Ținând cont de acest eveniment și având această poziție și faptul că ne întâlnim aici cu foarte mulți primari, nu pot să îmi imaginez un loc mai bun pentru a prezenta viitoarele inițiative ale PPE-ului pentru continentul nostru, pentru Uniunea Europeană, decât aici, la București.
Este grozav să mă aflu aici. Vă mulțumesc pentru primirea călduroasă!
În primul rând, vreau să subliniez că PNL este unul dintre motoarele din cadrul PPE. Sub președinția lui Ludovic Orban, am văzut astăzi , atunci când am cunoscut candidații și am văzut prezentarea și felul în care PNL lucrează și forța motrice, care face parte dintr-o familie mai mare. Aici sunt abordate aceleași chestiuni care sunt abordate și la nivel european și noi suntem un partid care putem să influențăm procesul decizional la toate nivelurile pentru a lupta în interesul cetățenilor europeni.
Așadar, permiteți-mi să vă spun, permiteți-mi să mulțumesc leadership-ului partidului dumneavoastră, lui Ludovic Orban pentru sprijinul pe care l-a oferit și să nu uităm, PNL este puternic și reprezintă viitorul României.
Mulțumesc Ludovic Orban pentru leadership-ul puternic pe care îl oferi!
Doamnelor și domnilor, mă gândesc la România și când fac acest lucru, trebuie să vă spun că în anii trecuți, România a fost privită ca o țară care vorbea, referitor la statul de drept, la lupta împotriva corupției, discutam despre probleme interne. România nu mai era văzută ca fiind parte dintre țările care iau principalele decizii la nivel european. Trebuie să ne gândim că România era una dintre țările cele mai pro-europene. Trebuie să ne concentrăm asupra cetățenilor și este o tragedie să nu observăm că România nu mai este un pionier la procesul decizional la nivel european. Este nevoie de aer proaspăt, de spiritul tânăr al noii generații și știți care este motivul! Motivul este că există actualul Guvern din România, care se gândește mult mai mult la interesele liderilor de partid și mult mai puțin la interesul cetățenilor români, în context european.
Există un lucru negativ, pe care trebuie să-l menționez acum că mă aflu la București dar, aspectul pozitiv este că a existat o persoană care a dat un semnal clar că putem avea în continuare încredere in viitorul acestei țări, putem avea în continuare încredere în România, ca partener de încredere pentru noi, la nivel european. Este vorba despre preşedintele dumneavoastră, Klaus Iohannis, care a fost întotdeauna un lider extraordinar și ar trebui să fiţi mândri că aveţi un preşedinte atât de grozav. Mulțumesc, Klaus Iohannis!
Doamnelor și domnilor, acum, când vorbim de viitorul UE, trebuie să înţelegem că trebuie să începem cu modul de a asculta, cum a spus şi Antonio. Doamnelor și domnilor, Europa și politica la nivel european trebuie să înceapă să asculte, să ia în considerare îngrijorările oamenilor și nu să se gândească numai la anumite elite. Totul începe prin îi a-i asculta pe oameni.
De aceea vă spun, nu pot să-mi imaginez un loc mai bun pentru a discuta despre aceste lucruri decât Comitetul Regiunilor . Îi respect pe primari și activitatea lor din viața de zi cu zi. Activitatea legislativă este mai îndepărtată de oameni dar în calitate de primar, la nivel local, dumneavoastră sunteți zi de zi aproape de cetățeni. Așadar, să-i ascultăm pe primari este un lucru esențial. Mă gândesc cum ar desfășura un primar campania, întotdeauna mă gândesc la acest lucru. Atunci când un primar dorește să fie reales, mesajul principal pe care îl transmite este să spună cetățenilor, prietenilor, comunității, mesajul principal este: Da, mi-am făcut treaba!
Deci, trebuie să arăți ceea ce ai făcut în timpul mandatului tău.
Este același lucru, pentru că în prezent guvernăm Uniunea Europeană, trebuie să spunem oamenilor ce am realizat. Doamnelor și domnilor, în ultimii zece ani, în Europa, am creat 13 milioane de locuri noi de muncă, avem o creștere economică de 2% și, de asemenea, un alt aspect care a fost criticat, în ceea ce privește migrația, ei bine, am reușit să reducem cifra migrației ilegale în ultimii 4 ani cu aproximativ 95% în zona Mediteranei.
Dacă este să ne gândim la Brexit, trebuie să ținem Europa împreună, 27 de țări care să aibă o voce comună în fața Marii Britanii. Gândindu-ne la aceste trei puncte esențiale, trebuie să vă spun că PPE, sub leadership-ul lui Tajani, Tusk și alături de mine, vom reuși să mergem pe aceeași cale și putem să fim mândrii de ceea ce am realizat până acum la nivelul Uniunii Europene.
Și un alt aspect foarte important, doamnelor și domnilor, câteodată, atunci când vorbim despre Europa, ne concentrăm foarte mult pe aspectele concrete și uităm adesea de perspectiva mai largă.
Aș vrea să revin la cuvintele președintelui Iohannis, am 46 de ani, doamnelor și domnilor, am crescut în Bavaria și sunt prima generație de pe acest Continent care poate să spună: Da, trăiesc astăzi și generația mea poate trăi în prezent într-o Europă în care guvernează libertatea și pacea.
Generația tatălui mei s-a născut în 1947, la încheierea celui de-al doilea Război Mondial, a trăit în Bavaria și s-a bucurat de libertate. Dar jumătate din continentul nostru era sub un regim comunist și nu s-a bucurat de libertate iar generația străbunicului meu a mers la război și generațiile dinainte, de asemenea. Așadar, doamnelor și domnilor, vă rog să vă gândiți că eu reprezint prima generație care poate să spună că a trăit pe parcursul întregii vieți într-o Europă care este unită de principiile libertății și păcii.
Și de ce subliniez acest lucru? O fac pentru că acest lucru a fost posibil pentru că lideri din partidul nostru, din partea familiei PPE, cei care au condus în ultimii ani Uniunea Europeană, au reușit să facă acest lucru și mă lupt împotriva tuturor celor care vor să distrugă Europa de astăzi, împotriva populiștilor, egoiștilor, naționaliștilor. Această Europă a fost construită de noi, suntem mândrii și o vom apăra și pe viitor.
Acesta este primul aspect, trebuie să spunem cetățenilor ce am realizat pentru că trăim în cea mai bună Europă pe care am avut-o vreodată. Asta nu înseamnă că totul este în regulă. Nu, mai sunt multe lucruri de rezolvat. Sigur, v-ați referit la acest lucru. Primul mesaj al programul nostru, al manifestului, referitor la ce vrem să facem în Europa este că eu visez la o Europă mai bună și în calitate de viitor președinte al Comisiei Europene îmi doresc să lupt pentru o Europă în care nimeni nu va mai forțat să își părăsească regiunea în care locuiește din motive financiare. Trebuie să lucrăm pentru o Europă în care toată lumea să se bucure de aceleași condiții de trai, peste tot în Europa.
Peste 3,5 milioane de români au părăsit România în ultimii ani. O treime din tânăra generație a părăsit această țară și asta nu poate să mai fie acceptabil, de aceea trebuie să facem mai mult astfel încât să creăm condiții de trai egale și de aceea vă transmit acest angajament clar. Eu, în calitate de președinte al Comisiei, voi fi în favoarea tuturor politicilor regionale de dezvoltare pentru că trebuie să investim în viitorul Europei, să construim infrastructură și să oferim tinerilor un viitor mai bun și mai ales în zonele rurale trebuie să fim deschiși pentru comerț ca europeni și doresc să vă comunic câteva cifre.
1,1 milioane români lucrează, în prezent, în sectoare în care se produc produse pentru export, deci nu pentru a fi exportate în Uniune, ci în țări terțe. 1,1 milioane de români. Este foarte mult, ceea ce ne transmite un semnal clar. Putem avea un viitor economic bun numai dacă credem în politicile comerciale și aceasta este o problemă, pentru că socialiștii, verzii, cei de stânga sunt sceptici cu privire la viitoarele acorduri comerciale. Am votat la Strasbourg cu privire la acordurile comerciale între Uniunea Europeană și Statele Unite, un dosar foarte important și vă spun că socialiștii se opun acestuia. Socialiștii nu vor să aibă alte acorduri comerciale. Ei vor să facă aceleași lucruri ca Donald Trump, să blocheze comerţul, să-l oprească, să clădească ziduri și vă spun, pe partea economică nu doresc să clădesc vreun zid, eu vreau să creez punţi pentru că este singura cale de a obține o dezvoltare economică bună și o politică comercială sustenabilă.
