luni, 7 februarie 2011

Concediul paternal la parlamentari. De tot râsul.

Individul din imagine este Silviu Prigoană. A cerut, azi se vorbește în mai toată presa, concediu paternal până la 2 ani.

Pe de o parte, este dreptul oricărei persoane angajate la un loc de muncă să ceară și să primească dreptul de a intra în concediul paternal sau maternal dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute de lege. Dar ... Silviu Progoană cel portocaliu nu este angajat ! Este reprezentant al alegătorilor din colegiul său în Parlament. Pentru aceasta, statul îl plătește cu o sumă de bani numită îndemnizație și nu salariu.

Consecințele cererii sale sunt stranii.

Alegătorii din colegiul său nu mai au reprezentant în Parlament. Nu le va mai reprezenta nimeni interesele. Ca atare, prin cererea sa deputatul portocaliu produce o daună intereselor alegătorilor. Normal, ar fi trebuit ca portocaliul Progoană să își dea demisia pentru a permite demararea procedurii legale de înlocuire a lui cu un alt ales.

În nota de mai sus, Prigoană ne prezintă o altă modalitate de faultare a Constituției, după modelul patentat de Băsescu. O situație care se impune a fi rezolvată la modificarea Constituției. Faultul nu este în litera legii, ci în spiritul Constituției. Dracu s-a gândit că cineva va avea o astfel de cerință ? Să mergem prin absurd la situația în care un număr mai mare de deputați și senatori cer concedii de paternitate/maternitate, concedii fără plată, concedii pentru îngrijirea sănătății ... Mai avem Parlament ? Nu. Dacă la o instituție publică sau la o societate privată se pot da atribuțiile celui aflate în concediu altor funcționari din biroul/serviciul respectiv sau se poate anagaja, temporar, o altă persoană, în cazul Parlamentului nu se poate face așa ceva. Reprezentarea nu se poate face prin delegare !

O altă tâmpenie apare la durata concediului. Prigoană cere concediul pe doi ani. Dar el nu mai are mandatul așa de lung. Sunt mai puțin de doi ani până când mandatul actualilor parlamentari încetează de drept. Cum va mai fi justificată plata banilor după ce actualul Parlament își va fi încetat mandatul ? Se va considera, fictiv, că Prigoană este încă parlamentar (așa, ca bonus). Să spunem că va obține un nou mandat, va depune un nou jurământ și, probabil, va cere completarea concediului de paternitate. Este de tot râsul.

M-am așteptat la multe de la portocalii. Asta este însă de cartea recordurilor.

4 comentarii:

Lilick Auftakt spunea...

Cat tupeu...

Crăciun Florin spunea...

Lilick,

Panaramă pedelistă.

Lucreţiu Tudoroiu spunea...

vă invit la o dezbatere despre România, o țară cu mai multe cauze, dar fără nici un scop:

http://www.lucretiutudoroiu.ro/?p=144

Crăciun Florin spunea...

Lucrețiu,

Voi veni. Poate o facem și la un ceai.