luni, 22 august 2011

Alegeri cu cântec

Alegerile de ieri, de la Neamț și Maramureș, au fost câștigate de Rădulescu de la PD-L (până mai ieri independent) la Neamț și Tătaru de la PSD (pentru USL). Contracandidații perdanți, Harbuz de la PSD la Neamț și Mariana Pop de la PD-L nu sunt cu nimic mai prejos decât câștigătorii, când vorbesc de „cântecul” din titlu.

Până la ajunge la ei, la oameni, observ că PSD - ei au nominalizat candidații, potrivit înțelegerii din coaliție -, a pierdut un loc în Parlament. La Neamț. Pinalti a deschis mai larg punga, a fost mai vizibil, a comis cu mai multă nonșalanță niște ilegalități, a fost mai prezent în viața și la porțile electorilor „agricoli” din colegiul în cauză. A fost mai „deștept”. Harbuz însă, a pierdut timpul pe la televiziunile centrale să-l vadă țară. O prostie. Alegătorii țintă se uitau mai atent la ugerul vacii și la rodul merilor decât la Tv. Cum îți așterni așa dormi. Spune o vorbă bătrânească. Somn ușor, Harbuz.

Dacă eram votant al colegiului de la Neamț aș fi stat acasă. Harbuz are în spate atât de multe ... Dar nici cu Rădulescu nu mi-e rușine. Și ăsta este un escroc, la fel de patentat ca Harbuz. Cu privire la Harbuz, eu iau de bune cele scrise de George Șerban, pe blogul lui. Cu privire la Rădulescu, am niște amintiri, relativ proaspete la scara istoriei și o oarecare documentare privind afacerile acestuia în Muntenia, unde a intenționat să ocupe o poziție de monopol în creșterea și procesarea cărnii de porc. Afacere mult lăudată de unii aflată însă în faliment după ce a fost prost organizată - lăcomia a fost principalul ingredient -, și prost administrată. Nu a adus nimic bun. Date și comentarii am găsit aici. La comentarii sunt cei înșelați, în majoritate.Le consider reale, având în vedere faptul că am stata la masa negocierilor, cu niște ani în urmă, împreună cu un prieten iar el avea alături pe cel care cu puțin timp în urmă gestiona fonduri Sapard la ministerul agriculturii pe timpul guvernării Năstase. Adrian Rădulescu este impresionant în CV-ul lui. Dar, vorba aia, afară este vopsit gardul, înăuntru este leopardul.

USL a primit o palmă severă de la alegători. Nu că alegătorii ar fi avut această întenție, ci pentru că marii maeștri ai USL au gândit prost. Nu au cunoscut alegătorul. Nu i-au vorbit pe limba lui. Nu i-au știut nevoile. Iar aici trebuie să arăt că un țăran în vârstă, abia mergea, a punctat decisiv. Nu a refuzat mita candidatului Rădulescu, pe care l-a votat, pentru că alimentele alea nu se pot refuza ! A primit o pungă înainte de vot, a mai primit una după vot. Așa că, pentru el, om bătrân și cu multe neputințe, mita îi mai asigură niște zile cu stomacul plin. Pe cine să condamni ? Bașca faptul că din informațiile vehiculate se degajă (na vorbă mare !) ideea că și Harbuz ar fi umblat cu niște pachete. Păi, dacă este așa, omul simplu a ales pe cel care a dat mai mult. Iar eu, cârcotașul blogului de față, trag concluzia că între Harbuz și Rădulescu nu există nici o deosebire, din punct de vedere politic. Amândoi sunt corupți și coruptibili. Mi se confirmă și faptul că în cadrul partidelor componente USL nu există departamente care să se ocupe de analiza factorilor de risc. Posibil să existe ceva legat de riscul politic, dar în mod sigur nu există ceva coerent din punctul de vedere al riscului electoral. Se pare că la nivel central, în toate partidele componente USL, nu se cunoaște alegătorul român, nevoile și putințele acestuia. Probabil că presa este singura lor sursă de informație, ceea ce este o mare eroare, iar membrii lor de la nivel local nu se înghesuie să vorbească cu oamenii de pe stradă sau uliță, după caz, pentru a da cuiva informațiile necesare în vederea cunoașterii alegătorului român. Nu mai spun despre faptul că se „lucrează” doar cu valori mari, cu turma, cum spuneam în altă postare. Ei bine, au greșit grav și vor mai greși pentru că nu sunt capabili să învețe din greșeli. Nu îi cred capabili să facă din aceste alegeri cazuri de analiză amănunțită care să le dea învățămintele necesare câștigării alegerilor viitoare. Nu cred.

Mie aceste alegeri îmi confirmă și o altă idee. Electoratul român care își exprimă votul nu este cel căruia i se adresează programele politice sau de guvernare. Proiecțiile de viitor sunt pentru tineri. Oamenii trecuți de prima tinerețe nu au gânduri pentru proiecții prea lungi ale viitorului. Pentru ei, ziua de mâine este cea în care vor ieși la pensie iar sistemul actual instaurat pe timpul guvernărilor socialiste ale PSD, menținute parțial de PNL și accentuate radical de PD-L, nu îi dau speranța că vor mai fi activi și după o anumită vârstă. Nu mai spun de cei care deja au ieșit la pensie și sunt văzuți ca o ciumă de cei mai tineri - Băsescu și gașca lui de idioți au avut grijă să facă din pensionari principalii vinovați pentru lipsa banilor de la buget în timp ce aceștia sunt „dăruiți” clientelei lor politice prin tot felul de programe, care mai de care mai tâmpit, garantate de Elena Udrea. USL nu are programe pentru cei peste 45 de ani ! Nu îi ia în calcul ? Mare greșeală. De asta au pierdut și vor mai pierde. Nici la PNL nu se zbat cei responsabili să repare această eroare. Tinerii sunt cei mai folosiți. Dar ... sunt buni doar pentru hămăleală. Marea mută. Ciocul mic și joc de glezne. Dacă aduni aceste aspecte nu ai cum evita concluzia că politicienii - cei de la vârful partidelor - trag sforile pentru beneficiul lor. De aici la „toți sunt la fel” nu este o distanță prea lungă.

Concluzia acestor alegeri este simplă. USL nu a confirmat. Țăranii ăia de la Neamț nu au treabă cu viața din capitală și cu luptele politice între Băsescu și gașca lui cu celelalte formațiuni parlamentare. Nu mai spun de faptul că la Neamț, în mod special, candidații nu erau ai locului ! Nici Rădulescu nu are treabă cu acel colegiu dar nici Harbuz. Oare PSD nu a avut nici un personaj al locului care să fie simțit de localnici că este al lor ?


11 comentarii:

Anonim spunea...

asa cum va spuneam , cu ceva timp in urma , infrangerea era previzibila . aveti perfecta dreptate in analiza dumneavoastra , pana la punctul cu taranii care nu sunt interesati de ceea ce se intampla la bucuresti . adevarul este ca sunt ineresati si stiu tot ce intampla la bucuresti . lucru pe care pinalty l-a inteles repede .
nu pachetele ( dealfel s-au dat putine pomeni , de ambele parti ), ci absenta candidatului harbuz , a facut diferenta .
comic , dar , dupa o saptamana de la inceputul campaniei elecotale , PSD , nici nu prezentase candidatul lor in colegiu ?! atunci , cum sa voteze lumea pe cineva NEDESEMNAT . din pacate si liderul PNL neamt si-a baut joc de campanie .
poate , acum se trezeste cineva .
ar mai fi multe de spus , dar , sediul PNL neamt ramane in continuare inchis.

cosmin

Crăciun Florin spunea...

Cosmine,

Ce spui tu nu este o noutate. Nu doar în Neamț sunt închise sediile PNL. Din păcate. Se pare că fiecare are „liberalismul lui”. Totuși, Harbuz nu era candidatul necesar pentru acel colegiu. La fel ca Rădulescu este un ciubucar, un sinecurist.

Titi spunea...

Iata o analiza ce poate fi luata in seama.....

http://www.elenaudrea.ro/10-lucruri-pe-care-le-am-aflat-din-alegerile-partiale.html

ADRIAN spunea...

Ma tem ca acest dus rece (reprezentat de neatingerea lui 50%) nu va fi suficient si se va merge pe aceeasi partie gresita. Din pacate, constat ca am pana una alta dreptate si ca USL este o greseala politica majora pentru ambele partide (PC chiar este un partid?). Mai ales cand directia o stabileste PSD. Trist, o infrangere rusinoasa. La Neamt a fost vorba de 10 % distanta! 60 de autocare pline daca e sa ne lamentam ca s-a facut turism electoral. 60!

Anonim spunea...

urmarind reactiile dupa alegeri , observ faptul ca , la bucuresti , nimeni nu intelege nimic .
in ultimele 2 luni , PDL a facut cea vrut in colegiu . USL , nici macar nu a fost prezent sa constate ilegalitatile .
cei care au "adunat " dovezile ' , au fost jurnalistii locali , care prezentau zilnic in jurnale de stiri campania agresiva a PDL si se intrebau de ce USL nu face campanie ?
raspunsul liderului PNL neamt , a fost : " oamenii s-au saturat de campanie electorala " .
marea majoritate a comunelor din colegiu au primari USL . puteau castiga lejer ( victor surdu castigase colegiul cu 66% ).
toata lumea a inteles blatul , la nivel local , populatia sanctionand de fapt USL pentru lipsa de respect fata de problemele lor . intamplator , am rude in 3 comune din acest colegiu . fraza pe care am auzit-o cel mai des : " macar astia se obosesc sa faca campanie in fiecare sat , chiar daca lumea ii injura ".
inainte de a jigni alegatorii din neamt , macar PNL , ar trebui sa se uite la rezultatul alegerilor din ultimii 20 de ani , din acest judet ( si din Piatra Neamt ) . atat in 2008 , cat si la alegerile prezidentiale din 2009 , PDL - a pierdut .
cei de la conducere sunt atat de superficiali , prezentand judetul ca un fief portocaliu . FALS . populatia nu poate face nimic , pentru ca nu are pe cine vota .discuta cineva desp[re dzastrul facut de pinalty , in piatra ??? NU . de ce ? aveau argumente pentru ai zdrobi in campanie .
si apropo de "colegiul rural nesemnificativ " , cum a fost caracterizat de ponta : 90% din cei tineri sunt plecati in occident ( la munca ) . localitatile sunt foarte apropiate de piatra si roman , au acces la informatie . multe 'babe " au trait si traiesc si ele pe acolo , crescandu-si nepotii .
in luna august , adica acum , toti cei din strainatate au venit acasa , in concediu .un alt motiv de a face campanie electorala ( si mai vorbim de diaspora?).

cosmin

Lilick Auftakt spunea...

Sa stii ca si eu am remarcat ieri exact batranul pe care l-ai remarcat tu. Chiar ii spuneam ieri lui Bogdan Duca de el si de faptul ca nu pot fi condamnati. Imi confirma si el. Dar in fine, dupa ce facem analizele trebuie sa trecem mai departe si sa propunem cate ceva pentru a schimba. Eu asta astept, dar am si propus.

Crăciun Florin spunea...

Titi,

Elena Udrea nu spune nimic în postarea ei. Sincer. Șopârlele nu au valoare de adevăr.

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

De ce sucești cuțitul în rană ? Și tu și Bogdan aveți mare dreptate. Este foarte posibil ca USL să fie o greșeală. Pe termen scurt (o țin pe a mea). Pe termen mediu este posibil să aducă ceva, măcar căderea guvernului Boc și debarcarea lui Băsescu.

Crăciun Florin spunea...

Lilick,

Evident că trebuie schimbat ceva. Așa nu mai merge. Să ne adunăm și să discutăm.

Mircea spunea...

pai cu cantec dar depinde cine a fost dirijorul. ca unii au cantat mai bine si au castigat

Crăciun Florin spunea...

Mircea,

Să știi că „dirijorul” este o problemă. O mare problemă. Nu știu cine sunt, clar este doar faptul că un dirijor a fost „habarnist”.