pentru ambele părți.
Este adevărat că UE exportă mai multe bunuri către SUA decât importă, dar situația este inversată în ceea ce privește serviciile. Fiecare parte are avantaje competitive, dar, împreună, cu siguranță suntem mai puternici decât suma părților noastre.
Doamnelor si domnilor,
România consideră că multilateralismul și ordinea internațională bazată pe reguli reprezintă pietre de temelie importante ale securității și prosperității noastre colective. Acestea sunt acum cu atât mai necesare în orice moment în trecut, tocmai pentru că trebuie să gestionăm schimbarea. În cazul în care sunt necesare ajustări, trebuie să încercăm să acționăm cât mai mult posibil în cadrul instituțional existent.
Sistemul comercial multilateral reglementat de OMC a fost baza prosperității în Europa, SUA și în întreaga lume. Cu toate acestea, acceptăm nevoia de schimbare.
UE va trebui să își adapteze politica comercială la apărarea intereselor noastre strategice și să reflecte noile realități din economia globală, împotriva practicilor care denaturează comerțul.
România sprijină modernizarea sistemului multilateral în cadrul OMC. Este nevoie de o mai mare transparență și de stabilirea unor mecanisme de abordare a tensiunilor comerciale într-o etapă timpurie între parteneri. Deși această lucrare nu este ușoară, ea rămâne esențială și poate fi mult mai eficientă în contextul unui efort comun cu SUA și alți parteneri asemănători.
Dialogul strategic transatlantic privind comerțul, inclusiv în contextul unui viitor parteneriat în domeniul comerțului și investițiilor, ar trebui să continue într-un mod constructiv și pozitiv.
Dragi prieteni,
Nu trebuie să uităm niciodată unde sunt minunile noastre. Cred că este nevoie de o re-angajare a SUA în Europa în domenii strategice, cum ar fi energia, noile tehnologii și infrastructura critică. În mod crucial, este necesar să se consolideze cooperarea privind securitatea informatică și viitorul infrastructurii noastre digitale.
Bazându-ne pe punctele forte, trebuie să luăm măsuri suplimentare pentru a sprijini antreprenoriatul și competitivitatea întreprinderilor mici și mijlocii, ca o strategie de creștere pe termen lung. Antreprenorii joacă un rol crucial în dezvoltarea competitivității economice a viitorului.
Cooperarea strategică în domeniul energiei trebuie intensificată. Statele Unite pot juca un rol major în securitatea energetică a continentului nostru. Companiile americane propun o revoluție energetică în America, o dezvoltare care se poate dovedi un punct central pentru securitatea energetică europeană și opțiunile energetice regionale.
Încurajez companiile americane să-și asume un interes solid și pe termen lung pentru omologii lor europeni și oportunitățile de afaceri din această parte a Atlanticului.
În acest moment, permiteți-mi să evidențiez Summit-ul de inițiativă al celor Trei Mări pe care l-am găzduit la București în 2018.
Inițiativa a instituit un cadru pentru angajamentul central și est-european cu UE și SUA pentru a promova interconectivitatea regională în domeniul energiei, al transporturilor și al sectorului digital.
Salutăm inițiativele de afaceri și de investiții din regiune, care vor promova în continuare creșterea economică și vor crea parteneriate pe termen lung între țările noastre.
Doamnelor si domnilor,
Nu există nici o îndoială că lumea suferă schimbări profunde. Apar noi actori, modele de schimbare a schimburilor comerciale și dinamice noi se formează în demografie. Ne confruntăm cu provocări importante, cum ar fi schimbările climatice, migrația, terorismul și populismul. În plus, noile tehnologii modifică modul în care trăim și geopolitica pare să joace un rol mai mare decât oricând altcineva de la războiul rece.
În timp ce ne confruntăm cu dificultățile, trebuie să ținem cont de ceea ce ne leagă. Unele dificultăți ar putea fi transformate în oportunități.
Un astfel de exemplu este în domeniul securității și apărării. Acest domeniu este cu atât mai important într-o lume cu instabilitate sporită și provocări pentru securitate, care au potențialul de a afecta negativ economiile noastre.
Dificultăți economice reale sunt resimțite de prea mulți cetățeni, de pe ambele maluri ale Atlanticului. Trebuie să acționăm împreună și să dovedim că există un viitor pentru toți, fără ca nici un cetățean să rămână în urmă.
Modificările dăunătoare generate de economia globală se lovesc de anumite secțiuni vulnerabile ale societăților noastre și, în special, de comunitățile clasei muncitoare. Trebuie să recunoaștem dificultățile lor și să fim pregătiți să luăm decizii îndrăznețe pentru a ne asigura viitorul nostru comun.
Aceasta ar trebui să includă apropierea politicilor și a deciziilor politice de cetățenii noștri și de nevoile acestora. Doresc doar să subliniez importanța crucială a investiției în tineretul nostru, a dezvoltării abilităților necesare pentru a se adapta la această lume în schimbare rapidă.
Doamnelor si domnilor,
Dragi prieteni,
Deși nu vom fi niciodată liberi de provocări și dificultăți, cred că împreună putem depăși orice obstacol, cu puțină înțelepciune și moderare colectivă.
În timp ce strânsa noastră alianță politică, economică și strategică este rezultatul unor interese comune reciproc în întreaga istorie recentă, ceea ce ne leagă cu adevărat sunt valorile noastre comune.
Aș dori să felicit AmCham UE pentru investițiile sale continue în viitorul relației transatlantice. Nu veți fi dezamăgiți, fiți siguri!
Mulțumesc foarte mult!"
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Vor fi șterse comentariile care depășesc limitele dialogului civilizat sau care pot fi catalogate ca spam.