vineri, 23 decembrie 2022

Gânduri și păreri

Se încheie un an. Complicat. Chiar oribil. Pentru noi dar și pentru restul lumii. În special pentru oamenii din Ucraina care au devenit ținta agresiunii rusești. De ce? Ei bine, se pare că ucrainenii au dat semnale din ce în ce mai puternice că vor să devină parte a spațiului Uniunii Europene. Iar asta ar însemna că Ucraina nu ar mai fi în subordinea Rusiei. Propaganda rusă vorbește de garanțiile de securitate, de "pericolul" ca Ucraina sa devină o parte a NATO. Nu au spus nimic de faptul că UE dezvoltă, greu, încet, dar consecvent, o componentă politică de apărare comună. Ei bine, eu gândesc că rușii au avut în vedere tocmai această componentă a apartenenței la UE. 

Rusia ne-a dat, cu amândouă mâinile, criza energetică. Uniunea Europeană este victima preferată a Rusiei. Cele mai mari economii din UE erau dependente de resursele ieftine "oferite" de Rusia. Legăturile Rusiei cu unele state importante din UE au devenit din ce în ce mai adânci. Prim-miniștrii europeni, miniștrii, parlamentari europeni cu bazine electorale puternice au devenit, rând pe rând, "slugi" ai marilor companii ruse la încheierea mandatelor lor, după ce au dus politici de subordonare a propriilor industrii monopolurilor energetice rusești. Ruperea monopolurilor rusești a fost grea, dureroasă, a născut adversități interstatale, a radicalizat politicienii din diferitele state și, fără dubiu, a menținut nostalgii.

Un exemplu este comportamentul "nostalgic" al lui Macron, Președintele Franței. Clamând necesitatea de a oferiri Rusiei garanții de securitate (așa cum reclamă pompos Putin!) uită de necesitatea ca Rusia să ofere, la rândul ei, garanții de securitate statelor europene membre UE! Declarațiile politicienilor ruși din acest an au arătat că dorințele de expansiune ale Kremlinului privesc nu doar Ucraina ci și R. Moldova, România, Bulgaria, țările baltice ... Mai grav, declarațiile lui Macron atacă indirect Ucraina și duce în sarcina/vina acestei țări existența acestui război devastator. Și dacă privim cu mai multă atenție, în profunzimea unei astfel de gândiri, statele europene care sunt ferm împotriva comportamentului Rusiei sunt "responsabile", în egală măsură cu Ucraina, pentru comportamentul Rusiei. 

De ce are Macron o astfel de poziție? Este, evident, o poziție conflictuală atât fața de Ucraina cât și față de alte state europene care condamnă cu fermitate Rusia și pe Putin! Poate ar trebui să ne uităm la ce a pierdut Franța în Rusia de la începutul războiului. Sancțiunile UE au avut ca efect retragerea de pe piața rusă a multor companii europene dar și din alte state (și ele legate de economia franceză!). Să ne amintim că firmele franceze au fost printre ultimele care au plecat din Rusia și am impresia că unele nu au plecat de tot. Și-au suspendat activitățile, pentru o perioadă nedeterminată, în interesul major al populației din Rusia dar și al investitorilor francezi! Dar, ei bine, acei investitori au tot interesul ca acest conflict să se termine cât mai repede, indiferent cum, pentru a reveni pe pozițiile de dinainte sau chiar pe poziții mai avantajoase.

Pentru noi, apartenența Ucrainei la Uniunea Europeană este o necesitate. Pe de o parte, Ucraina nu va mai adopta față de România o poziție de adversitate, politică și militară, pe de altă parte, Ucraina ca aliat al României, va permite legături mai ușoare între comunitățile române și ucrainene cu țările "de origine". Nu mai spun de legătura cu nordul Europei, cu Polonia, țările baltice, țările scandinave ba chiar și cu Germania. Nu de alta, dar legăturile cu restul Europei prin Ungaria și Serbia lasă mult de dorit.

Of! Sunt multe de "mormăit" dar mă opresc. Sper ca anul viitor să văd o Rusie care se retrage în granițele de dinainte de 2014! Până când Ucraina nu intră în granițele recunoscute internațional, nu va fi pace.

luni, 12 decembrie 2022

Când nu știi cum să-ți folosești creierul

 

Cancelarul austriac Karl Nehammer face ce face și mai dă o "bombă". Ultima găselnița: "El a subliniat că ridicarea dreptului de veto va fi posibilă numai atunci când România și Bulgaria vor îmbunătăți protecția la frontiere". 

Stop joc! Asta este nouă. În această formulare. De ce? Pentru că astfel este contrazisă expertiza făcută de mai multe comisii ale statelor membre UE (inclusiv cea olandeză!) dar și datele oficiale ale UE obținute prin intermediul Frontex.

Este evident faptul că acest personaj este depășit de situație. Presa a preluat de la o publicație austriacă o expresie: "cancelarul a încuiat ușa (dialogului?!) și a aruncat cheia". Este evident că nu are ce vorbi și vorbește ca într-o vorbă românească: ca proasta'n târg!

Rămâne ca România să meargă mai departe cu acțiunile planificate. Curtea de Justiție a Uniunii Europene își va spune cuvântul la sesizarea României. Acolo, datele oficiale vor fi cele ale comisiilor de expertiză ale UE. Austria va trebui să probeze că acele date sunt false

Suntem mai săraci decât austriecii la nivelul veniturilor cetățenilor. Este o realitate. Dar comportamentul "bogătanului" austriac este inadmisibil. Punct.

joi, 20 octombrie 2022

Mâncărimi la limba


Maria ZaharovaFoto: TASS / Profimedia 

Citesc, la HotNews, că Zaharova amenință. Nu doar că amenință cu un posibil război Rusia-NATO, dar și califică statele care sprijină Ucraina ca fiind "sponsori ai terorismului"! Bune glume!

Să privim cu puțină atenție situația de pe "teren". 

Rusia, prin ce a fost și ce a mai facut, era cotată ca fiind a 2-a mare putere militară a lumii. Și, ce să vezi! Se împiedică de "un ciot"! Ucraina! Rusia are putere militară dar ... nu o poate folosi în Ucraina! Iar parte a puterii militare a Rusiei, puterea nucleară, este, încă, sub cheie. Regimul ei este foarte sensibil. Posibila folosire a puterii nucleare, indiferent de capacitatea de distrugere a focoaselor pe care le are la dispoziție, generează o reacție de respingere, a tuturor celorlalți membri ai comunității internaționale. Folosirea puterii nucleare în Ucraina de către Rusia va fi un semnal pentru toate celelalte state ale lumii că ordinea mondială actuală, aflată într-un echilibru fragil, va fi distrusă violent iar garanțiile de securitate la care s-a lucrat ani și ani de zile nu mai au mare valoare. Precedentul la care Rusia lucrează cu încăpățânare, nesancționat internațional, va determina alte state ale lumii să își creeze propria putere nucleară având ca motiv tocmai precedentul rusesc! Nu degeaba, în zilele din urmă, conducerea Rusiei tot apelează la istoria nucleară a celui de al doilea Război Mondial! În "bunul stil rusesc", Putin și camarila de la Kremlin creează un precedent care să justifice posibila folosire a puterii nucleare ruse într-un război local dus ca urmare a unor ambiții personale, împotriva tuturor angajamentelor anterioare luate pe plan internațional chiar de către Rusia!

Marea flotă rusă, capabilă să ducă lupte de mare amploare (!?) nu este în Marea Neagră. Mai mult, nici nu mai poate ajunge la Marea Neagră! Turcia a blocat strâmtorile pentru ea! Bașca faptul că nici nu are cum să se desfășoare la Marea Neagră. Iar de acolo de unde este nu poate sprijini armata rusă de ocupație să lupte în Ucraina. 

Plecată la un război de 3(trei) zile, Rusia a ajuns la 8 luni de război fără a avea garanția că rămâne cu ceva după toate peripețiile prin care a trecut! Un sfert din tehnica de luptă rusă declarată înainte de conflict, iar la unele mijloace de luptă s-a ajuns chiar la aproape 50% , a pierit în Ucraina. Vorbesc despre tancuri, mașini de luptă ale infanteriei, artilerie, rachete etc. Restul tehnicii rusești este în alte părți ale Rusiei și nu poate fi mutată în Ucraina pentru că ar slăbi apărarea Rusiei la celelalte frontiere. În acest caz, mărimea teritorială este un dezavantaj, mai ales când armata rusă a făcut dovada că, în cea mai mare parte a ei, este doar o "armată de carton". În plus, industria de apărare rusă este cu spatele la zid. Fie va produce tehnică valabilă pentru secolul XIX fie nu mai produce (ceea ce este puțin probabil). 

Zaharova, purtătoarea de vorbe a ministerului de externe rus, are tupeul de a amenința cu un posibil conflict Rusia-NATO! Oare cu ce va veni Rusia la un astfel de război? Să ne uităm pe harta mare a lumii. În Europa sunt statele membre ale UE și nu numai, în America de Nord sunt SUA și Canada. Rusia ar avea adversari atât în Europa cât la Oceanul Pacific, în Oceanul Artic, în Atlantic, în Mediterana, în Marea Neagră, în Marea Baltică bașca unele state din Asia! Bine, bine, nu pot uita o declarație a lui Putin, de mai demult, când a dat de înțeles că "o lume în care Rusia nu mai este o mare putere, nu mai rost să existe"! Dar asta este părerea lui. Restul lumii are, evident, o altă părere. Cel mai concret exemplu este condamnarea Rusiei ca stat agresor în Ucraina de către celelalte state ale lumii la Adunarea Generală ONU care s-a ținut de curând.

Acum să ne uităm la calificarea, de către Rusia, a țărilor care sprijină Ucraina ca fiind "state care sprijină terorismul". Cine va susține afirmația Rusiei? Unde va căpăta sens această afirmație? La ONU? Nu cred. În "uniunea statelor CSI"? Se pare că nici acolo nu va avea mari șanse chiar dacă Rusia este, de facto, "stăpânul" uniunii!

La noi este o vorbă, din bătrâni: vorbește ca proasta'n târg! Bine, nu doar Zaharova, ci toată clica care îl susține pe Putin!