vineri, 8 ianuarie 2016

O instanță a aprins „chibritul”. Urmează lumânarea pentru Traian Băsescu ?

Tribunalul din Constanța este cel care, prin intermediul unui complet de judecată, a aprins „chibritul” în cazul lui Mircea Băsescu. A pronunțat o sentință. Condamnații pot face apel în termen de 10 zile de la comunicare.

Tribunalul spune că îl condamnă pe Mircea Băsescu la 4 ani de închisoare pentru infracțiunea de trafic de influență. Căpățână este condamnat la 3 ani de închisoare pentru complicitate la trafic de influență. Sentința pe scurt este aici.

CAPITOLUL I
Infracţiuni de corupţie
Art. 291
Traficul de influenţă
(1) Pretinderea, primirea ori acceptarea promisiunii de bani sau alte foloase, direct sau indirect, pentru sine sau pentru altul, săvârşită de către o persoană care are influenţă sau lasă să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public şi care promite că îl va determina pe acesta să îndeplinească, să nu îndeplinească, să urgenteze ori să întârzie îndeplinirea unui act ce intră în îndatoririle sale de serviciu sau să îndeplinească un act contrar acestor îndatoriri, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani.
(2) Banii, valorile sau orice alte bunuri primite sunt supuse confiscării, iar când acestea nu se mai găsesc, se dispune confiscarea prin echivalent.

Detalii: http://legeaz.net/noul-cod-penal/art-291”.

Instanța a constatat existența faptei. A constatat că există și banii care au ajuns la infractorul Mircea Băsescu, a constatat că există toate condițiile pentru ca prevederile art. 291 Cp să fie îndeplinite. Între vechiul cod penal și noul cod penal nu există diferențe de conținut ci de formulare.

Să lăsăm avocații, procurorii și judecătorii să se pregătească pentru apel iar noi să vedem alte influențe ale acestei sentințe.

Mircea Băsescu a primit 4 ani de închisoare pentru fapta încadrată ca pedeapsă între 2 ani și 7 ani de închisoare. O pedeapsă care acoperă peste 50% din pedeapsa maximă. Căpățână a primit 3 ani de închisoare pentru complicitatea la faptă, autorul principal fiind considerat Mircea Băsescu ! Cumva, cei doi au împărțit maximul pedepsei.

La Mircea Băsescu au fost, probabil, prezentate tot felul de circumstanțe atenuante, cum ar fi prima condamnare. Chiar dacă mai are câteva dosare pe rolul instanțelor, până la existența unei condamnări definitive și irevocabile în fiecare din acele dosare nu sunt luate în calcul. Când se va pronunța însă sentința în următorul dosar, procurorii vor pune condamnarea anterioară ca circumstanță agravantă, pedeapsa urmând a fi mai aproape de maximul stabilit de lege, mai mult, pot cere și eliminarea unor „favoruri” existente la condamnările precedente sau chiar cerute în procesul în curs.

Să nu uităm că și fiul lui Mircea Băsescu are un dosar serios pe rol. Familie de mafioți, ce mai ! După această primă sentință, cortina este trasă sau măcar „bine crăpată”.

Va constata instanța de apel că fapta nu există ? Nu cred. În cel mai fericit caz pentru MB instanța îi va reduce pedeapsa, dar nu cred că se va ajunge acolo. Traficul de influență comis de Mircea Băsescu și dovedit în judecata la prima instanță are ca finalitate tocmai Justiția. Pune în discuție actul de justiție. Transmite publicului ideea că Justiția este coruptibilă. Că este suficient să ai „spate politic” pentru ca instanțele de judecată să „împartă dreptatea” după cum vrea funcționarul public influent sau demnitarul „X”. Ceea ce este foarte grav. Nu cred că va exista compasiune din partea vreunui judecător care va judeca cauza în apel dacă motivările primei instanțe vor fi suficient de puternice pentru a evidenția existența faptei. Sunt probe indubitabile.

MB va face pușcărie. Vor urma celelalte dosare. Va aduna, ca omul lacom, cât mai multe condamnări dacă faptele sunt dovedite și dacă el este autorul lor. Să îl lăsăm pe MB în mâna legii, el a vrut acolo.

Problema care se pune cu deosebită putere este în altă parte. Este la fratele Traian Băsescu. El este „funcționarul public” care a constituit „suportul, spatele politic” pentru comiterea infracțiunii de „trafic de influență”. Fără existența lui și fără funcția publică pe care a îndeplinit-o fapta nu ar fi existat sau nu l-ar fi avut pe el ca suport. Pe bună dreptate se vor ridica probleme, se vor pune întrebări: fapta lui MB este singulară ? MB este singurul care „s-a sprijinit” de Traian Băsescu pentru a comite infracțiuni ? Dintre atâtea infracțiuni care au „ca sprijin” persoana lui Traian Băsescu există vreuna din care Traian Băsescu să fi tras foloase ?

Condamnarea lui Mircea Băsescu pune un mare semn de întrebare cu privire la cinstea lui Traian Băsescu. Nu doar ca fost Președinte al României ci și ca actual om politic implicat în viața politică a țării prin intermediul unui partid politic care cere voturile alegătorilor. Vorba aia, cum îi turcu'i și pistolul. Semnul ăla mare de întrebare se conturează din ce în ce mai puternic pe el fiind înscrise nu doar numele lui Mircea Băsescu și a complicelui Căpățână ci și alte nume care așteaptă de la instanțe ori achitarea ori condamnarea. De vor fi condamnări, semul acela de întrebare va deveni din ce în ce mai gros, mai amenințător.

Dacă și în apel va urma o condamnare a lui Mircea Băsescu, atunci lumânarea se va aprinde și la Traian Băsescu alături de partidul pe care îl conduce. Și așa partidul o are în cârcă pe Elena Udrea, candidata partidului la prezidențiale. Personaj care se apropie de o sentință în acest an.

Anumite sentințe ale instanțelor de judecată trebuie privite într-un context mai larg. Bine, făptuitorii își vor urma drumul lor. Ceilalți însă, apropiații lor au de tras. Traian Băsescu se apropie din ce în ce mai mult de fenomenul corupției. Prin hotărârile judecătorești ce se pronunță și care constituie sentințe pentru cei din familia lui dar și pentru cei care i-au stat alături, lui Traian Băsescu i se pun hainele de „persoană coruptă sau coruptibilă”. Haine „festive” care îl trimit direct la groapa de gunoi a istoriei. În fața corupției dovedite sau presupuse (indicii temeinice !), toate celelalte fapte își pierd „strălucirea”.

Niciun comentariu: