duminică, 7 iulie 2019

Calcule pentru alegerea Ursulei von der Leyen

Ursula von der Leyen la o întâlnire cu creștin-democrații europeni, la 3 iulie, la Strasbourg Image: Reuters
Frankfurter Allgemeine Zeitung are un articol în care evaluează șansele Ursulei von der Leyen la câștigarea poziției de președinte al Comisiei Europene.

Social-democrații germani și cei austrieci vor vota împotrivă. Germanii sunt cei mai porniți. Fostul președinte al SPD, Sigmar Gabriel, vede chiar un motiv ca social-democrații să părăsească guvernul cancelarului Angela Merkel. Alți lideri social-democrați sunt mai ponderați.

În eurogrupul S&D, SPD are doar 16 membri, fiind al treilea cel mai mare grup din grup, după italieni și spanioli. Italienii și spaniolii sunt, evident, mulțumiți de pachetul de funcții votat/acceptat de Consiliul European. Social-democratul italian David-Maria Sassoli tocmai a fost ales Președinte al Parlamentului iar socialistul spaniol Josep Borrell este propus pentru funcția de Comisar al UE pentru politica externă și apărare. Prin urmare, creștin-democrații PPE se așteaptă ca majoritatea social-democraților să voteze în scrutinul secret, programat pentru 16 iulie, pentru von der Leyen.

Situația din prezent în Parlamentul European ar arăta cam așa: pentru alegerea lui von der Leyen vot vota favorabil 182 de deputați ai PPE, 60-70 liberali și 120-130 social-democrați. Acest lucru i-ar da 362 - 382 de voturi - majoritatea necesară este de 376. Sunt semnale că și unii din partidul Verzilor ar fi de acord să îi dea votul. În plus, s-ar putea obține voturile celor 28 de membri ai partidului de guvernământ polonez PiS. Guvernul de la Varșovia susținea numirea. În concluzie, conducerea PPE a spus: "Aceasta nu va fi o plimbare, dar șansele sunt bune."

Am preluat doar aceste informații. Cei care vor citi articolul vor observa că germanii sunt foarte preocupați și de zbuciumul intern din SPD cu privire la guvernarea țării. Trebuie înțeleși. Nu doar că au fost demolați de rezultatele guvernărilor CDU/SDU sub conducerea lui Merkel, au fost puși la colț de populație și pentru inițiativele păguboase ca parteneri de guvernare ai CDU/SDU. Eu încă susțin că ei sunt la originea „marii migrații” de 1 milion de persoane din 2015, când Sigmar Gabriel susținea vehemet că Germania are nevoie de forță de muncă ... „ieftină”. Dar nu despre ce îmi amintesc eu vreau să scriu. 😂

Niciun comentariu: