sâmbătă, 16 mai 2009

Populism cu defecţiuni

Preşedintele Traian Băsescu a comis-0. Încercând să pară patriot a confundat conţinutul unui tratat politic cu un tratat tehnic cum este cel privind traseul frontierei de stat şi regimul juridic al acesteia.

După recunoaşterea statului Moldova (act politic în esenţa), în 1991, România nu a mai putut încheia alte acte juridice, în special dupa preluarea puterii politice de către comunişti, pentru soluţionarea problemelor comune, din cauza pretenţiilor părţii moldovene ca România să recunoscă existenta limbii moldovoneşti. Moldovenii aveau drafturile pregatite cu finalul "încheiat în limba română şi limba moldovenească ...". De aici au plecat toate reticenţele României. De fapt, moldovenii lui Voronin au încercat si la UE să introducă "limba moldovenească" insa intervenţia României a stopat acţiunea.

Pentru documentele tehnice între România şi Moldova limba a fost cauza pentru care acestea nu au fost semnate, deşi au fost negociate, nu Pactul Ribbentrop-Molotov.

Declaraţia lui Băsescu "...Cine îşi imaginează că un şef de stat român va semna un tratat în care să consfinţească Pactul Ribbentrop-Molotov? Doar o minte care nu înţelege ce înseamnă responsabilitatea şefului statului român..." este doar de un populism deşanţat, având ca scop final atragerea unor voturi în campania pentru funcţia de Preşedinte al României, nu este adevărată şi este o negare a recunoaşterii Republicii Moldova din 1991. În 1991 noi am recunoscut actualele frontiere ale R. Moldova, tratatul de frontiera neavând acest scop. Prin comparatie, frontierele cu Ucraina au fost recunoscute prin recunoaşterea independenţei acesteia in 1992, au fost reconfirmate prin Tratatul politic din 1997 iar Tratatul de frontiera a detaliat modul în care frontiera comuna va fi administrată şi cum vor fi soluţionate litigiile de frontieră. Ei bine, din moment ce avem exemplul ucrainean, despre care responsabilitate vorbeşte Băsescu ? El uită că era ministru în Guvernul CDR, în 1997 ? Uită ca Adrian Severin, ministrul pedist de externe a negociat şi semnat Tratatul si Actul Adiţional la acesta referitor la Insula Şerpilor şi la principiile de delimitare a spaţiilor maritime ? Probabil că a uitat.

Declaraţia de acum a lui Traian Băsescu este o agresiune faţă de guvernarea R. Moldova. Mai mult, va da apă la moară naţionaliştilor ucraineni, ruşi si va agita apele în Statele Membre ale UE care, nu demult, au avut serioase reţineri faţă de declaraţiile lui Băsescu privind acordarea cetăţeniei române tuturor etnicilor români de peste Prut. Consecinţele acestei declaraţii se vor vedea in viitorul foarte apropiat. Consecinţele nu vor fi în favoarea românilor.

Niciun comentariu: