joi, 26 martie 2020

Criza lucrătorilor sezonieri

Un articol interesant la Politico. În Europa de vest și nu numai, se caută soluții pentru o altă criză. Cea a forței de muncă sezoniere. Inclusiv în Marea Britanie.

Esențială este declarația expertei în migrație la Institutul Universității Europene din Toscana, Letizia Palumbo care afirmă tranșant că „„lucrătorii migranți au devenit o „componentă structurală” a agriculturii multor țări, deoarece occidentalii nu doresc să facă locuri de muncă grele, cu salarii mici. Deci, acum putem spune că, din cauza acestei crize, putem înțelege cu adevărat importanța și relevanța lucrătorilor cu un nivel scăzut de calificare””!

Închiderea frontierelor în statele membre ale UE pentru împiedicarea răspândirii Covid 19 coroborată cu închiderea unor afaceri axate pe atragerea clientelei, în special în domeniul HORECA dar și în construcții, urmată, evident, de închiderea afacerilor de sprijin, de pe orizontală, a produs o reacție în lanț asupra căreia nu s-a aplecat mai nimeni să o „vadă”. Lucrătorii sezonieri au plecat, lucrătorii concediați au plecat (s-au repatriat), proprietarii de imobile care le închiriau și-au dat afară chiriașii etc. Acum, sindicatele și patronatele din agricultură, în special, reclamă un viitor sumbru pentru membrii lor. Recoltele vor rămâne pe câmp iar pierderile vor fi imense atât pentru investitori cât și pentru consumatorii din propriile țări! Bașca faptul că importurile alimentare vor fi sever reduse chiar de către statele care ar avea producție, fiecare stat urmărind să asigure, în principal, propria piață și doar în mod excepțional vor ieși cu produsele la export. Da, ar fi o sursă de aprovizionare a produselor alimentare din alte state unde pandemia nu este atât de prezentă sau în care măsurile dure nu au fost luate dar, în general, în acele state produsele nu îndeplinesc standardele de siguranță alimentară impuse de Uniunea Europeană.

Franța reclamă un necesar de peste 200.000 de lucrători sezonieri în agricultură, Germania reclamă un necesar de peste 300.000 de lucrători sezonieri, în Italia se reclamă că legumele și fructele de sezon se vor usca în ferme, Spania reclamă absența lucrătorilor sezonieri care deja trebuiau să fie pe câmpuri, Marea Britanie anunță că va permite o imigrație extracomunitară suplimentară pentru ca fructele și legumele minunate ale fermierilor britanici să fie pe mesele cetățenilor ...

Toate statele încearcă să își determine cetățenii care nu mai au loc de muncă să meargă în sate, la ferme pentru a înlocui lucrătorii sezonieri care au plecat în țările lor. Sunt pomeniți românii, bulgarii, polonezii. Noi vedem cum zilnic sunt aduși în țară din Italia, Spania, Germania, Franța, Marea Britanie concetățeni care nu își mai găsesc locul în acele țări. Bulgaria a anunțat că în două săptămâni au revenit în țară 200.000 de bulgari care lucrau în țări europene!

Ricardo Serra președintele filialei din Andaluzia a Uniunii Agricole spaniole ASAJA consideră că o ocupare a locurilor de muncă din agricultură cu oameni de la oraș, dacă se va petrece, va fi de scurtă durată. Serra afirmă: „Spun mereu, distanța de la mediul rural la oraș este foarte scurtă, iar de la oraș la țară este foarte lungă”!

Eu nu îmi fac speranțe cu privire la implicarea în agricultură a „diaporenilor români” care umplu avioanele pentru revenirea în țară. Mulți dintre cei reveniți au alte „specializări”.

Nu știu dacă lucrătorii sezonieri aduși din terțe țări au plecat în țările lor. Erau în construcții, în industria ușoară etc. Sper ca cei în drept să îi reorienteze, dacă nu mai au de muncă, către sectorul agricol și cred că vor fi de acord dacă și salarizarea va fi corectă. Temporar, până când trece criza și vor putea reveni la locurile de muncă pentru care au fost atrași în România.

23 de comentarii:

Robert Horvath spunea...

