miercuri, 27 mai 2009

Problema recalcularii pensiilor

Traian Basescu isi da in stamba. Vrea o tara dupa cum o gandeste el, ca ne place sau nu, nu mai are importanta. Acum nu mai vrea Guvern de coalitie ci vrea Guvern monocolor, daca se poate PD-L, urmand, in buna practica basesciana, un Parlament monocolor (!).

Printre altele, a lansat problema pensiilor. A plecat, intentionat (?!), de la o premisa falsa: pensiile speciale se calculeaza la fel ca pensiile obisnuite. Daca avea consilieri buni si onesti i s-ar fi explicat ca pensiile militarilor, politistilor si magistratilor au o componenta de "recunoastere de catre stat a eforturilor acestora pentru realizarea obiectivelor institutiilor publice in care au lucrat". Ca atare, "recunoasterea" nu poate fi cuantificabila dupa modelul pensiilor obisnuite, este ca o renta pe care statul, inainte de angajare, o promite celui in cauza. Este, pe de alta parte, plata pentru incompatibilitatile si interdictiile functiei publice respective. Cele trei categorii profesionale nu au, pe timpul activitatii in functia publica toate drepturile si libertatile cetatenesti prevazute de Constitutie. Veniturile lor sunt limitate la ceea ce legea salarizarii impune. Nu isi pot atrage alte venituri cum este cazul celorlalti cetateni. Este o "inechitate legala" iar o pensie mai mare, chiar in valoarea ultimei luni de activitate, repara, daca pot spune asa, cei 25 si peste ani de serriviciu.

Intentia PD-L si a PSD (doar guverneaza impreuna) de a schimba fundamentul salarizarii - cu inetntia de egalizare sociala (!) - si a fundamentului pensiilor poate duce la o revolta. Legate, aceste actiuni, de alte actiuni ale acestui Guvern de "talibani" se poate trage, lesne, concluzia ca repetam primii ani de dupa revolutie cand, s-a trecut la abrogarea legilor comuniste si inlocuirea acestora cu legi care au suferit severe corectii in timp. Inechitatile de acum ale acestei guvernari vor fi sanctionate de Guvernul urmator si astfel, din cauza de Basescu si Alianta FSN pe care o conduce instabilitatea legislativa devine cronica.

Niciun comentariu: