luni, 2 septembrie 2019

DECLARAȚIILE PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, LA FINALUL REUNIUNII BIROULUI EXECUTIV AL PNL, 02 SEPTEMBRIE 2019

DECLARAȚIILE PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, LA FINALUL REUNIUNII BIROULUI EXECUTIV AL PNL, 02 SEPTEMBRIE 2019

Dezbaterea de astăzi a urmărit stabilirea obiectivelor și priorităților legislative ale Partidului Național Liberal pe sesiunea parlamentară care începe în septembrie, atât la Camera Deputaților, cât și la Senat, cât și la Parlamentul European.

Printre principalele obiective pe care le-am stabilit, enumăr depunerea unei moțiuni de cenzură, care să aibă șanse maxime de adoptare în cadrul acestei sesiuni parlamentare, dezbaterea și adoptarea proiectului de revizuire a  Constituției României, în urma referendumului convocat de președintele Iohannis în data de 26 mai. De asemenea, la  nivelul Parlamentului European am mandatat reprezentanții Partidului Național Liberal să atingă obiectivul de ocupare a poziției de procuror-șef al Parchetului European de către candidatul român, care este astăzi revalidat ca și candidat al Parlamentului European în cadrul procedurii de desemnare a procurorului-șef al Parchetului European.

Ne-am stabilit priorități legislative în mai multe domenii de activitate. Vă voi prezenta câteva dintre aceste priorități.

În domeniul economic, abrogarea prevederilor negative din cadrul Ordonanței 114, din domeniul energiei, din domeniul fondurilor de pensii, din domeniul comunicațiilor, din domeniul  financiar-bancar. Toate prevederile care au creat grave perturbări în funcționarea economiei românești și și a multor sectoare de activitate din economia românească.

Fac precizarea că nu dorim modificarea prevederilor legate de pensii, pentru că Legea pensiilor este o lege adoptată, o lege care  a fost promulgată de președintele României și noi ne dorim ca pensiile să fie plătite, să existe resursele financiare pentru a putea susține plata tuturor pensiilor din România. Am făcut această precizare pentru a combate dezinformarea practicată de liderii PSD.

De asemenea, în domeniul economic și fiscal ne dorim anularea supraaccizei la combustibil, de asemenea, ne dorim anularea supra-impozitării contractelor part-time și anularea supra-impozitării companiilor, privitor la angajarea persoanelor cu dizabilități.

De asemenea, ne dorim adoptarea unor proiecte care, într-adevăr, să-i premieze fiscal pe cetățenii onești. Suntem, categoric, împotriva amnistiei dată pe ușa din dos de Guvernul Dăncilă – Teodorovici, iar obiectivul nostru este să-i bonificăm pe bunii platnici, pe acei cetățeni români și acele firme care își plătesc taxele și impozitele la timp, așa cum prevede legea. Ei trebuie să fie premiați prin bonificații fiscale și nicidecum aceia care fac evaziune fiscală și care nu își plătesc taxele și impozitele la termen

În domeniul justiției, avem ca obiective clare punerea în acord a legilor justiției, cu recomandările Comisiei de la Veneția și cu recomandările cuprinse în cadrul raportului Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Abrogarea prevederilor Legii recursului compensatoriu, care au permis eliberarea înainte de termen a foarte multor categorii de deținuți. Au fost eliberați aproape 20 000 de deținuți din închisori, înainte de termen, iar viața, siguranța și avutul personal a fiecărui cetățean român sunt puse în pericol de aceste eliberări făcute fără  niciun fel de noimă și fără niciun fel de măsură de reinserție socială și de supraveghere a celor eliberați din închisori.

Avem ca obiectiv abrogarea, de fapt, respingerea modificărilor făcute de majoritatea PSD-ALDE, la Codul penal și la Codul de procedură penală și reluarea dezbaterilor privind modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală.

În domeniul administrativ, vom îmbunătății Codul administrativ care a fost adoptat în mod neconstituțional, prin OUG de către Guvern. De asemenea, vom face tot ce depinde de noi să corectăm mecanismul de acordare a resurselor financiare către autoritățile locale. Suntem după doi ani, consecutiv, de jaf făcut de Guvern în bugetele locale. Doi ani, consecutiv, autoritățile locale au pierdut peste șapte miliarde de lei în bugetele locale și foarte multe autorități locale sunt astăzi în riscul de a intra în incapacitate de plată, în riscul de a nu putea cofinanța proiectele de investiții de care avem atâta nevoie la nivel local și care sunt finanțate fie din fonduri europene, fie în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală.

Comportamentul actualului Guvern față de autoritățile locale a fost un comportament deplorabil, care a creat crize la nivelul autorităților locale și care a aruncat în aer toate proiectele de dezvoltare ale comunităților locale din România.

Nu în ultimul rând, ne propunem adoptarea unor legi sau modificări legisaltive  în domeniul educației, în domeniul sănătații, cum ar fi corectarea Ordonanței 51, care nu mai permite decontarea navetei școlare pentru elevi în transportul interjudețean, de asemenea, generalizarea programului „Școala după școală”.

În domeniul sănătății, modificarea legii care să permită includerea orelor de gardă în cadrul vechimii și în cadrul calcului sumelor pentru stabilirea pensiilor, de asemenea, măsuri de susținere a zonei de medicină preventivă, în special a medicilor de familie și a medicilor din ambulatoriu, în special în policlinică, care la ora actuală sunt cenușăresele sistemului medical.

(Ne puteți spune câte semnături ați adunat până acum pentru moțiunea de cenzură?)

Știți foarte bine că săptămâna trecută am anunțat că odată cu debutul sesiunii parlamentare vor începe negocierile cu toate formațiunile politice și cu toate grupurile parlamentare reprezentate în Parlamentul României, sigur, cu excepția grupurilor PSD. Am stabilit un calendar de  întâlniri pe parcursul următoarelor două săptămâni, cu toți liderii formațiunilor politice, cu toți liderii grupurilor parlamentare din Cameră și din Senat.

În ceea ce ne privește, textul moțiunii de cenzură e elaborat de Partidul Național Liberal, dar sigur că nu vă  putem prezenta atâta timp cât el va fi obiectul negocierii cu toate grupurile parlamentare.
Vă repet, gândiți-vă că este vorba de 6 alte formațiuni sau grupuri parlamentare, care trebuie să se asocieze Partidului Național Liberal în acest demers de dărâmare a Guvernului. Vom purta negocieri extrem de serioase pentru a găsi cele mai bune soluții pentru a implica toate forțele politice de la nivel parlamentar în proiectul de demitere  a Guvernului.

(Domnul Victor Ponta de la Pro România spune că așteaptă de la dumneavoastră textul, dar și premierul și cabinetul de miniștri ca să-și pună semnătura, nu ca să voteze. Vi se pare că este o modalitate de a se sustrage de la a semna?)

Eu aștept să mă întâlnesc cu toți liderii politici, cu toți liderii grupurilor parlamentare pentru a discuta care sunt condițiile care sunt necesare a fi îndeplinite, pentru ca aceste grupuri parlamentare să se alinieze cu noi, să se asocieze în demersul de depunere a moțiunii de cenzură.

Ca atare, eu nu pun nicio condiție nici lui și nici altora privitoare la asocierea la acest demers de demitere a Guvernului. Ceea ce în schimb spun public, ceea ce spun de mult timp, că orice lună în care Guvernul Dăncilă rămâne la putere creează riscuri și vulnerabilități majore pentru România și riscă să afecteze negativ  viața, siguranța  și prosperitatea tuturor cetățenilor români.

Ca atare, este o măsură absolut indispensabilă pentru a stopa stricăciunile majore provocate de  actuala guvernare, măsura de adoptare a unei moțiuni de cenzură.

(USR a propus astăzi încheierea unui acord politic între partidele parlamentare din opoziție pentru declanșarea anticipatelor în cazul unei moțiuni de cenzură)

Și în cazul acestor declarații  am să vă răspund că ne vom întâlni cu reprezentanții lor și vom vedea exact care sunt propunerile, condițiile pe care le pun. Obiectivul nostru e să convingem toți actorii care nu sunt cu PSD să se asocieze acestei moțiuni de cenzură.

(O susțineți pe doamna Alina Gorghiu la Senat pentru șefia Senatului? Aveți negocieri în acest moment cu Pro România și ALDE?)

Cu siguranță în cadrul discuțiilor pe care le voi purta atât eu cât  și colegii mei, liderii grupurilor parlamentare, vicepreședinții Camerei, Senatului și ceilalți membrii ai echipelor de  negociere,  vom discuta nu numai despre moțiunea de cenzură,  ci vom discuta și despre președinția Senatului, evident, după ce se vacantează această președinție a Senatului.

Ne dorim să susținem un candidat. Nu poți să avansezi niciun nume privitor la acest candidat până când nu vom avea discuțiile cu partenerii noștri.

(Domnul Tăriceanu a demisionat acum, în Biroul Permanent)

Am înțeles, înseamnă că vom discuta acest subiect în toate întâlnirile pe care le avem, începând de astăzi.

(Astăzi cu cine anume vă vedeți?)

Acum nu o să vă dau raportul complex, obiectivul meu nu este să facem declarații, obiectivul meu este să ajungem la un acord cu toți posibilii parteneri, în cursul acestei moțiuni de cenzură, iar obiectivul fundamental pe care îl avem ca partid este să punem punct acestei guvernări și ca atare, vă dați seama că există o deschidere mare din partea noastră privitoare la aceste discuții și negocieri.

(Tot legat de moțiunea de cenzură, vă așteptați ca cei din ALDE să voteze această moțiunea după ce au ieșit de la guvernare?)

Vom vedea!

(Dar veți purta discuții?)

Cu siguranță că vom purta discuții! Am spus, cu toți actorii politici nePSD, care funcționează la nivelul Parlamentului României.

De altfel, declarațiile lor au fost că vor intra în opoziție și că vor vota moțiunea de cenzură.

(Ați decis dacă această moțiune de cenzură să fie depusă înainte de alegeri sau după?

Vom depune această moțiune de cenzură, exact cum v-am spus, atunci când vom considera că există șanse certe ca ea să treacă.  Nu putem să riscăm să depunem moțiune de cenzură, pentru că avem la dispoziție o singură moțiune de cenzură pe sesiunea parlamentară, care este o sesiune parlamentară septembrie – decembrie, care să nu aibă șanse maxime să treacă.

(Ați fi de acord cu propunerea premierului de a da o lege în Parlament, care să pedepsească, din nou, insulta și calomnia?)

Singurul lucru cu care aș fi de acord este acela că Vasilica Viorica Dăncilă trebuie să plece de la Palatul Victoriei, in rest, ce propuneri face chiar nu mă interesează.

Asta cu repedepsirea, repunerea ca infracțiuni, insulta și calomnia, lucrul acesta a fost îndepărtat din Codul Penal. Aceasta este o chestiune care ține de regim totalitar. Îi readuc aminte Vasilicăi Viorica Dăncilă că suntem într-o democrație, suntem stat al UE și că nu mai poți chiar să bagi în Codul Penal orice prostie care o deranjează pe dânsa, iar în foarte multe din motivele care o determină să susțină o astfel de aberație, probabil sunt chiar acțiunile domniei sale.

Niciun comentariu: