joi, 20 octombrie 2022

Mâncărimi la limba


Maria ZaharovaFoto: TASS / Profimedia 

Citesc, la HotNews, că Zaharova amenință. Nu doar că amenință cu un posibil război Rusia-NATO, dar și califică statele care sprijină Ucraina ca fiind "sponsori ai terorismului"! Bune glume!

Să privim cu puțină atenție situația de pe "teren". 

Rusia, prin ce a fost și ce a mai facut, era cotată ca fiind a 2-a mare putere militară a lumii. Și, ce să vezi! Se împiedică de "un ciot"! Ucraina! Rusia are putere militară dar ... nu o poate folosi în Ucraina! Iar parte a puterii militare a Rusiei, puterea nucleară, este, încă, sub cheie. Regimul ei este foarte sensibil. Posibila folosire a puterii nucleare, indiferent de capacitatea de distrugere a focoaselor pe care le are la dispoziție, generează o reacție de respingere, a tuturor celorlalți membri ai comunității internaționale. Folosirea puterii nucleare în Ucraina de către Rusia va fi un semnal pentru toate celelalte state ale lumii că ordinea mondială actuală, aflată într-un echilibru fragil, va fi distrusă violent iar garanțiile de securitate la care s-a lucrat ani și ani de zile nu mai au mare valoare. Precedentul la care Rusia lucrează cu încăpățânare, nesancționat internațional, va determina alte state ale lumii să își creeze propria putere nucleară având ca motiv tocmai precedentul rusesc! Nu degeaba, în zilele din urmă, conducerea Rusiei tot apelează la istoria nucleară a celui de al doilea Război Mondial! În "bunul stil rusesc", Putin și camarila de la Kremlin creează un precedent care să justifice posibila folosire a puterii nucleare ruse într-un război local dus ca urmare a unor ambiții personale, împotriva tuturor angajamentelor anterioare luate pe plan internațional chiar de către Rusia!

Marea flotă rusă, capabilă să ducă lupte de mare amploare (!?) nu este în Marea Neagră. Mai mult, nici nu mai poate ajunge la Marea Neagră! Turcia a blocat strâmtorile pentru ea! Bașca faptul că nici nu are cum să se desfășoare la Marea Neagră. Iar de acolo de unde este nu poate sprijini armata rusă de ocupație să lupte în Ucraina. 

Plecată la un război de 3(trei) zile, Rusia a ajuns la 8 luni de război fără a avea garanția că rămâne cu ceva după toate peripețiile prin care a trecut! Un sfert din tehnica de luptă rusă declarată înainte de conflict, iar la unele mijloace de luptă s-a ajuns chiar la aproape 50% , a pierit în Ucraina. Vorbesc despre tancuri, mașini de luptă ale infanteriei, artilerie, rachete etc. Restul tehnicii rusești este în alte părți ale Rusiei și nu poate fi mutată în Ucraina pentru că ar slăbi apărarea Rusiei la celelalte frontiere. În acest caz, mărimea teritorială este un dezavantaj, mai ales când armata rusă a făcut dovada că, în cea mai mare parte a ei, este doar o "armată de carton". În plus, industria de apărare rusă este cu spatele la zid. Fie va produce tehnică valabilă pentru secolul XIX fie nu mai produce (ceea ce este puțin probabil). 

Zaharova, purtătoarea de vorbe a ministerului de externe rus, are tupeul de a amenința cu un posibil conflict Rusia-NATO! Oare cu ce va veni Rusia la un astfel de război? Să ne uităm pe harta mare a lumii. În Europa sunt statele membre ale UE și nu numai, în America de Nord sunt SUA și Canada. Rusia ar avea adversari atât în Europa cât la Oceanul Pacific, în Oceanul Artic, în Atlantic, în Mediterana, în Marea Neagră, în Marea Baltică bașca unele state din Asia! Bine, bine, nu pot uita o declarație a lui Putin, de mai demult, când a dat de înțeles că "o lume în care Rusia nu mai este o mare putere, nu mai rost să existe"! Dar asta este părerea lui. Restul lumii are, evident, o altă părere. Cel mai concret exemplu este condamnarea Rusiei ca stat agresor în Ucraina de către celelalte state ale lumii la Adunarea Generală ONU care s-a ținut de curând.

Acum să ne uităm la calificarea, de către Rusia, a țărilor care sprijină Ucraina ca fiind "state care sprijină terorismul". Cine va susține afirmația Rusiei? Unde va căpăta sens această afirmație? La ONU? Nu cred. În "uniunea statelor CSI"? Se pare că nici acolo nu va avea mari șanse chiar dacă Rusia este, de facto, "stăpânul" uniunii!

La noi este o vorbă, din bătrâni: vorbește ca proasta'n târg! Bine, nu doar Zaharova, ci toată clica care îl susține pe Putin!

Niciun comentariu: