joi, 20 iunie 2019

Cioloș se adresează „partidelor din opoziție”. Căror partide?

Cioloș la Digi24
După câștigarea poziției de lider al grupului Renew Europe, cu sprijinul foarte puternic al europarlamentarilor francezi, Dacian Cioloș a pus o postare pe Facebook în care îndeamnă „partidele din opoziție” să încheie un „pact” pentru a stabili ce vor să facă în viitor într-o viitoare guvernare.

Prima mea impresie a fost că mesajul lui este adresat partidelor din opoziția parlamentară. M-am înșelat. Nu are nici o treabă cu opoziția parlamentară. El se referă la „curtea proprie”, opoziția la PSD a cuplului USR - PLUS. Practic, el atrage atenția „partenerului” USR că trebuie să se definească doctrinar pentru ca împreună cu PLUS să asigure o viitoare guvernare în corelare cu politica pe care membrii grupului Renew Europe vor căuta să o impună Parlamentului European și statelor membre ale Uniunii Europene. Declarațiile lui Cioloș citite în această cheie au logică. Citite în cheia „opoziției parlamentare” sunt lipsite de cea mai elementară logică. Pentru că celelalte partide, este vorba despre PNL, PMP, UDMR au de gând să facă politica Popularilor Europeni (PPE/EPP) iar ProRo al lui Victor Ponta va face jumătate de politică a S&D (social-democraților europeni, prin Corina Crețu) și a CRE - partidul conservatorilor și reformiștilor din PE (prin Mihai  Tudose).
E timpul să discutăm ce vrem de acum încolo, cum trebuie să arate viitoarea guvernare. (…) Devine periculos să producem o fragmentare și o neliniște între forțele de opoziție doar pentru că nu știm ce ne dorim. Orice greșeală va fi plătită scump.
Avem un moment astral, o ocazie unică pentru România. Modul de a face politică așa cum a fost înțeles de vechea clasă politică poate fi schimbat complet și înlocuit cu unul în care cetățeanul să fie elementul central al guvernării. Pentru asta e nevoie să alegem cât de curând ce ne dorim.
(…)
E timpul să discutăm ce vrem de acum încolo, cum trebuie să arate viitoarea guvernare, pentru a ne asigura că reforma statului și cea administrativă se întâmplă și care sunt proiectele pe care le dorim pentru România.
România are nevoie de un PACT în interiorul opoziției care să clarifice cât de curând ce ne dorim de la viitoarele alegeri. Guvernarea pe care ne-o dorim trebuie gândită încă de acum și forțele politice care se pretind responsabile ar trebui să înceapă discuțiile.
Devine periculos să producem o fragmentare și o neliniște între forțele de opoziție doar pentru că nu știm ce ne dorim. Orice greșeală va fi plătită scump în termeni de performanță guvernamentală și vom contribui din plin la dezamăgirea electoratului care ne va vota”.
Clar. O lectură corectă și nu una în care să umbli după cai verzi pe pereți te duce exact acolo unde Cioloș are marele interes. La USR. Acolo, în „dialogul surzilor”, deocamdată, Cioloș cere „pace”! Vrea o reprezentare de 50% pentru fiecare partid iar USR îi cere fuziune. Dialogul USR - PLUS este în impas. Cioloș are acest apel pentru a debloca dialogul. Are tot interesul. Alegerile locale și mai ales cele parlamentare pot avea ca rezultat o confirmare a USR însă nu și o confirmare a PLUS! Fără o alianță cu USR, PLUS devine un fel de căpușă politică ca a fraierit odată pe cei de la USR.

Să ne calmăm. Nu avem treabă cu Cioloș și nici cu partidul sau partidele lui (în cazul în care pune iar „frâul” USR-ului!). Se vede clar, din textul lui Cioloș, că „vechea clasă politică”, unde el pune PNL, nu este avută în vedere. Deci apelul lui nu are nici o legătură cu PNL, contrazicând speculațiile unor  jurnaliști sau analiști mai grăbiți. Nu. Are treabă doar cu USR vizând cucerirea puterii politice în 2020 și formarea unui guvern dominant USR-PLUS. Omul o ține langa-balanga cu viitoarea guvernare USR-PLUS și, prin excepție, desigur, cu o minoră participare a PNL pentru că dacă PNL nu va participa și nu se va subordona voinței Lui, va fi „retrimis” alături de PSD. Tare Julien!

În politică este contraindicat să spui „niciodată”. Julien Cioloș o face. Amenință. Numai că urmează să vedem cât va avea posibila Alianță USR PLUS la prezidențiale, la locale și la parlamentare. Urmează să vedem care dintre partidele politice care vor intra în viitorul Parlament vor fi de acord să ducă România în poziția de parteneră a Franței și o reducere a influenței SUA sau a altor state membre UE cu care România are legături extrem de puternice în prezent, legături care sunt dominante în relațiile noastre economice - cele care ne asigură bruma de dezvoltare în momentul actual! Vom vedea care partide vor fi de acord ca relația cu Rusia pe care o dorește Emmanuel Macron să fie și „voința României”, o relație contrară politicii noastre externe actuale. Vom vedea care partide sunt de acord ca România să devină un fel de „provincie franceză”. Vom vedea!

Eu unul m-am lămurit. Cioloș nu are treabă cu opoziția parlamentară din România. Are treabă doar cu USR cu care vrea să încheie o nouă alianță pentru alegerile viitoare partidul lui, PLUS, fiind în mare pericol să „rămână de căruță”.

Niciun comentariu: