luni, 20 decembrie 2010

Bugetul controversat.


Bugetul de stat și celelalte bugete pentru anul 2011 au devenit subiectul principal al zilelor din urmă. Normal. Din modul cum au întocmit bugetul vedem cum gândește Guvernul. Se pare că nu prea gândește.

Principala preocupare a liberalilor, și nu doar a lor, a fost să propună măsuri de relansare economică pentru a crește numărul contribuabililor și valoarea contribuțiilor la bugetul consolidat al statului bașca creșterea numerică a persoanelor ocupate în economie. Adică revenirea la bunăstare. Nu s-a putut. Guvernul este dependent de FMI. Mai bine zis, este dependent de prostiile cu care s-a angajat în fața FMI. Așa că, bugetul, cu unele amendamente care au fost acceptate la comisiile de specialitate ale Parlamentului urmează să ajungă în plen. Unde nu este exclus să se revină la forma inițială a Guvernului în caz că Băsescu își manifestă „preocuparea” iar Boc trece la executare.

Aseară, la televiziunile neagreate de Băsescu, se vorbea despre câteva mii de amendamente depuse de parlamentari pentru construirea de biserici sau lucrări la acestea. Se pare că au fost respinse în totalitate însă, la Antena 3, la emisiunea lui Radu Tudor se vorbea despre banii lăsați la dispoziția premierului Boc cel mic, bani ce se pot duce, ca de obicei, acolo unde campania electorală a PD-L o cere.

Iau de la „Gândul” articolul de bază. Se vorbește despre modificările aduse bugetului prin amendamentele acceptate de la opoziție. Dar ... este vorba doar despre comisii. Azi este plenul.

Mihai Voicu are o expunere succintă a propunerilor liberale. Ideile sunt foarte bune. Dar sunt în contradicție cu (ne)gândirea băsesciano-portocalie privind guvernarea. O altă analiză o pune Horea Uioreanu pe blogul său. Concluziile lui Uioreanu au fost puse și de alții, fie din PNL sau din PSD, chiar unii analiști din societatea civilă și au fost exprimate pe la televiziuni sau ziare.

Acțiunea opoziției o interpretez în sensul „dacă nu putem schimba bugetul așa cum este construit, măcar să obținem amendamentele care să îl facă mai transparent”. Slabe speranțe, mai ales când este vorba de Băsescu, Udrea, Boc, UNPR și UDMR. Ciolaniada portocalie are cursul ei, neabătut, spre realizarea deplină a jafului național.

Eu conchid că bugetul acesta este o aiureală portocalie, care are ca obiectiv îndeplinirea unor angajamente către FMI și alte entități internaționale cu care Băsescu și ai lui au niște înțelegeri oculte, că oprimă cetățeanul contribuabil și face favoruri acelor cetățeni care nu au contribuit și nici nu vor contribui la realizarea lui. Unii plătesc iar alții beneficiază. Nu pot interpreta altfel alocațiile către proiecte de infrastructură cu termen lung sau foarte lung de finalizare de care vor beneficia o parte dintre cetățenii țării în timp ce contribuabilii reali rămân cu veniturile micșorate substanțial. Sunt de principiul potrivit căruia infrastructura locală să fie bugetată de cei care au nevoie de ea. Operatorii economici care pe plan local au nevoie de drumuri, să facă bine și să le facă. La nivel național, dezvoltarea unei căi de comunicații la nivelul unei autostrăzi este un interes pentru transportatorii mari. Să facă bine să o finanțeze. Iau banii prin taxe și impozite, mai „modern” prin reducerea salariilor bugetarilor și a pensiilor militarilor și polițiștilor ca să fac drumuri pentru unii iar cei care dau banii, în realitate, rămân să înnoate prin gloată !

Bugetul actual confimă gravele nedreptăți ale anilor 2009 și 2010 săvârșite de actuala guvernare băsesciano-pedelisto-udemeristă împotriva românilor. Salariile bugetarilor vor mai scădea, după severele amputări din acest an, câteva mii de bugetari primesc de sărbători drept cadou darea afară din serviciu pe analize de sistem total aiurea, pensionarii își văd drepturile patrimoniale serios ciuntite, măcelărite chiar, în baza unor principii total aiurea guițate de propagandiștii portocalii peste tot în media. La fel ca în în cei doi ani ai coșmarului portocaliu se continuă și în 2011 guvernarea băsesciano-pedelisto-udemeristă.

4 comentarii:

RCA Ieftin spunea...

e buna aia cu 11.000 deamendamente respinse....asa ceva...

Crăciun Florin spunea...

Toate au fost respinse.

Anonim spunea...

Domnule Florin,
Va rog frumos sa adaugati in blogrollul dumneavoastra si site-ul:
http://haicasepoate.eu/
O perioada o sa scriu si pe http://theodora0303.wordpress.com/ si pe http://haicasepoate.eu/
Va multumesc!

Crăciun Florin spunea...

Gata, Theodora. L-am adăugat. Felicitări. Îmi place.