miercuri, 20 februarie 2013

Klaus Johannis în PNL. Se schimbă generația de la conducere.

De astăzi, 20 februarie 2013, Klaus Johannis este membru al PNL fără a ieși din Forumul Democrat al Germanilor din România. Pentru că Forumul este o organizație civică, nu se află în incompatibilitate.

O veste bună. Foarte bună. O veste care acoperă, fără doar și poate, can-can-ul de la Sectorul 1 unde Andrei Chiliman alături de Călin Popescu Tăriceanu încearcă să inducă opiniei publice ideea că PNL este un partid în derivă condus autoritar, „complet nedemocratic”, de către Crin Antonescu și „acoliții” săi.

Agerpres : "Această invitaţie m-a onorat, mi-a dat ceva de gândit şi rezultatul este cel de astăzi", a spus Iohannis. 

Declarația lui Johannis îmi spune că a cântărit „nemțește” propunerea PNL de a-i deveni membru, că a văzut și părțile bune și părțile mai puțin bune și că a fost mulțumit de rezultat. Pozitiv. Nu doar în trecutul de ieri sau de alaltăieri ci și în acțiunile PNL de azi. Înseamnă că a acceptat să fie parte a PNL-ului de mâine. Pentru că va candida la o funcție de conducere în PNL la Congresul din această săptămână.

Aveam intenția să scriu despre schimbarea care se produce la vârful PNL. O schimbare a generației care va conduce partidul. Liberalii de peste 60 de ani lasă locul, de voie sau de nevoie, liberalilor cu vârste de peste 40 de ani. Venirea lui Johannis în PNL îmi confirmă  observația. Nu este exclus ca acest proces, de atragere a unor lideri locali ai unor organizații civile să continue. PNL va avea, în cel mai scurt timp, o altă garnitură la conducerea partidului. Nu mă refer la cea care se va instala prin alegerile la actualul Congres. Aceasta va fi una intermediară. În 2014, cel târziu în iarna lui 2015 vom avea un alt Congres care va desemna conducerea PNL pentru perioada 2015-2016 - cond ne vom pregăti pentru noi alegeri locale și parlamentare. Atunci se va pune, acut, problema parteneriatului cu PSD și PC. Atunci vom ști mai bine dacă bazinul electoral al PNL va fi mai mare sau mai mic. Atunci va trebui să ne propunem să ajungem la un electorat stabil de peste 30% pentru a avea garanția unei posibile guvernări viitoare pur liberale. Probabil că atunci, de va fi bine, se va pune mai mult problema revederii formei de stat și, dacă va fi posibil, se va putea face un referendum pentru a vedea dacă poporul vrea să revină la monarhie sau nu.

Sunt multe de spus. Inclusiv faptul că printre relele la care Johannis s-a gândit, cel puțin pe termen scurt, este și acela de a intra în malaxorul propagandei băsiste prin intermediul ziarelor (cineva spunea de gazete politice) și televiziunilor băsiste. Nu mai spun de dosarul de la DNA care este fie complet fie în curs de a fi completat cu cine știe ce minunății din domeniul SF.

Venirea lui Johannis în PNL are importanță și prin semnalul dat în Transilvania. „Unda de șoc” va avea consecințe pe care se cuvine a le urmări și comenta.

3 comentarii:

ADRIAN spunea...

"O veste bună. Foarte bună. O veste care acoperă, fără doar și poate, can-can-ul de la Sectorul 1 unde Andrei Chiliman alături de Călin Popescu Tăriceanu încearcă să inducă opiniei publice ideea că PNL este un partid în derivă condus autoritar, „complet nedemocratic”, de către Crin Antonescu și „acoliții” săi."

Eu zic ca nu numai ca acopera dar chiar este o manevra de a anula ce zic oamenii aia la PNL S1. Mie nu mi se pare deloc dar deloc can-can. Ce a facut Chitoiu acolo este o mizerie de care nici macar nu pare sa-i fie rusine. Ce a spus Tariceanu este perfect articulat si se vede si din tribune. Chestia aia cu "uite-i cum striga impotriva sefului ba chiar a partidului - deci e democratie" este o gogorita. Atat timp cat "cainii latra iar caravana trece" chiar asta este, lipsa totala de democratie. Chitoiu le incuie usa si tine sedinta in alta parte fara sa-i anunte pe "turbulenti" dar isi aduce "trupe auxiliare"? E posibil ca un fost sef de partid sa nu stie despre ce se discuta la congresul care bate la usa pentru ca nu se face cunoscut desfasuratorul? Ce spun Tariceanu si Orban este departe de a fi can-can, e o problema foarte serioasa si chiar ingrijoratoare.

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Îți respect părerea dar nu renunț la a mea.

Eu cred ce a spus Chițoiu. Că cei care îl secondează pe Chiliman au plecat din sediu după ce au adus la starea de „gunoi” tot ce putea fi funcțional. Plus că unii dintre apropiații lui Chiliman erau admiratori fermi ai măsurilor luate de guvernele Boc. Nu uit discuțiile cu ei și revolta mea.

ADRIAN spunea...

Bine dar ce legatura are cu procedeul democratic descris? Cum adica ii convoci si pe urma doar prietenii stiu ca de fapt se discuta in alta parte? Si cum arata faptul ca Ramona Manescu trece brusc la PNL S1 cand ea e sotia primarului de 6 care este si seful filialei de 6? Daca ma reinscriu in PNL pot opta sa nu merg la filiala de sector 6 unde stau si sa activez in alta?
Deci nu stiu despre ce persoane este vorba in admiratia lui Boc dar indiferent de parerile lor, faptul ca Tariceanu declara ca nu se stie ce se va discuta la congres chiar ma pune pe ganduri. Pentru ca se vede si de pe margine ca dezbateri serioase in PNL nu sunt si ca toate deciziile se iau la varf. Aia din filiale sunt cel mult masa de manevra, lipitori de afise la campaniile electorale.