vineri, 26 iunie 2015

O procedură judiciară naște ... pasiuni.

Toată lumea este la curent - așa cred -, cu aventurile „puțin” penale ale deputatului Sebastian Ghiță, prietenul de suflet și „pungă cu arginți” a fugarului prim-ministru Victor Viorel Ponta.

Procurorii care îl anchetează au îndrăznit să ia unele măsuri prevăzute de legea procedural penală care au căpătat caracter de premieră. Constatând procurorii, în urma analizei probelor pe care le au, că inculpatul Sebastian Ghiță s-a folosit de demnitatea de deputat pentru comiterea unor fapte sancționate de legea penală au luat hotărârea să îi interzică acestuia să mai desfășoare, pe timpul urmăririi penale, activitatea în calitate de deputat în Parlamentul României. Măsura este temporară, de la 24. 06. 2015 la 14. 08. 2015. Nu îi ia calitatea de deputat, îl împiedică să activeze în calitate de deputat.

Comunicatul de presă al DNA este aici.

Măsura a născut controverse. Aprige. Adversarii procurorilor, cu sau fără voie, au luat foc. Cum își permit procurorii să interzică unui „ales al neamului” să nu își mai reprezinte alegătorii în Parlament ? Cum își permit procurorii să schimbe raportul de putere în Parlament ? Cine se cred procurorii ăștia ?

Nu se poate să ocolesc o zicere a unui parlamentar PSD, avocat, fost polițist (așa se pare), fin al lui VV Ponta (!) - Marius Manolache, după votarea în Parlament a legii de recompensare a parlamentarilor cu o indemnizație grăsuță la împlinirea vârstei de pensionare, indemnizație ce se adaugă veniturilor acestora indiferent de unde provin acestea. Inclusiv pensiei legale !

A spus individul, în fața presei avide de senzațional : „Eu cred că nu putem să punem egalitate între un demnitar, înalt funcţionar public, care are o răspundere extraordinară şi un cetăţean normal, fie el muncitor, inginer, medic,  şamd.”.

Revolta împotriva măsurii dispuse de procurori în dosarul lui Sebastian Ghiță aici m-a adus. Oamenii aceștia gândesc ca acest Manolache. Nu se poate pune egalitate între parlamentari (demnitari !) și cetățenii normali. Ca atare, s-a găsit gogorița cu „raportul de putere în Parlament”, „caracterul de reprezentare” - procurorii împiedică reprezentarea în Parlament a cetățenilor care l-au votat (crimă !) etc. Măsura poate fi luată împotriva celorlalți - muncitori, ingineri, medici samd. -, nu înăs împotriva unui parlamentar. Ce naiba ! Nu contează de exemplu, că inginerul are, poate, un rol vital într-o schemă de producție sau medicul are niște calități profesionale deosebite care îl fac indispensabil unei anumite proceduri de care depinde viața unor pacienți. Este mai important ca un parlamentar să mimeze reprezentarea în Parlament a unui număr de alegători dintr-un colegiu (posibil mult mai puțini decât majoritatea calificată !) decât „penibila” luptă pentru viața unui om sau viața unor oameni din unele comunități dusă de unii medici sau ingineri. Dar și de alții care ocupă acele funcții care formează sistemul vital al existenței unei comunități.

Ca să fiu sincer, doresc ca acest act procedural să devină precedent. Să fie admis de instanța de judecată și chiar de CCR. Să nu o mai ocolim. Nimeni nu este mai presus de lege. Nici măcar parlamentarii sau membrii Guvernului.

Astăzi este ziua drapelului. Normal, sub drapel toți suntem egali. Normal. Unii nu sunt de acord.

Actualizare !

Primul pas a fost făcut. Plângerea lui Sebastian Ghiță împotriva modificării măsurilor controlului judiciar de către procurorul de caz a fost respinsă de procurorul ierarhic superior. Agerpres (aici).

Să vedem următorul pas.

Niciun comentariu: