joi, 14 ianuarie 2016

Dâncu vorbește frumos. Să vedem reforma.

Agerpres (aici).

Vasile Dâncu vorbește bine. Vorbește despre principii care trebuie impuse în reforma administrației dar și a salarizării funcțiilor publice. Impuse, nu propuse. Pentru că am ajunge iar la concluzia spus de el: „În acest moment, este foarte clar că noi trebuie să construim un standard de salarizare unic în România, pentru că România este plină de privilegii”. De acord.

Din ce spune el, au deja concepte care se detașează în sensul de reformă dorit. Funcția publică să fie construită pe baza unor principii care să includă standarde bine conturate. De cost, de eficiență, standarde profesionale etc. Legată de funcția publică se urmărește retribuirea. Cu raportare la salarizarea Președintelui României. Astfel se va ajunge la o imagine clară a fiecărei funcții publice și la eliminarea anomaliei de astăzi când unii funcționari publici au salarii mai mari ca Președintele. Situația asta este absurdă. Mie îmi este imposibil să accept că o funcție publică este mai importantă ca a Președintelui țării, că poartă mai multă răspundere publică ca Președintele, că are o importanță socială mai mare ca a Președintelui. Este de reținut și principiul echității dar și al respectării ierarhiei funcției. Ba chiar și o diferențiere în salarizare „în interiorul” funcției publice care să aibă în vedere vechimea și alte componente ale muncii - evident și responsabilitatea ce se degajă.

Vreau să cred că nu se va ajunge la „tăieri” de salarii pentru ca toți să ajungă la același nivel. Acolo unde exagerarea salarizării a depășit limitele bunului simț - evident că sunt astfel de cazuri -, se va impune o reorganizare a respectivelor structuri cu redefinea funcției publice și a atribuțiilor structurilor în cauză. Vor urma evaluări ale celor care vor să ocupe respectivele funcții. Unii vor rămâne cu salarizarea pe loc, pentru că deja sunt la un maxim „deranjant”, alții vor beneficia pentru că salarizarea lor se va apropia de a celor care au avut parte de privilegii. Unii/unele își vor pierde locurile de muncă. Fie vor pleca - eliminarea privilegiului -, fie nu se vor califica pentru ocuparea funcțiilor publice disponibile după reorganizare. Este evident că va exista pentru aceeași funcție publică o departajare care va avea ca fundament nivelul instituției publice însă această departajare nu trebuie să fie deranjantă.

Reforma va trebui să întrunească aprobarea majorității cetățenilor. Va avea și adversari, în special între cei care azi ocupă funcții publice și urmează a pierde privilegiile, nu doar salariale. Cei din urmă se vor duce la Antena 3 să se plângă de abuzurile puterii „iohanniste”.

Eu sper ca reforma să se realizeze. Sper. Sper ca partidele politice principale să o sprijine. Realizarea reformei va permite resetarea „angajamentelor politice”. Promisiunile care privesc luna de pe cer vor exista doar în gura „infractorilor politici” - persoane capabile să mintă, să înșele, să promită fără a avea suport real în angajamente.

Dâncu vorbește frumos. Să vedem realizarea.

Niciun comentariu: