joi, 13 octombrie 2011

Abuzul de putere a partidului-stat în formă continuată

Guvernul handicapaților portocalii plus ceva de verde (UDMR) și roșu aprins (UNPR) practică abuzul de putere de stat în dauna propriilor cetățeni. Pe ici pe colo, prin părțile esențiale, apare câte o părere sau comentariu avizat, chipurile, potrivit cărora „legile economice sunt superioare legilor juridice (?!)”, o prelucrare personală a celor care citesc ceva dar nu pricep, în general cei care susțin actuala coaliție de băsescieni fără carte însă dotați cu bâta puterii.

Parlamentul nostru drag a aprobat, în Senat și Camera Deputaților, OUG nr. 71/2009 prin care sunt amânate plățile sumelor obținute prin titluri executorii de către bugetarii care au atacat deciziile aberante ale Guvernului Boc de tăiere a salariilor. Urgent, adică până mâine, vineri, 14 octombrie, PNL și PSD vor depune, fiecare în parte, contestații la Curtea Constituțională. Speranțe ? Nu prea. Pentru că onorata Curte Constituțională s-a exprimat deja cu privire la neconstituționalitatea OUG nr. 71/2009 după cum arată desfășurătorul de aici.

Problema este complicată, petenții având calea CEDO din moment ce Guvernul refuză, prin acte normative succesive, executarea hotărârilor judecătorești definitive și executorii. Practica în domeniu este suficientă pentru a obține succesul. De fapt, chiar Roberta Anastase, cea care manevrează după „nevoile” băsesciene votul în Camera Deputaților, are la dispoziție o frumoasă prezentare a situației deloc plăcute în care se va afla statul prin aprobarea prin lege a acestei ordonanțe, prezentare pusă la dispoziție, pe de o parte, de CSM și de Ministerul Public sub semnătura drăguței băsesciene Laura Codruța Koveși, pe de altă parte. Normal, și hoarda de consilieri ai portocaliilor au avut ca sarcină adunarea de date prin care să se cunoască situația ce se crează, chiar dacă vor vota tălâmb după cum le va dicta cotrocenistul șef. O dezbatere a fost inițiată pe spunesitu.adevărul.ro (http://spunesitu.adevarul.ro/Societate/Dezbateri/Vor-mai-primi-bugetarii-drepturile-salariale-obtinute-in-instante-9412).


De la o reglementare din timpul guvernării Tăriceanu, unde au apărut, în timpul exercițiului bugetar, hotărâri judecătorești definitive și executorii, cu privire la unele drepturi salariale - ca urmare a unor bâlbâieli legislative în lanț, de la anul 2000 încoace (inițiative ale marelui uneperist de azi, fost pesedist ieri, Marian Sârbu) -, este vorba despre OUG nr. 75/2008 care reglementa stricto-sensu unele aspecte financiare din domeniul justiției, s-a ajuns la OUG nr. 71/2009 care impune reeșalonarea debitelor statului datorate bugetarilor în bloc, prin preluarea în reglementare și a celor care făceau obiectul ordonanței 75/2008. La OUG nr. 71/2009 vin în completare, pentru amânarea amânării alte ordonanțe care modifică art. 1: OUG nr. 18/2010 din martie, OUG nr. 45/2010 din mai și OUG nr. 113/2010 din decembrie. OUG nr. 113/2010 ducea reeșalonarea până în 2014. Ei bine, nu este de ajuns din moment ce două comisii din Camera Deputaților, cea juridică și cea de finanțe adoptă un amendament prin care se propune reeșalonarea acestor debite până în 2016 ! Ca la balamuc.

Este prea mult. Iar susținerile Guvernului băsescian multicolor (portocaliu, verde, roșu) sunt de tot hazul. În fața CCR au susținut urgența și starea de excepție iar madam Udrea cheltuie bugetul primit, plus de la alții, pe patinoare, parcuri în comune, bazine de înot, terenuri de fotbal în pantă, telegondole și dumnezeu mai știe ce alte minuni inutile și aberante. Nu mai spun de cheltuielile voluptorii deja cu amenajările interioare ale unor ministere și agenții, susținerile financiare ale întreprinderilor cu capital de stat incapabile să producă atât cât consumă s.a.m.d.

Se poate spune cu deplin temei că asistăm la jaf. Un jaf organizat de grupuri private (partidele politice) asupra bugetului de stat împotriva interesului național. Iar de îi întrebi de ce se comportă așa, te duc manipulatoriu în Grecia care mai multe datorii ce nu mai pot fi susținute de buget, în China care nu știu câte milioane de locuințe fără locatari, în nu știu care altă țară care nu mai are finanțare pentru proiectele imobiliare etc. Dar nu merg în Polonia, Slovacia, Cehia unde astfel de probleme nu sunt. Ce, sunt proști să își dea cu firma'n cap ?

Nu știu dacă CCR va da o soluție de neconstituționalitate, mai ales că legea prin care s-a aprobat OUG nr. 71/2009 cuprinde toate modificările apărute succesiv în anul 2010 ! Ar cam trebui să dea, pentru a-și respecta propria Decizie nr. 206/2010. Laura Codruța Koveși o informează pe Roberta Anastase în scrisoare   cu privire la această Decizie unde se stipulează „că regula în privința executării hotărârilor judecătorești o constituie respectarea dreptului comun în materie, respectiv Codul de procedură civilă sau Ordonanța Guvernului nr. 22/2002, iar situația extraordinară care reclamă intervenția statului în executare trebuie să aibă, în mod evident, un caracter temporar. Cu acest prilej, instanța de contencios constituțional a subliniat că nu se poate uza de reglementarea, în viitor, în mod nelimitat, a unor proceduri derogatorii de la dreptul comun atunci când statul este debitor, fiind sarcina statului să găsească soluții pentru executarea conformă a hotărârilor judecătorești, potrivit dreptului comun”. Ei bine, suntem în fața unui uz de reglementare, în viitor, în mod nelimitat iar statul nu a făcut dovada că vrea să caute soluții pentru executarea hotărârilor judecătorești ci, din contra, caută soluții pentru neexecutarea lor.

Este evident că ne aflăm în fața unui abuz de putere și că trăim într-o dictatură. Să-i spunem, fără a greși, dictatura băsesciană.

6 comentarii:

ADRIAN spunea...

Nu sunt jurist dar in situatia asta, daca o societate privata nu poate plati (caci inteleg ca asta se afirma - nu sunt bani deci nu platim desi aveam un contract iar justitia a confirmat ca aveam un contract) nu cumva se solicita falimentul aceleia?
Adica se poate cere falimentul statului? S-o scoata pe Anastase la vanzare, nu stiu exact pe ce trotuar ...

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Au avut grijă să bage în OUG prevederea potrivit căreia acțiunile executorii sunt suspendate pentru perioada de reeșalonare prevăzută de lege. O adevărată porcărie semnalată lui Anastase și de CSM și de Ministerul Public (procurorii).

rus spunea...

dar despre abuzul de putere al partidului stat psd(fsn primordial)ce ar trebui sa zicem

Crăciun Florin spunea...

rus,

Au și ei pe cele ale lor. Să îți dau exemplul practicat de Năstase în guvernarea lui. Drepturile bănești ale bugetarilor, diferite sporuri specifice locurilor de muncă, stabilite prin legi, erau suspendate de la plată prin legea bugetului (anual) pe același motiv: lipsa banilor de la buget. Abia pe timpul guvernării Tăriceanu au fost scoase astfel de prevederi din legea bugetului, mai precis după înlăturarea PD de la guvernare.

Da, pesedeii au comis abuzuri pe timpul guvernării lor. Dar asta nu scuză abuzurile pedeleilor de azi. Nu devin abuzurile de azi mai puțin periculoase, dăunătoare, antisociale pe motiv că și alții au comis abuzuri.

ADRIAN spunea...

Pai sa inteleg ca pana la urma si un contract poate fi anulat prin OUG? Rezulta ca statul e imbatabil din punct de vedere legal caci poate zice "piua" prin intermediul unei OUG oricand si "rezolva". La o adica, neexistand o limita pusa, statul poate decreta prin pixul guvernului - cine stie? - ca anul viitor vom fi sclavi. Cu promisiunea ferma ca in 2013, daca suntem cuminti, o sa fim dezrobiti. Data fiind evolutia demografica recenta s-ar putea ca dezrobirea asta sa mai produca o Slobozie ...

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

La modul cum judecă și acționează Băsescu și ai lui nimic nu mai are valoare. Da. Dacă vor mușchii lor modifică legile astfel că un contract, legea părților, să nu mai fie valabil. Anii anteriori (2-3 în urmă), chiar au emis niște acte normative care permiteau Fiscului să califice dacă un contract este civil sau comercial (!) pentru a impune taxe și impozite care nu erau de natura respectivului contract. Se pare că Blejnar era autorul. Vezi, azi trăim epoca în care Guvernul, prin pixul lui Boc, stabilește ce vrea.