luni, 29 iunie 2015

Jean Claude-Junker: Grecia să nu spună „NU” Uniunii Europene la referendum !

Am urmărit, atât cât au dat cei de la Digi24, discursul de azi al lui Jean Claude-Junker. Emoționant și interesant. Pentru mine. Era o declarație de „conciliere” între Uniunea Europeană și poporul grec. Popor „amețit” cu minciunile populiștilor aflați la guvernare. Nu cu Guvernul grec, Guvern ce a refuzat UE. Guvern care s-a declarat în război cu UE.

Comisia Europeană a făcut ceva ce nu a mai făcut până acum. A publicat propunerile miniștrilor de finanțe din zona euro, în limba greacă și engleză, pentru ca grecii să vadă că au fost mințiți de Guvernul lor (aici). A apăsat, Junker, pe ideea că Troica nu a cerut tăierea salariilor și pensiilor. O minciună sfruntată vehiculată agresiv de Tsipras și economistul socialist care este ministru de finanțe grec.

Este de urmărit pe HotNews (aici) evoluția situației. Până și Rusia s-a simțit obligată să intervină. Pe de o parte, o UE în criză pe zona euro este un dezavantaj pentru Rusia. Rusia are rezerve în dolari și euro. Un euro slăbit nu îi convine. Bașca faptul că poate prinde ideea că Tsipras este dirijat de la Moscova să producă crize în UE. Un efect imediat este acela că a scăzut prețul petrolului. În Grecia s-au oprit operațiunile financiare pentru achiziția de carburanți. Nu mai sunt lichidități. O parte a pieței ruse de hidrocarburi este în pericol. Probabil că mai sunt probleme. După Cipru, Grecia. Zone în care Rusia își avea „culcușul financiar”. Cum ar veni, aliații cu rol de cârtițe în UE. Pe lângă alții. Tot mici.

Politic, Tsipras va avea o mare problemă. Și el și partidul lui. Imaginea sărăciei și incapacitatea de a mai evolua alături de ceilalți europeni îi va ridica pe greci „la luptă”. Cei care au mici afaceri vor simți lipsa clienților. Toți investitorii greci vor simți, acut, lipsa finanțării. Lichiditățile vor fi o „fata morgana”. Băncile vor slăbi pentru că nu vor mai funcționa. Nu vor mai putea da credite. Nu vor mai fi reasigurate decât la dobânzi „inadmisibile”. Grecia se va transforma din „producător de euro” în consumator de euro. Nivelul de trai va scade. Șomajul crescut de până acum va exploda. Statul care are un aparat funcționăresc supradimensionat va trebui să renunțe la el după ce anii anteriori a mai renunțat la 25% dintre funcționari. Noi șomeri, noi probleme. Importurile vor scade. Raiul turismului se va limita, încet-încet, la produsele locale. Și acelea din ce în ce mai scumpe.

Junker a dat exemplul altor state care au acceptat reforme pentru a stabiliza situația din țările lor și a reveni pe creștere economică. Inteligent, a pus poporul grec față'n față cu cetățenii acelor state. Acceptarea șantajului aplicat UE de către Guvernul grec ar însemna o sfidare a celorlalți cetățeni europeni care au suportat unele măsuri de austeritate pentru a-și pune de acord cheltuielile cu producția.

Grecia are o mare problemă. Au ales greșit iar acum au de tras consecințele. Încă mai pot să revină pe drumul cel bun.

În timp ce urmăream să văd unde se continuă cu transmisia directă de Bruxelles am ajuns la Realitatea Tv unde se producea negativistul socialist Rogozanu. Scârbos personaj.

Niciun comentariu: