miercuri, 31 martie 2010

PNL a depus moțiunea simplă pe educație

PNL a depus la Senat moțiunea simplă pe educație. Andrei Marga a sintetizat preocupările PNL ce se vor regăsi în moțiune.

Declarația de presă a lui Andrei Marga am luat-o de aici (PNL Sector 5).



Se va atrage atenția populației asupra a patru probleme:

1. Disponibilizarea personalului didactic. România nu are o strategie anticriză, dar, prin toate măsurile luate în ultima vreme, guvernul nu face altceva decât să adâncească criza. Disponibilizările din învățămaânt nu sunr necesare pentru o politică economică serioasă.

2. Legea salarizării unitare, dincoace de toată demagogia, scade veniturile personalului din învățământ, ceea ce este inacceptabil.

3. Dacă ne uităm pe o analiză a bugetelor 2009, 2010 sau proiecția bugetară 2011, vedem că pentru educație scade dramatic bugetul. România pierde în continuare resurse europene din cauza nepriceperii administrării în domeniul educației.

4. Felul diletant în care s-a conceput proiectul legii educației, felul în care se discută. În multe alte țări europene, dezbaterea unei astfel de legi a durat de la un an și jumătate până la patru ani. Ceea ce se încearcă acum la noi este o premieră istorică: să discuți cât mai puțin o lege și așa făcută rău. Punem asadar în discuție în moțiunea pe care o vom depune miercuri felul în care guvernul a elaborat legea, a dezbatut-o, precum și procedurile folosite

Moțiunea este gata, ea va fi depusă în zilele următoare”.

Cu mai multa aplecare asupra proiectului portocaliu de lege a învățământului sunt interesante observațiile unui profesor de liceu, Daniel Mălăelea, pe blogul său. Le recomand cu multa căldura.

Niciun comentariu: