sâmbătă, 7 septembrie 2019

Guvernarea PSD continuă experimentele nocive în educație


06 Septembrie 2019
Referitor la Ordinul nr. 4948/2019 privind organizarea și desfășurarea admiterii în învățământul liceal de stat pentru anul școlar 2020-2021, emis joi, 5 septembrie a.c., de ministrul Educației Naționale, interimar, Administrația Prezidențială face următoarele precizări:

Guvernarea PSD continuă să facă experimente cu efecte grave asupra educației copiilor din România. Cea mai recentă măsură luată de ministrul interimar al Educației Naționale cu privire la admiterea în licee, pentru anul școlar 2020-2021, este nu doar îngrijorătoare, ci și extrem de nocivă pentru întreg sistemul de învățământ.

Ordinul emis ieri, care prevede repartizarea automată a elevilor cu note sub 5 la Evaluarea Națională în învățământul profesional, este un demers mai degrabă segregaționist, care nu ține cont de individualitatea fiecărui elev. Măsura, luată din nou pe genunchi, ignoră faptul că evaluarea națională nu este un test de aptitudini și nu reflectă nici competențele specifice fiecărui copil, nici preferințele individuale pentru o carieră ulterioară.

În loc să crească atractivitatea și calitatea învățământului profesional, acest Guvern, care suferă de reformită cronică, încearcă să ascundă sub preș problema promovării slabe la examenele naționale. Măsura forțează elevii să meargă, fără o minimă orientare și consiliere, într-o direcție care nu are poate nicio legătură cu ceea ce știu și le place. Efectul va fi amplificarea abandonului școlar, nicidecum creșterea calității procesului educațional.

Cu incompetența caracteristică, această guvernare se dovedește încă o dată incapabilă să rezolve problemele de fond, care generează, de multe ori, rezultatele slabe ale copiilor la Evaluarea Națională, și nu ține cont de rata mare de sărăcie în rândul copiilor din România sau de alți factori, precum lipsa profesorilor calificați, lipsa dotărilor ori a suportului familial. Ca și în alte cazuri, această guvernare folosește dubla măsură: profesorii care au luat sub 5 la examenul de titularizare pot preda în continuare, însă elevii care au luat sub 5 nu au drept de acces la ruta care li se potrivește.

Măsura luată de ministrul PSD transmite și un semnal profund greșit legat de rolul învățământului profesional în societatea noastră. Se perpetuează, astfel, ideea că „la profesional” merg cei mai nepregătiți și că această rută educațională este mai degrabă o penalizare, decât o șansă de împlinire.

Învățământul profesional este esențial pentru formarea viitorului României și trebuie sprijinit în demersul de a forma specialiștii și meseriașii de care avem nevoie. Dar acest sprijin înseamnă să investești resurse, să dotezi și să modernizezi infrastructura, să atragi și să formezi personalul, să dezvolți parteneriate cu mediul privat. Guvernarea PSD nu face însă nimic din toate acestea.

Învățământul profesional trebuie să fie unul în care se construiesc cariere și destine, nu unul în care se ascunde eșecul unui sistem de învățământ ce nu oferă șanse egale tuturor.

joi, 5 septembrie 2019

Să fie clar: Guvernul actual și-a schimbat componența politică! Klaus Iohannis, 05.09.2019


18:00 | 05 Septembrie 2019
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut joi, 5 septembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o declarație de presă.

Bună ziua!

Am primit astăzi din Afganistan o nouă veste dureroasă. Un militar român și-a pierdut viața la Kabul în urma unui atentat terorist. Sunt alături de membrii familiei greu încercate în aceste momente tragice și le transmit condoleanțe.

Îl voi decora pe bravul nostru soldat căzut la datorie cu Ordinul Național «Steaua României».

Le suntem recunoscători militarilor noștri aflați în Afganistan și în alte teatre de operații care, cu prețul vieții, își fac datoria, alături de aliații și partenerii noștri.

Prin prezența militarilor români în aceste zone de conflict, țara noastră participă activ la menținerea păcii și securității internaționale, o componentă importantă a apartenenței noastre la comunitatea euroatlantică.

Revenind la situația politică, criza în care ne aflăm este generată de PSD prin comportamentul iresponsabil față de guvernarea României. Această criză, de care sunt vinovați PSD și toți aliații lor din acești ani, tinde să se acutizeze și să aibă consecințe din ce în ce mai grave, care vor fi resimțite de toți cetățenii.

Conflictele din coaliția de guvernare, disperarea PSD de a rămâne la putere, luptele interne și târguielile pe funcții nu au nicio legătură cu agenda reală a românilor.

Eu nu girez sub nicio formă un astfel de joc politic meschin și, ca atare, resping categoric propunerile înaintate pentru miniștrii interimari.

Să fie clar: Guvernul actual și-a schimbat componența politică! În aceste condiții, Constituția indică, fără echivoc, ce trebuie să facă prim-ministrul. Este datoria și obligația doamnei premier să meargă de urgență în Parlament pentru a obține votul de validare.

Guvernul, acest guvern, nu mai are legitimitate în fața românilor încă din 26 mai, când cetățenii s-au exprimat prin vot că sancționează direcția în care duce PSD România.

Acum, Guvernul nu mai are nici legitimitate politică și asta explică frica doamnei premier de a se prezenta în fața Legislativului.

Soluția nu este aceea de a prelungi criza prin tot felul de cârpeli, precum desemnarea unor interimari, ci de a tranșa situația cât mai curând în Parlament. Acesta este unicul mod prin care Guvernul poate încerca să își recapete măcar legitimitatea politică.

Prim-ministrul acuză că, prin plecarea miniștrilor ALDE, Guvernul este blocat, întrucât foștii miniștri ALDE nu și-au delegat atribuțiile, fapt ce ar fi de natură să conducă la imposibilitatea plătirii salariilor personalului. I-auzi! Asta în condițiile în care am ținut eu demisiile aproape o săptămână, ca să fie timp de rezolvare a situațiilor tehnice.

Dar dacă acest lucru s-a întâmplat, este foarte grav și este cu totul imputabil premierului, care avea obligația să se asigure, înainte de plecarea miniștrilor, că activitatea ministerelor nu va fi blocată.

Această situație duce la două concluzii posibile: fie doamna Dăncilă nu a știut că era responsabilitatea sa, ceea ce denotă incompetență, fie a vrut să profite de acest context pentru a prelungi artificial momentul votului din Parlament, fapt deosebit de grav, pentru că pune în discuție loialitatea sa față de cetățenii României.

Este pur și simplu ridicol să acuzi că nu ești lăsat să guvernezi, când un simplu bilanț arată că, în 2 ani și jumătate, ai schimbat 3 guverne și 80, atenție, 80 de miniștri!

Sunt cifre incredibile, care arată câtă instabilitate și probleme – de la cele strict administrative, până la cele legate de politici și de continuitatea acestora – poate genera schimbarea unui ministru într-un minister.

Însă lucrurile nu s-au oprit aici. La cei 80 de miniștri se adaugă un număr de 35 de solicitări de remanieri sau demisii, care la rândul lor numai stabilitate și normalitate nu putem să spunem că generează. Chiar în aceste zile doamna premier vrea să schimbe nu mai puțin de opt miniștri, adică o treime din Guvern!

Prin numărul uriaș de miniștri schimbați, dar și prin faptul că de fiecare dată schimbarea a survenit în urma unor reglări de conturi în interiorul PSD, practic, în toată această perioadă, PSD a golit de conținut funcția de ministru, făcând-o irelevantă prin numărul uriaș de miniștri schimbați.

Avertizez PSD să pună rapid capăt acestei crize politice, care se poate transforma într-o criză cu efecte directe asupra cetățenilor.

PSD riscă să ducă România într-un blocaj, care poate însemna inclusiv întârzieri în plata pensiilor și salariilor.

Vă mulțumesc!

DECLARAȚIILE PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, LA EVENIMENTUL 'INVESTOR DAYS'


DECLARAȚIILE PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, LA EVENIMENTUL 'INVESTOR DAYS', ORGANIZAT ASTĂZI, 05 SEPTEMBRIE, LA BUCUREȘTI, DE FONDUL PROPRIETATEA

Avem de-a face cu o criză politică în care guvernele care au fost instalate după alegeri, de la o majoritate confortabilă, și-au pierdut majoritatea în Parlament.

În cursul săptămânilor viitoare va fi depusă o moțiune de cenzură, care ar putea duce la căderea Guvernului, dacă toți actorii politici care dau declarații vor acționa în conformitate cu declarațiile lor politice, deci este posibilă o schimbare de Guvern în România. Sigur, nu e o certitudine că se va întâmpla, că la nivelul Parlamentului oricând pot apărea surprize.

Ceea ce am criticat în mod sistematic ca partid de opoziție  în activitatea guvernelor de după decembrie 2016, a fost nepriceperea, reaua-voință și răul tratament aplicat mediului de afaceri și investitorilor. Din păcate, în următoarea perioadă orice Guvern se va instala va trebui să dea semnale foarte clare pentru a recâștiga încrederea investitorilor.

Timp de doi ani și jumătate modificările repetate ale legislației în domeniul economic, ale legislației fiscale, modificări făcute fără niciun fel de consultare a mediului de afaceri, fără a fi anunțate din timp pentru a permite mediului de afaceri să se adapteze la diferitele reglementări, atitudinea neprietenoasă, atât în declarații publice, cât și în acțiunea administrației și a factorilor guvernamentali, un comportament chiar discriminatoriu față de investitorii străini și multe alte lucruri, au redus foarte mult încrederea investitorilor  în România și probabil foarte multe investiții nu s-au făcut în România, din cauza neîncrederii investitorilor în faptul că sunt niște condiții favorabile în care pot să-și desfășoare business-urile în România.

Ca atare, vă spun din capul locului că din punctul nostru de vedere misiunea principală a viitoarei guvernări va fi să se aplece asupra asigurării bunului mers al afacerilor, asupra recâștigării încrederii mediului de afaceri în România și, trebuie să spunem, reparării multor decizii care au provocat consecințe negative.

Am să vă dau numai un exemplu. Nici astăzi OUG. 79 , cea prin care s-a făcut transferul contribuțiilor în integralitate către angajați, nu a fost adoptată de Parlament, majoritatea ținând proiectul în sertar de frică că va fi atacată la CCR.

Avem Ordonanța 114, care este un act, după părerea mea, care seamănă cu o crimă cu premeditare împotriva unor domenii extrem de importante pentru funcționarea economiei, cum sunt sectorul bancar, sectorul energiei, sectorul telecomunicațiilor, sectorul, inclusiv, de pensii, prin afectarea gravă a perspectivelor Pilonului 2 de pensii privat, administrat privat și multe alte tâmpenii care au fost incluse într-o astfel de reglementare.

Sigur că avem în vedere câteva lucruri foarte simple. O societate capitalistă nu poate să funcționeze normal dacă nu are instrumentele care pun în mișcare economia, de exemplu, bursa de valori. Pentru noi este fundamental să creștem capitalizarea bursieră, nu numai prin listarea companiilor de stat, în mod normal trebuiau listate demult și de Electrica și de Aeroporturile București și o serie de alte companii. Ne-listarea lor, de fapt, ascunde prostul management și caută să mențină, de fapt, companii de stat extrem de importante, actori economici extrem de importanți pe diferite piețe, să le țină departe de transparență și să fie menținute sub control politic.

Susținem aplicarea efectivă a Ordonanței 109 privind managementul corporativ, iar acest lucru l-am demonstrat prin faptul că am atacat la CCR o tentativă de modificare a legii, care urmărea să lase la latitudinea Guvernului  pentru ce companii de stat aplică OUG. 109 și pentru ce companii să nu aplice  OUG. 109 și din fericire CCR a declarat neconstituțională această prevedere și nu a permis subiectivismul Guvernului în a stabili în ce companii se aplică Ordonanța.  Acum, în realitate, hai să fim cinstiți, la ora actuală Ordonanța 109 și, mai ales, procedurile  de selecție ale administratorilor și managerilor, în realitate, nu se aplică astăzi decât pe ici pe colo. Este extrem de important ca aceste companii de stat să fie scoase  de sub controlul politic, deciziile managementului să aibă la bază considerente economice, iar companiile să  acționeze ca niște actori pe piață, care sunt  pe picior de egalitate cu ceilalți actori privați.