Un alt aspect, în ceea ce privește creșterea economică, ne bucurăm în prezent de creștere economică. De ce? Pentru că avem produse bune, inovația este un element cheie. Am vizitat acum puțin timp standurile tinerilor antreprenori și este incredibil să vezi ce de idei bune au tinerii antreprenori din Europa.
Doamnelor și domnilor, pentru a activa inovația și a-i susține pe aceia care produc servicii și produse noi și bune trebuie să mergem pe această cale. Vreau să vă ofer un exemplu și Antonio a vorbit despre acest lucru. 40% dintre cei care sunt prezenți în această sală , 40% dintre europeni vor experimenta în viața lor, se vor confrunta în viaţa lor cu cancerul. Toţi cei care au avut un astfel de caz în familia lor, printre cei apropriați ştiu cum se simt. Se simt lipsiţi de speranţă şi dacă ar fi să îmbinăm toate capacitățile de cercetare de la nivel european, toate bazele de date de care beneficiem și am reuși să facem un master plan în lupta împotriva cancerului, atunci noi europenii am reuși să venim cu un răspuns la cancer, eventual să vindecăm cancerul pe viitor. Nu putem spune daca va dura 5, 7 sau 10 ani, dar dacă europenii ar găsi un răspuns la cancer, atunci acesta va deveni un loc mai bun și oamenii ar fi mândri să fie europeni. Eu vreau să prezint un astfel de master plan în lupta împotriva cancerului. Inovația este un domeniu cheie.
Doamnelor și domnilor mai există un alt aspect cheie la nivel european. Unul sunt locurile de muncă, iar cel de-al doilea, în continuare, discuția cu privire la migrație. Oricând călătoresc prin Europa observ că oamenii sunt îngrijorați în continuare cu privire la migrație. Doresc să vă ofer un răspuns scurt cu privire la punctul de vedere al PPE. Primul punct, condiția prealabilă atunci când vorbim despre migrație este că putem să controlăm frontierele noastre externe. Anul trecut în august am fost în Bulgaria, țară vecină, am vizitat granița Bulgaro-Turcă, un mic râu de face delimitarea la graniță și exista un steag uriaș pe partea cealaltă, deci sunt 2 continente care se întâlnesc la acel punct. Borisov a construit un gard la granița respectivă, o măsură tehnică împotriva migrației ilegale, al cărei pașaport poți să treci peste frontieră cu ușurință, dar pentru imigranții ilegali, pentru a face față contrabandiștilor și a mafiei din regiunea respectivă, migrația ilegală a fost redusă aproape la zero și, doamnelor și domnilor, trebuie să vă spun că toți acei politicieni care sunt dispuși să apere frontierele externe și să arate că la frontierele externe luptăm împotriva migrației ilegale, toți acei politicieni nu trebuie criticați pentru că acei politicieni beneficiază de sprijinul deplin al PPE-ului, pentru că noi vrem să câștigăm controlul la frontierele noastre.
Cel de-al doilea aspect. Suntem un continent care se bazează pe principii de bază, pe umanitate și trebuie să avem grijă și de cei care au nevoie de ajutorul nostru. Un master plan pentru Africa, pentru a-i susține și pentru a le oferi asistență, pentru a asigura evoluții pozitive.
România, Europa nu pot avea un viitor bun dacă continentul nostru învecinat, Africa, se găsește într-o situație haotică pe termen lung, de aceea trebuie să acționăm și există două răspunsuri la această discuție privind migrația, responsabilitatea si preluarea controlului la frontiere. Există multe alte aspecte. De exemplu, Europa este un continent care din punct de vedere economic este puternic. Jean Claude Junker călătorește (..) în America și vorbește despre comerț și vorbește despre noi și despre relațiile dintre noi, dar nu suntem suficient de puternici la nivel politic. Suntem puternici economic, dar din punct de vedere economic suntem încă slabi, de aceea trebuie să găsim o cale, iar afacerile externe sunt menționate în acest sens, pentru că trebuie să răspundem la provocarea la ceea ce face Vladimir Putin, trebuie să vedem cum reacționăm la ceea ce face Trump, ceea ce face Erdogan în Turica. Toate preocupările din domeniul Afacerilor Externe sunt importante și dacă vom răspunde la acestea, Europa va deveni o putere și din punct de vedere politic.
Trebuie să reușim să vorbim la nivel global pe o singură voce.
Doamnelor și domnilor, câteva observații referitoare la ce trebuie să facem cu privire la viitorul Europei. Vreau să menționez un punct minor, cu privire la aceste acțiuni. Statul de drept. Acesta are de-a face și cu Partidul Social Democrat din România. Sunt surprins trebuie să spun că, pentru prima dată la nivel european, vom avea un procuror șef european care are ocazia de a implementa statul de drept și a se lupta împotriva corupției nu numai la nivel național, dar și la nivel european. Și pentru această funcție, pentru prima dată, am nominalizat o persoană. Este vorba despre o personalitate, o persoană din România, care a fost propusă de Parlamentul European ca si candidat.
Doamnelor și domnilor, este o surpriză pentru mine că Guvernul din România nu sprijină acest candidat, nu o sprijină pe această doamnă. Eu cred că România ar trebui să fie mândră că primul procuror-şef european ar putea să fie un reprezentant al României, un cetăţean român, de aceea sprijinim această numire întrutotul.
Doamnelor și domnilor, un aspect în campanie este să spui ce ai realizat, un alt element este să spui oamenilor ce vrei să faci pe viitor și un al treilea element și acesta este necesar în Europa, este să privești la principiile fundamentale, la reguli. La ce ne gândim ca europeni atunci când vorbim în numele PPE-ului, al PNL-ului și când ne referim la Europa?
Doamnelor și domnilor,
Călătorim prin Europa, dacă zburăm de aici la București spre Dublin sau de la Lisabona către Helsinki, înseamnă să traversezi Europa de două ori și se va găsi foarte multă diversitate privind cultura, mâncarea, unii au bere bună, alții au vin bun. Românii le au pe amândouă, și vin și bere excelente. Deci, aceste lucruri pot fi întâlnite peste tot în Europa., diversitatea este foarte mare, însă un singur lucru îl avem în comun în Europa. Este cu câteva mici excepții în fiecare sat și oraș se va găsi o biserică creștină și de aceea cred că acest continent se bazează pe principii creștine și ar trebui să fim mândri de acest lucru, ar trebui să fim mândri că avem aceste valori de bază comune.
Un alt lucru de bază la care mă gândesc este că trebuie să definim componența finală a Uniunii Europene. Cine face parte din Uniunea Europeană? Sigur, țările din Balcanii de Vest trebuie să aibă șansa de a adera la Uniunea Europeană, nu este nici un dubiu, dar avem discuții și cu prietenii noștri din Turcia, cu privire la calitatea de membru. Permiteți-mi să fiu cinstit în această privință, pentru că în ultimii ani în Turcia, nu putem spune că Turcia a arătat un angajament de implementare a statului de drept și a principiilor și valorilor în care credem. De aceea, Turcia se îndepărtează de Europa, merge tot mai departe. Cred că cel mai bun lucru pe care îl putem face în prezent în această relație este să avem o abordare cinstită. Ce înseamnă acest lucru practic? Înseamnă că ar trebui să spunem prietenilor noștri turci că dorim să avem o relație puternică, că dorim să avem o relație de prietenie puternică, dar calitatea de membru pe deplin al Turciei în Uniunea Europeană nu va putea funcționa și vă promit că eu voi opri discuțiile cu privire la acest lucru, pentru că trebuie să definim frontierele Uniunii Europene în final.
Ultimul punct pe care trebuie să îl menționez, doamnelor și domnilor, naționalismul a revenit ca subiect de discuție. Nu există nicio contradicție între mândria locală și națională și între mândria de a fi european. Pentru noi, aceste trei identități merg mână în mână și nu voi permite niciunui naționalist sau populist, să spună cetățenilor că acestea sunt valori care vin în contradicție. Nu, pentru noi ele sunt împreună.
Asta vom oferi europenilor în următoarele săptămâni și luni. În campanie, vom spune oamenilor ceea ce credem, ce reprezentăm în calitate de europeni adevărați. Nu vom da vina pe Europa pentru tot ce se întâmplă, noi suntem adevărații europeni și avem un plan pentru viitor. Vom arăta oamenilor că avem rezultate, că vrem încrederea lor și că avem un viitor pentru Europa și că ne sprijinim pe valori fundamentale. Credem în aceste valori pe care este construită Europa, de aceea campania poate să fie un succes. În România ne-ați arătat că este posibilă o astfel de ascensiune. Haideți să luptăm împreună, să facem campanie împreună pentru o Europă mai bună, pentru o Europă care se află în mâinile noastre.
Vă mulțumesc!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu
Vor fi șterse comentariile care depășesc limitele dialogului civilizat sau care pot fi catalogate ca spam.