RADU IOANID AMBASADOR ANTISEMIT !
Ma numesc Robert Horvath , cineast. Eu am creiat scandalul
international ICR New York. Am chemat politia la expozitia
Antisemita sponsorizata de statul roman.
A fost prima expozitie majora dela caderea lui Hitler.
Cea mai importanta organizatie evreiasca Anti Defation Ligue a trimis un oficial protest guvernului Roman.
Am fost anuntat telefonic de seful departamentului extern al organizatiei. Ma asteptam la caderea Presedintelui si prabusirea
Serviciilor . Dar totul a fost masumalizat datorita lui
Radu Ioanid.
Doresc cu ajutorul dv sa redeschidem Scandalul ICR New York-Radu Ioanid. Doresc sa publicati scrisoarea mea adresata Presedintelui Romaniei care cere rechemarea lui Radu Ioanid
din pozitia de Ambasador in Israel . Motivul = Antisemitism.
Sper ca aceasta scrisoare sa fie semnata de romani si evrei.

Robert Horvath spunea...

ATENȚIE ROMÂNIA !

MĂ NUMESC ROBERT HORVATH - CINEAST AMERICAN !
Vă relatez un moment unic - irepetabil.
M-am prezentat în persoană în fața COMISIEI WIESEL
Vice Președinte RADU IOANID.
Intâlnirea a avut la ICR New York.
Vă relatez sfârșitul discursului meu.
ROBERT HORVATH DĂ UN ȘUT ÎN CUR COMISIEI WIESEL !

Vreau să mai adresez câteva cuvinte doamnelor si domnilor din spatele meu, care strigă, cu inversunare, să nu fiu lăsat să mai vorbesc și să fiu dat afară !
Dacă dvs. mai sunteți azi în viață, aceasta i se datorează mareșalului Ion Antonescu și – în primul rând – omeniei românilor.
Este greu pentru mine să înțeleg cum mulți români acceptă orice compromis, inclusiv acest raport degradant.
La fel, nu pot să înțeleg cum mulți evrei, în loc să fie recunoscători și să le arate gratitudine celor care le-au salvat viața, stau și așteaptă să le mai dea încă o palmă.
Un adevăr spus doar pe jumătate seamănă cu o minciună.
Pe fundalul unei tragedii adevărate, asistăm aici la un atac fără precedent la adresa Istoriei și Culturii Românești.
Daca vrem să ne recâștigăm demnitatea, trebuie să spunem adevărul întreg.
Vă mulțumesc pentru răbdarea și atenția Dumneavoastră.

ROBERT HORVATH, New York

Robert Horvath spunea...

Stimate domn redactor
Va rog sa ma ajutati.
Doi sobolani rosii
Radu Ioanid si Radu Tismaneanu
Terorizeaza Romania
Publicarea Dosarului Anti Roman
Este un gest patriotic.
Cu multumiri anticipate
Robert Horvath
Cineast SUA

Robert Horvath SUA spunea...


Stimate Redactor
Este momentul sa dam un sut in cur
( fund ) acestor impostori ordinari
Am fost la Mariland
Numeni nu a auzit de vreun profesor cu
Numele de Tismaneanu.
La Muzeul Holocaustului
Am cerut sa vorbesc cu
Directorul Radu Ioanid
Ace Iasi povestea.
Dupa o ora a fost descopetit
Un umil grad de cercetor,
Scrieti un editorial
I iar Eu devin Partener !
Va multumesc anticipat.

chirita lepadatu spunea...

Gata Horvath R ai pus placa Ioanid-Tismaneanu si aici.
Succes poate te crede cineva.

GOP[ Grup Operativ Politic ] spunea...

Robert Horvath este un transfug roman in timpul comunismului.
Este un tradator de tara care se pretinde acum un mare justitiar.
Nu trebuie luat in serios de nimeni,acum i sa pus pata pe Tismaneanu si Ioanid maine cine stie pe cine,nu este un om stabil psihic.
Va salut.

Robert Horvath spunea...

Cine este Chirita Lepadatu ?
Un adoratar fanatic al tov Anei Pauker.
Blogul redactat de acesta se numeste
ORIZONT ROSU !
Se zvoneste ca in orasul natal Braila
Se va ridica un MAUSOLEU LEPADATU
Un mausoleu de tip Lenin Stalin
Unde sa fie impaiat si sa se odinneasca
basina bolsevica a tovarasului.

Robert Horvath SUA spunea...


Va multumesc.
Serviciile controleaza totul.
PAUL GOMA A FOST LICHIDAT !
va rog scrieti un editorial scurt
Si Eu voi venii cudovezi.
Robert Horvath Cineast SUA

Robert Horvath spunea...

SCANDALUL DECENIULUI SI CHIAR MAI MULT !
CINEASTUL AMERICAN ROBERT HORVATH A-l
A-l DA IN JUDECATA PE CELEBRUL REGIZOR
ANDREI SERBAN !
Motivul : Furt intelectual.
Cere despagubiri de 1.000.000 dolari
“Nu este o gluma , caci nu este timp de glume.”

Criminal Copyright Infringement – Copyright infringement is becoming a more common federal crime. It is a felony punishable by up to three years in prison and $250,000 in fines
Intellectual property theft means stealing any form of intellectual property, including theatre,music, inventions, artwork, literary works, design.
Seventeen key federal agencies – including the FBI, working with Interpol, Europol, and the governments of Canada and Mexico – to investigate the theft of intellectual property.
Andrei Serban a creiat si regizat un spectacol teatral in sprijinul
expozitiei antisemite ICR New York . Expozitia a fost sponsorizata
de statul roman in colaborare cu serviciilor romanesti.
Textele spectacolului apartin cineastului. Acestea sunt sutrase din
ziare, si mai ales din cel trimis de RH spre Anti Defamation Legue.
Cateva fragmente : Isteria anti romaneasca este descrisa intr-un articol cu un titlu de o imbecilitate greu de depasit (Cotidianul din 22 August 2008 ) “Din punct de vedere evreiesc,poneiul cu zvastica e ok” La articol este atasat un video in care artistii inbracati in rosu,galben,si albastru citesc bascalios textele lui Robert Horvath.
Spectacolul se incheie intr-o isterie antinationala care atinge paroxismul:Performance-ul a inclus şi un montaj pe fondul melodic “What is more obscene”, în care apăreau juxtapuse imagini din “Freedom for Lazy People” şi din, de exemplu, mineriade şi evenimente din decembrie ‘89. Încheierea a constat în participanţii suiţi pe scenă prestând un număr de karaoke pe “Ţara noastră-i ţara noastră” şi invitând publicul să intoneze: “Noi suntem români ca brazii/ Noi suntem români ca grâul/ Noi suntem români ca focul/ Noi suntem români”. Performance-ul s-a lăsat cu ovaţii, iar participanţii, cu aplauze îndelungi la scenă deschisă.
Nu ramane decat adaugat ca la spectacolul Andrei SERBAN ,au participat numele cele mai sonore ale teatrului national
Echipa din spatele performance-ului era formată dintr-o duzină de oameni de teatru: Vera Ion, Ioana Păun, David Schwartz, Andrei Ioniţă, Andreea Eşanu, Alex Fifea, Cristina Găvruş, Monica Marinescu, Sînziana Nicola, Sorin Poamă, Gabriel
Andrei SERBAN , s-a prezentat chiar cu o cravată de pioneer.
De mentionat ca spectatorii tineau in maini ,un ponei in miniatures, avand pe crupa zvastica lui lui Hitler !

Lae spunea...

Asta este nebunul de R Horvath.
Vedeti blogul Cezar Armya si vedeti ca l-ati bagat pe dracul in casa.
Carui OM sanats la cap pe vremurile astea ii arde de comentarii >
Este un bolnav psihic .

Anonim spunea...

Ce va minte Horvath ?
Acest ungur fugar din Romania sustine Transilvania independenta.
Vrea sa avem iar in transilvania BIRAII-SOLGOBIRAII Austrieci ci unguri.
Ungurii din Ungaria viseaza numai CODRII VERZI adica padurile Transilvaniei pe care le a praduit deja jumatate.

Robert Horvath spunea...

Nu sunt fugar.
Am fost obligat sa aleg Libertatea !
Am plecat cu pasaport romanesc
Viza numai DUS .
Inainte de plecare l-am intalnit pe Ceausescu
la Snagov.
Acesta a trimis un mesaj codificat.
Presedintelui american Carter.
Ceausescu era “ omul americanilor “.
A spus-o el. Nu L-am crezut.
Acum stiu mai multe.
Mesajul era despre armele rusesti
Ultima technologies, vandute americanilor.

Robert Horvath spunea...


VEDETI FILMUL MEU AUTOBIOGRAFIC
THE EXECUTION
DEVARTES FILM
VIMEO
In acest moment canalul francez
France International al prezinta in SUA.
Am fost ,,,,,executat pentru trimiterea in occident
a unui material filmat
In care Ceausescu vorbea de Bomba Atomica !

Comunarzii [ grup comunist revansard ] spunea...

Cum credeti ca ar fi arata romania si omenirea astazi daca ar fi fost comunistii in statele de est si lume ?
Ce este UE pentru Romania adusa aici de toti ticalosii care in mirajul capitalist al bunastarii ne-au transformat in sclavi si slugi ai vesticilor.
Libertatea este un atribut al tuturor oamenilor care traiesc bine in capitalism.
"Capitalistii" gen Tariceanu vorbeste pentru prostime ca muncitorii care fug din tara sa munceasca in UE sunt SCLAVI,individ ipocrit si imputit ca el au transformat poporul roman in sclavii si ingrijitorii populatiei din UE.
Unde sa munceasca inRomania ?
Au distrus toata industria comunista taiata la fir vechi de tigani.
Sistemul bancar jefuit de indivizi ca mii ca el.
Agricultura furata si vanduta sttreinilor.
Arabi cumpara pe nimic Fermele uriase de pasari,ungurii cumpara pamant si paduri in Ardeal si alte tampenii absurde din Moldova .
Acum se arunca totul pe COVID.
BURGHEZIA ROSIE ESTE INCOMPARABIL MAI UCIGASA DE CAT COVID.
Va salut.

Anonim spunea...

HARTIA HIGENICA ,
Lipsa ei
Problema Comunismului Mondial
Semnez
Robert Horvath SUA


Anonim spunea...

Deschideti
Ion Coja
5 comentarii
Bomba !
Inclusiv Crima
Varanului Dan Voiculescu !
Semnez Robert Horvath SUA

Petro Zelenic spunea...

RH tigan unguresc.
Lasa bancurile cu Ioan Coja si Hartia higienica de care ai mare nevoie sa te stergi la botul tau de ungur imputit dupa ce mananci rahat pe unde apuci.
Te-a gonit Cezar Armya,te-a gonit Lepadatu,te-a gonit Mehedinti blog si acum te dai in barci la un blog care inca nu te cunoaste ce iti poate capul.Stie cepeca ca ai fisa medicala la pisi pisi ?
O zi frumoasa samurai tampit unguresc.

Barna L spunea...

RH te-ai ascuns si aici,tot cu hartia higienica esti la gura.
Cum poti sa te abtii sa nu le trantesti si ceva mascari ale tale cum le scrii pe alte bloguri unde te-au sutuit ?
Scriele si lor ceva mascari poate le place.

Noua Dreapta spunea...

Unde sa ascuns sobolanul acesta de RH ?
O fi dat si peste el covid-ul ?
Dar se stie ca : Fierul rau nu piere.

Anonim spunea...

Unde este Horvath ?
O fi dat peste el COVIDUL si a dat coltul ?
Cum sa rateze el un comentariu ?
Poate a plecat in India sa faca ultima baie in Gange de unde se trage rasa lui ungureasca.

Barna L spunea...

Horvath este MORT sigur in dezastrul pandemic din New York.
Regret sincer disparitia lui.
Nu ne acceptam dar regret ca a dsparut.
D_zeu sa-l ierte !!

Sudistu spunea...

Eu cum ma adresez acum la ungurii ca sa nu fie ura de rasa ?
Ar fi corect : Dle Bozgor sau tov bozgor ?
La un rrom [ nu jamaika ]sa ma adresez cu apelativul : Dle tigan sau tov tigan ?
Astept raspuns.
Respect.

rent-a-car-otopeni.ro spunea...

Foarte interesant articolul.