De asemenea, v-o spun din capul locului,  apropo de Ordonanța 114, din punctul nostru de vedere ar trebui abrogată aproape  în integralitate. Nu putem accepta în condițiile, de exemplu, în care noi abia ce ne angajasem că  liberalizăm piața energiei, piața gazului, piața energiei electrice,noi să stabilim plafoane maxime la care producătorul să poată să vândă gazul și energia electrică, iar consecințele unor astfel de reglementări s-au văzut foarte limpede. De altfel, se știe că va fi aplicată procedura de infringement, cel târziu în 26 septembrie, dacă nu se corectează OUG 114.

Oricum, perturbațiile produse în piață au fost extrem de grave, iar din punctul nostru de vedere, abrogarea acestei OUG este o necesitate pentru că ea a creat o percepție extrem de negativă și chiar a afectat business-urile multor investitori.

Aș vrea să vă spun câteva cuvinte legate și de viziunea noastră și un principiu pe care vrem să ne bazăm în guvernare. Oricine vrea să investească în România, din punctul nostru de vedere este bine primit pentru că își riscă niște bani, intră într-o aventură, aduce în societatea românească o activitate economică, o dezvoltare economică, creează locuri de muncă, generează venituri suplimentare la buget.

Orice investitor serios, care vrea să investească în România trebuie tratat cu seriozitate și tot ceea ce se angajează să facă Guvernul, trebuie să respecte.  Nu poți să îți bați joc, cum au fost fluctuațiile legate de investițiile privind exploatarea zăcămintelor de gaze offshore.

România, aici, are un potențial de dezvoltare extrem de mare, care ne poate transforma într-un actor major pe piața de energie a Europei, dacă noi avem normalitatea de a ne ține de cuvânt atunci când facem niște înțelegeri cu niște investitori, care riscă, care investesc sume foarte mari și care este firesc și normal să aibă dorința să își recupereze investiția.

Orice decizie legata de domeniul economic, din punctul nostru de vedere, nu poate fi luată fără o consultare prealabilă a mediului de afaceri și a actorilor economici implicați în zona respectivă exemplu. La noi, de exemplu, Consiliul Economic și Social, care, teoretic, ar fi trebuie să fie un loc unde să existe o dezbatere între partenerii sociali privitoare la orice reglementare în domeniul economic social, al pieței muncii are un rol decorativ, un rol formal, iar mediul de afaceri este desconsiderat și aproape niciodată, în ultimii 2 ani și jumătate, Guvernul nu a ținut cont de punctele de vedere, de avertismentele, care au fost date de mediul de afaceri.

Ca atare, orice modificare legislativă va fi dezbătută cu mediul de afaceri și nicio modificare legislativă nu va fi aplicată peste noapte. Predictibilitatea, stabilitatea sunt lucruri fundamentale, care să permită oricărei companii, oricărui investitor să își facă un plan de afaceri și să aibă garanția că planul de afaceri respectiv va putea fi pus în practică și nu va trebui să fie modificat datorită unor reglementări absurde.

Sunt chestiuni care țin de corecta competiție pe piață, din punctul nostru de vedere intervenția statală nu trebuie să afecteze corecta competiție de pe piață. Statul a crescut în putere de a lungul timpului și din păcate, de multe ori, puterea publică afectează corecta competiție de pe piață prin diferite mecanisme. Doar dacă pe unii îi obligi să își plătească impozitele și pe alții îi lași să nu își plătească impozitele este normal că creezi un avantaj incorect, ilegal unui competitor. Dacă unuia îi dai autorizație de construcție în 3 luni și altuia îi dai autorizație de construcție pe o investiție în 2 ani și jumătate, normal că tu creezi o perturbare și nu asiguri condiții de concurență normale și firești.

Orice formă de afectare a competiției, la nivel guvernamental, nu va fi acceptată și nu va fi tolerată.

Închei prin a vă spune că, România are foarte multe oportunități, atât datorită poziționării geografice, datorită resurselor de care dispune, datorită abilităților și calităților pe care le are poporul român. Aceste oportunități trebuie fructificate și fructificarea acestor oportunități este, evident, că trebuie făcută în parteneriat cu investitorii pentru că întotdeauna există bani în lume, care caută să fie investiți în proiecte, care ulterior să genereze veniturile necesare pentru recuperarea investiției și pentru asigurarea  profiturilor.

În ce ne privește suntem atenți la orice oportunitate care ar putea fi fructificată, prin intermediul unor investiții și chiar încercăm și vom încerca  să generăm proiecte care într-adevăr să atragă investiții în România și să permită dezvoltarea  economică.

Așa arată o guvernare eșuată. Președintele Klaus Iohannis la 04.09.2019


17:00 | 04 Septembrie 2019
Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a susținut miercuri, 4 septembrie a.c., la Palatul Cotroceni, o declarație de presă.

Bună ziua!

Încep această declarație de presă prin a transmite condoleanțe familiei reprezentantului misiunii diplomatice a României care și-a pierdut viața în urma atentatului terorist de la Kabul.

În semn de recunoștință și apreciere pentru dăruirea și curajul său, pentru spiritul de sacrificiu dovedit, am decis să-l decorez post-mortem cu Ordinul Național «Steaua României» în grad de Cavaler, cu însemn de război.

Totodată, îi urez multă sănătate și recuperare cât mai rapidă românului nostru rănit în același atac sângeros.

În continuare vreau să mă refer la un subiect care are implicații profunde asupra societății noastre, asupra societății românești.

În urmă cu câteva săptămâni, tragedia cumplită de la Caracal ne-a arătat cât de multe și de profunde sunt disfuncționalitățile din interiorul unor instituții ale statului. Incompetența, lipsa unor proceduri clare, corupția, indiferența, toate acestea au dus la un deznodământ cutremurător: incapacitatea statului de a salva viețile propriilor cetățeni.

Am cerut Guvernului ca până la finalul lunii august să adopte o serie de măsuri astfel încât, în situații precum cea de la Caracal, să nu mai existe întârzieri criminale în acțiunea organelor statului. Am și indicat Guvernului în ședința CSAT din 30 iulie ce măsuri esențiale ar trebui luate cu prioritate.

PSD, preocupat însă de soluționarea crizelor interne, continuă să ignore rezolvarea urgențelor care sunt importante pentru cetățeni și care au un impact direct asupra vieții și siguranței lor de zi cu zi.

Am văzut doar câteva măsuri punctuale, luate la cald, sub presiunea publică, și grija de a muta șefi de la o instituție la alta, fără să-i sancționeze pentru incompetența lor.

Așa cum ne-a arătat în nenumărate rânduri, PSD este specialist în a tărăgăna lucrurile, sperând ca oamenii să uite cui îi revine, de fapt, responsabilitatea.

Vedem în aceste zile doar o luptă politică surdă pentru a rămâne cu orice preț la putere. Tot ceea ce avertizam la începutul anului despre buget din păcate s-a adeverit. Investiții majore nu se fac, spitale și autostrăzi nu se construiesc.

PSD nu este preocupat de toate aceste lucruri, lucruri care sunt de maxim interes pentru oameni, ci doar de a-și securiza puterea, scoțând funcții la mezat.

Așa arată o guvernare eșuată.

Garantarea siguranței publice de către stat este fundamentală, iar românii așteaptă de la statul lor respect și siguranță. Așteaptă soluții rapide, dar guvernarea PSD nu și-a înțeles niciodată rolul.

Întârzie nepermis și modificările legislative necesare pentru ca astfel de cazuri, precum cel de la Caracal, să fie tratate cu mai multă operativitate. PSD a primit mai multe propuneri concrete – pe unele le-am transmis chiar eu – însă acestea sunt pur și simplu ignorate. Mai mult, pesediștii au abandonat propuneri de rezolvare a unor chestiuni sistemice atunci când baronii lor au înțeles că asta înseamnă, de fapt, renunțarea la controlul politic pe justiție și poliție.

Pentru că, dincolo de creșterea sau nu a pedepselor pentru diverse infracțiuni, vorbim și de cum funcționează instituțiile statului.

PSD refuză să facă pașii necesari pentru a corecta gravele carențe create prin propriile lor decizii în ultimii ani. Așa se face că nici până acum, deși a generat numeroase efecte negative, legea recursului compensatoriu nu a fost abrogată.

Cei din guvernul PSD au permis, prin incompetență și inactivitate, ca imaginea instituțiilor statului să fie grav afectată.

Astăzi, Poliția Română – o instituție fundamentală în România - are probleme de credibilitate din cauza politizării excesive.

Am mai spus-o și o repet – am ajuns aici pentru că guvernele din ultimii ani au umplut țara de incompetenți în funcții, au fost dați afară prea mulți profesioniști și au fost puși în locul lor oameni incapabili.

Guvernul PSD a făcut mult rău României și ar fi trebuit să plece demult.

Românii își doresc o altă guvernare și o vor avea, o guvernare responsabilă, pentru ca împreună să facem România funcțională.

Se impune, așadar, resetarea statului, pentru că direcția în care a dus PSD țara în ultimii ani este una pur și simplu greșită. Este o direcție greșită și românii o consideră greșită. S-a văzut acest lucru extrem de clar la referendumul din 26 mai.

Este nevoie de o guvernare pro-europeană, preocupată de drepturile românilor, de siguranța românilor, de prosperitatea românilor.

Vă mulțumesc!”

luni, 2 septembrie 2019

DECLARAȚIILE PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, LA FINALUL REUNIUNII BIROULUI EXECUTIV AL PNL, 02 SEPTEMBRIE 2019

DECLARAȚIILE PREȘEDINTELUI PNL, LUDOVIC ORBAN, LA FINALUL REUNIUNII BIROULUI EXECUTIV AL PNL, 02 SEPTEMBRIE 2019

Dezbaterea de astăzi a urmărit stabilirea obiectivelor și priorităților legislative ale Partidului Național Liberal pe sesiunea parlamentară care începe în septembrie, atât la Camera Deputaților, cât și la Senat, cât și la Parlamentul European.

Printre principalele obiective pe care le-am stabilit, enumăr depunerea unei moțiuni de cenzură, care să aibă șanse maxime de adoptare în cadrul acestei sesiuni parlamentare, dezbaterea și adoptarea proiectului de revizuire a  Constituției României, în urma referendumului convocat de președintele Iohannis în data de 26 mai. De asemenea, la  nivelul Parlamentului European am mandatat reprezentanții Partidului Național Liberal să atingă obiectivul de ocupare a poziției de procuror-șef al Parchetului European de către candidatul român, care este astăzi revalidat ca și candidat al Parlamentului European în cadrul procedurii de desemnare a procurorului-șef al Parchetului European.

Ne-am stabilit priorități legislative în mai multe domenii de activitate. Vă voi prezenta câteva dintre aceste priorități.

În domeniul economic, abrogarea prevederilor negative din cadrul Ordonanței 114, din domeniul energiei, din domeniul fondurilor de pensii, din domeniul comunicațiilor, din domeniul  financiar-bancar. Toate prevederile care au creat grave perturbări în funcționarea economiei românești și și a multor sectoare de activitate din economia românească.

Fac precizarea că nu dorim modificarea prevederilor legate de pensii, pentru că Legea pensiilor este o lege adoptată, o lege care  a fost promulgată de președintele României și noi ne dorim ca pensiile să fie plătite, să existe resursele financiare pentru a putea susține plata tuturor pensiilor din România. Am făcut această precizare pentru a combate dezinformarea practicată de liderii PSD.

De asemenea, în domeniul economic și fiscal ne dorim anularea supraaccizei la combustibil, de asemenea, ne dorim anularea supra-impozitării contractelor part-time și anularea supra-impozitării companiilor, privitor la angajarea persoanelor cu dizabilități.

De asemenea, ne dorim adoptarea unor proiecte care, într-adevăr, să-i premieze fiscal pe cetățenii onești. Suntem, categoric, împotriva amnistiei dată pe ușa din dos de Guvernul Dăncilă – Teodorovici, iar obiectivul nostru este să-i bonificăm pe bunii platnici, pe acei cetățeni români și acele firme care își plătesc taxele și impozitele la timp, așa cum prevede legea. Ei trebuie să fie premiați prin bonificații fiscale și nicidecum aceia care fac evaziune fiscală și care nu își plătesc taxele și impozitele la termen

În domeniul justiției, avem ca obiective clare punerea în acord a legilor justiției, cu recomandările Comisiei de la Veneția și cu recomandările cuprinse în cadrul raportului Comisiei Europene în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare.

Abrogarea prevederilor Legii recursului compensatoriu, care au permis eliberarea înainte de termen a foarte multor categorii de deținuți. Au fost eliberați aproape 20 000 de deținuți din închisori, înainte de termen, iar viața, siguranța și avutul personal a fiecărui cetățean român sunt puse în pericol de aceste eliberări făcute fără  niciun fel de noimă și fără niciun fel de măsură de reinserție socială și de supraveghere a celor eliberați din închisori.

Avem ca obiectiv abrogarea, de fapt, respingerea modificărilor făcute de majoritatea PSD-ALDE, la Codul penal și la Codul de procedură penală și reluarea dezbaterilor privind modificarea Codului penal și a Codului de procedură penală.

În domeniul administrativ, vom îmbunătății Codul administrativ care a fost adoptat în mod neconstituțional, prin OUG de către Guvern. De asemenea, vom face tot ce depinde de noi să corectăm mecanismul de acordare a resurselor financiare către autoritățile locale. Suntem după doi ani, consecutiv, de jaf făcut de Guvern în bugetele locale. Doi ani, consecutiv, autoritățile locale au pierdut peste șapte miliarde de lei în bugetele locale și foarte multe autorități locale sunt astăzi în riscul de a intra în incapacitate de plată, în riscul de a nu putea cofinanța proiectele de investiții de care avem atâta nevoie la nivel local și care sunt finanțate fie din fonduri europene, fie în cadrul Programului Național de Dezvoltare Locală.

Comportamentul actualului Guvern față de autoritățile locale a fost un comportament deplorabil, care a creat crize la nivelul autorităților locale și care a aruncat în aer toate proiectele de dezvoltare ale comunităților locale din România.

Nu în ultimul rând, ne propunem adoptarea unor legi sau modificări legisaltive  în domeniul educației, în domeniul sănătații, cum ar fi corectarea Ordonanței 51, care nu mai permite decontarea navetei școlare pentru elevi în transportul interjudețean, de asemenea, generalizarea programului „Școala după școală”.

În domeniul sănătății, modificarea legii care să permită includerea orelor de gardă în cadrul vechimii și în cadrul calcului sumelor pentru stabilirea pensiilor, de asemenea, măsuri de susținere a zonei de medicină preventivă, în special a medicilor de familie și a medicilor din ambulatoriu, în special în policlinică, care la ora actuală sunt cenușăresele sistemului medical.

(Ne puteți spune câte semnături ați adunat până acum pentru moțiunea de cenzură?)

Știți foarte bine că săptămâna trecută am anunțat că odată cu debutul sesiunii parlamentare vor începe negocierile cu toate formațiunile politice și cu toate grupurile parlamentare reprezentate în Parlamentul României, sigur, cu excepția grupurilor PSD. Am stabilit un calendar de  întâlniri pe parcursul următoarelor două săptămâni, cu toți liderii formațiunilor politice, cu toți liderii grupurilor parlamentare din Cameră și din Senat.

În ceea ce ne privește, textul moțiunii de cenzură e elaborat de Partidul Național Liberal, dar sigur că nu vă  putem prezenta atâta timp cât el va fi obiectul negocierii cu toate grupurile parlamentare.
Vă repet, gândiți-vă că este vorba de 6 alte formațiuni sau grupuri parlamentare, care trebuie să se asocieze Partidului Național Liberal în acest demers de dărâmare a Guvernului. Vom purta negocieri extrem de serioase pentru a găsi cele mai bune soluții pentru a implica toate forțele politice de la nivel parlamentar în proiectul de demitere  a Guvernului.

(Domnul Victor Ponta de la Pro România spune că așteaptă de la dumneavoastră textul, dar și premierul și cabinetul de miniștri ca să-și pună semnătura, nu ca să voteze. Vi se pare că este o modalitate de a se sustrage de la a semna?)

Eu aștept să mă întâlnesc cu toți liderii politici, cu toți liderii grupurilor parlamentare pentru a discuta care sunt condițiile care sunt necesare a fi îndeplinite, pentru ca aceste grupuri parlamentare să se alinieze cu noi, să se asocieze în demersul de depunere a moțiunii de cenzură.

Ca atare, eu nu pun nicio condiție nici lui și nici altora privitoare la asocierea la acest demers de demitere a Guvernului. Ceea ce în schimb spun public, ceea ce spun de mult timp, că orice lună în care Guvernul Dăncilă rămâne la putere creează riscuri și vulnerabilități majore pentru România și riscă să afecteze negativ  viața, siguranța  și prosperitatea tuturor cetățenilor români.

Ca atare, este o măsură absolut indispensabilă pentru a stopa stricăciunile majore provocate de  actuala guvernare, măsura de adoptare a unei moțiuni de cenzură.

(USR a propus astăzi încheierea unui acord politic între partidele parlamentare din opoziție pentru declanșarea anticipatelor în cazul unei moțiuni de cenzură)

Și în cazul acestor declarații  am să vă răspund că ne vom întâlni cu reprezentanții lor și vom vedea exact care sunt propunerile, condițiile pe care le pun. Obiectivul nostru e să convingem toți actorii care nu sunt cu PSD să se asocieze acestei moțiuni de cenzură.

(O susțineți pe doamna Alina Gorghiu la Senat pentru șefia Senatului? Aveți negocieri în acest moment cu Pro România și ALDE?)

Cu siguranță în cadrul discuțiilor pe care le voi purta atât eu cât  și colegii mei, liderii grupurilor parlamentare, vicepreședinții Camerei, Senatului și ceilalți membrii ai echipelor de  negociere,  vom discuta nu numai despre moțiunea de cenzură,  ci vom discuta și despre președinția Senatului, evident, după ce se vacantează această președinție a Senatului.

Ne dorim să susținem un candidat. Nu poți să avansezi niciun nume privitor la acest candidat până când nu vom avea discuțiile cu partenerii noștri.

(Domnul Tăriceanu a demisionat acum, în Biroul Permanent)

Am înțeles, înseamnă că vom discuta acest subiect în toate întâlnirile pe care le avem, începând de astăzi.

(Astăzi cu cine anume vă vedeți?)

Acum nu o să vă dau raportul complex, obiectivul meu nu este să facem declarații, obiectivul meu este să ajungem la un acord cu toți posibilii parteneri, în cursul acestei moțiuni de cenzură, iar obiectivul fundamental pe care îl avem ca partid este să punem punct acestei guvernări și ca atare, vă dați seama că există o deschidere mare din partea noastră privitoare la aceste discuții și negocieri.

(Tot legat de moțiunea de cenzură, vă așteptați ca cei din ALDE să voteze această moțiunea după ce au ieșit de la guvernare?)

Vom vedea!

(Dar veți purta discuții?)

Cu siguranță că vom purta discuții! Am spus, cu toți actorii politici nePSD, care funcționează la nivelul Parlamentului României.

De altfel, declarațiile lor au fost că vor intra în opoziție și că vor vota moțiunea de cenzură.

(Ați decis dacă această moțiune de cenzură să fie depusă înainte de alegeri sau după?

Vom depune această moțiune de cenzură, exact cum v-am spus, atunci când vom considera că există șanse certe ca ea să treacă.  Nu putem să riscăm să depunem moțiune de cenzură, pentru că avem la dispoziție o singură moțiune de cenzură pe sesiunea parlamentară, care este o sesiune parlamentară septembrie – decembrie, care să nu aibă șanse maxime să treacă.

(Ați fi de acord cu propunerea premierului de a da o lege în Parlament, care să pedepsească, din nou, insulta și calomnia?)

Singurul lucru cu care aș fi de acord este acela că Vasilica Viorica Dăncilă trebuie să plece de la Palatul Victoriei, in rest, ce propuneri face chiar nu mă interesează.

Asta cu repedepsirea, repunerea ca infracțiuni, insulta și calomnia, lucrul acesta a fost îndepărtat din Codul Penal. Aceasta este o chestiune care ține de regim totalitar. Îi readuc aminte Vasilicăi Viorica Dăncilă că suntem într-o democrație, suntem stat al UE și că nu mai poți chiar să bagi în Codul Penal orice prostie care o deranjează pe dânsa, iar în foarte multe din motivele care o determină să susțină o astfel de aberație, probabil sunt chiar acțiunile domniei sale.