luni, 10 august 2015

Ceva nu este în ordinea firească a lucrurilor. Casa Regală a României nu mai are urmași.

După o campanie susținută pentru obișnuirea poporului român cu „moștenitorul tronului” Nicolae de România, apare comunicatul Casei Regale a României cu sancțiunile la adresa „moștenitorului”. Chiar dacă se încearcă, de către un consilier al Casei Regale, o altă interpretare a comunicatului, sunt niște chestii care se cer altfel judecate.

Iau din comunicat numai o parte, cea care a născut unele întrebări jurnaliștilor și altor comentatori, la care vin eu cu întrebările mele.

În ziua de 1 august 2015, Majestatea Sa Regele Mihai a semnat un document prin care a retras nepotului său Nicolae, fiul Principesei Elena, titlul de “Principe al României” și calificativul de “Alteță Regală”. De asemenea, Regele a exclus pe Nicolae din Linia de Succesiune la Coroana României. Aceste hotărâri au intrat în vigoare în aceeași zi.

În calitate de Șef al Casei și Familiei Regale ale României, Regele Mihai a luat deciziile de mai sus cu gândul la România timpurilor care vor veni după încheierea domniei și vieții fiicei sale, Margareta, Custodele Coroanei. Majestatea Sa a afirmat că Familia Regală și societatea românească din acele vremuri vor avea nevoie de o cârmuire sub semnul modestiei, bine cumpănită, cu principii morale, respect și mereu cu gândul la ceilalți”.

Mă întreb, ca republicanul curios, retragerea titlului de „Principe al României” înseamnă și retragerea titlului de „Principele Nicolae” ? Mama lui are titlul „Principesa Elena”. Mă uit atent la text. Găsesc formularea „a retras nepotului său Nicolae”, un Nicolae simplu. Fără titulatură !

Am citit o variantă potrivit căreia Nicolae (simplu, fără titulatură, pentru că nu o mai are) și cum îl mai cheamă acum (probabil că a revenit la numele de familie avut anterior) ar fi renunțat de bună voie la titulatură și la viitorul său probabil ca Rege al României. Probabil că viitorul nu are o luminiță la capătul tunelului, probabilitatea ca România să redevină regat fiind tot mai depărtată. Pe bună dreptate omul și-a propus să trăiască într-o lume vie, o lume mai aproape de vârsta lui, mai aproape de aspirațiile lui.

Mai este varianta unei sancțiuni (credibilă !), o sancțiune a celor din casa regală care nu acceptă un comportament diferit al viitorului rege față de comportamentul de până acum al Regelui Mihai I. Aici mă uit la ultima frază din al doilea paragraf, frază care vorbește de „modestie, bine cumpănită”, „principii morale”, „respect”, dedicație către „supuși” - „mereu cu gândul la ceilalți”. Fără alte explicații, acest final este ca o înșiruire a unor capete de acuzare. Dacă mă gândesc la cauzele care pot determina un astfel de comportament într-o familie destul de retrasă, opacă pentru societate, nu pot să nu remarc faptul că Nicolae este posibil să fi visat la niște schimbări pe care ceilalți le-au considerat inacceptabile.

Cu ceva timp în urmă, Regele Mihai s-a despărțit de casa regală de Hohenzollern-Sigmaringen (în 2007), pentru a putea „evita” legea salică care o împiedica pe Principesa Margareta să urce pe tron. Cu această ocazie îi conferă și lui Radu Duda (consortul principesei) titlul de „Principe de România”. Regele Mihai I a păstrat, totuși, motto-ul dinastiei șvabe: Nihil sine Deo. Ceea ce mă face să mă gândesc că nu a rupt toate legăturile, altfel, nu mai era atât de bine primit la alte case regale de prin Europa (între ei, mai toți veri și verișoare).

Treabă încurcată în familia asta regală. Legea Casei Regale (interbelică) se pare că stabilea și interdicția membrilor familiei regale de Hohenzollern-Sigmaringen de a se „încurca” prin căsătorie cu „pământenii”, spurcând astfel sângele regal de Hohenzollern.

Dacă Wikipedia este la zi, se pare că pe listă ar fi următorul nepot, Mihai, fiul fostei Principesei Irina. Irina a fost deposedată de titlul de „principesă” iar succesiunea la tron i-a fost luată potrivit legii de care am mai pomenit (din 1923). Ar fi, dar poate că nu se mai cade a fi. Ar fi o cumplită tevatură media dacă Irina ar intra în gura lumii ca mamă a viitorului Rege al României. Se duce naibii dinastia.

De parte bărbătească nu mai există moștenitor. Casa Regală a României va apela, iar, la Casa Regală de Hohenzollern-Sigmaringen pentru a avea un moștenitor. După mintea mea de republican acolo se va ajunge. Altfel, după moartea actualilor principi și principese această Casă Regală se stinge.

Este sigur că evenimentul va umple „de sânge” paginile ziarelor și producțiile de televiziune. Un principe din străinătate nu va mai fi acceptat. Punem punct regalității în România ? Din punctul meu de vedere, ar fi timpul.

Niciun comentariu: