miercuri, 13 februarie 2013

Presa este în schimbare

Încet-încet, presa nu mai apără pe Băsescu. Bănuiesc că au fost lungi ședințe prin redacții, în urma unor analize de risc, că patronii reali sau informali au cerut construirea altor „realități publice” pentru un viitor avantajos pentru ei.

Evident, totul este legat de putere. Viitoare. Nu cea de azi. Cea de mâine. De potențialul celor care vor puterea. De exemplu, Ponta capătă carismă în publicații care nu aveau timp pentru el. Antonescu are parte de un tratament aparte. Aproape exclusiv cu privire la imaginea publică, negativă, cu sau fără temei. Cu mare satisfacție sunt promovate „vocile liberale” ce i se opun. PDL are putregaiul în sânge și se prefigurează un deces politic „grandios”. Decât să fie unul în stilul „dog”, se preferă unul în stilul „Vuitton”. Ici-colo apar „promisiunile” MRU și Neamțu. Ambii vorbesc de liberalism. Vorbesc de construcții politice plecate de la „zero”, cu speranțe la o masă electorală deja acontată de partidele mari. Micii întreprinzători. Fac politică din vorbe. Nu reușesc să părăsească aula universitară sau strana bisericii. Vorbe.

Puterea se exercită la guvernare. Fără guvernare, politica nu are sens. Vorbele nu pot înlocui legile. Din moment ce guvernarea nu le este la îndemână, PFC și PNR vor rămâne doar la nivelul unor cluburi de dezbatere „critică” a puterii.

Puterea nu este veșnică. Poate însă să dureze mai mult timp dacă știi cum să lucrezi la guvernare, dacă știi cum să satisfaci cât mai mulți dintre cetățeni. Oricum, la un moment dat, cetățeanul va dori o schimbare, va dori și altfel de regim. Importante vor deveni, în timp, faptele bune care au dat cetățeanului, care i-au încurajat acțiunile, care l-au eliberat de abuzurile puterii administrative. După o perioadă de opoziție poți reveni la putere. Trebuie să urmărești și să promovezi obișnuința alternanței la putere în care tu ești una din soluții. Între timp, cu inteligență și determinare, trebuie să lupți contra celora care vor să îți ia electoratul. La nevoie să „îi asuprești”. Ca în orice bătălie, să îi dobori conducătorii. Indiferent cât de carismatici pot fi la un moment dat. Să le preiei, dacă sunt bune, ideile. Să le aplici și să arăți că au fost ale tale. Să determini oamenii să creadă că ideile bune doar tu le poți pune în practică.

Presa este în situația dificilă de a se reorienta. Băsistă până mai de curând, beneficiind de atenția băsiștilor, vrea să vadă dacă băsiștii mai au puterea de a reveni. Partidele la putere trebuie să o ajute. Repede și temeinic. PDL trebuie atacat intens, temeinic, constant odată cu Băsescu. Șansa de a distruge PDL nu apare de două ori. În plus, va aduce câștigătorilor mai multă apreciere. Evident, presa va trece, cu cățel și purcel de partea învingătorilor. Deja, presarii mai inteligenți dau semnale că și-au schimbat opțiunile. Unii vor cu PSD, alții cu PNL, alții cu PC. Unii au rămas de partea lui Băsescu însă nu mai țin cu PDL. Udrea nu le place. Bat „clopotele” pentru o nouă dreaptă. Preferabilă cu MRU, dar ăsta nu poate.

De ceva timp nu mai am ce citi în presă. S-a umplut de bazaconii, semn că este în transformare. Este negativistă. Nu mai știe cum să găsească subiecte despre viață și să vorbească despre realitatea cotidiană. Trăind în promiscuitate, jurnaliștii au ajuns ca boschetarii. Sper că unii se vor sătura de „traiul prost” și vor dori mai mult de la viață. Peste ani, unii jurnaliști vor reveni la învățăturile bune din tinerețe și ne vor spune despre viața pe care azi nu au puterea să o vadă.

8 comentarii:

ADRIAN spunea...

Eu as fi dat un titlu mai sec: "Presa e schimbatoare". Dar p eurma m-as intreba despre ce presa vorbesc? Am spus ceva despre "jurnalism" si la mine dar acolo nu prea indrazneste nimeni sa comenteze.

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Cum scriem noi, mai avem de așteptat la comentatori. Nu suntem senzaționaliști iar asta „dăunează” comentariilor. Am citit și la tine.

ADRIAN spunea...

Poate cei de aici s-au mutat toti pe facebook :) Vad ca nici macar emigrantul nu mai spune chestiile alea cu "distrusii" ...

Sper ca ce am scris eu la mine e inteligibil pentru oricine nu are de a face cu domeniul dar care poate fi isterizat de un articol de presa daca nu are vederea completa asupra lucrurilor.

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Am pus articolul tău pe facebook. Tu trebuie să spui dacă ai avut vizitatori pe blog de pe fb. Eu constat că am vizitatori de pe fb însă nu am comentarii pe blog.

Ia vezi dacă ai vizitatori mai mulți la articol. Când l-am pus am arătat că deși este tehnic, articolul tău este atrăgător de citit și ajută pe cei care vor să cunoască să afle mai multe.

ADRIAN spunea...

NU, n-a venit nimeni dinspre facebook decat de la un grup de raiduri fotografice care au fost la Conacul Grant saptamana trecuta si au avut o trimitere la articolul meu legat de acest subiect. Poate ca au citit oamenii acolo. Care e adresa de facebook? Am incercat combinatii cu Florin Craciun sau Cepeca dar Goagal n-a gasit nimic. De fapt constat ca Goagal s-a prostit in ultima vreme, inainte era mai simplu sa cauti dupa propriile filtre acum iti arata el ce "vrea muschii lui".

Crăciun Florin spunea...

http://www.facebook.com/craciunvflorin

ADRIAN spunea...

O fi, da' publicu' larg bag seama ca n-are ce vedea acolo in sensul ca nu e nimic expus. Nu ma pricep si nici nu vreau sa ma pricep la facebook.

Crăciun Florin spunea...

Sistemul este cu link. Postarea mea este o recomandare, ei trebuie să acceseze link-ul să ajungă la tine pe blog.