marți, 13 aprilie 2010

Bogdan Pistol, candidat la Râmnicu Vâlcea

Codrin Scutaru mă provoacă. Ce cred eu despre candidatura lui Bogdan Pistol la primăria orașului Râmnicu Vâlcea ? Chiar așa, ce cred ?

Cred că este bună.

Dacă luăm în calcul sondajul INSOMAR din perioada 6-14 martie 2010, candidatul PD-L va câștiga din primul tur cu peste 51% din voturi. Dar una este sondajul alta poate fi realitatea de pe teren, având în vedere faptul că marja de eroare este de 3%. Deci, este perfect posibil ca PD-L să obțină un scor bun dar nu chiar de 50%. Se va ajunge, cel mai probabil, la al doilea tur. Cine vor fi competitorii ? Ei, aici este problema. Sunt mai multe date care ne aduc cu picioarele pe pământ.

Râmnicenii au preferințele lor, exprimate destul de clar. Una dintre ele, cu pondere însemnată, spune ca viitorul primar trebuie „să continue proiectele fostului primar Mircia Gutău” ! O altă preferință a râmnicenilor spune că viitorul primar să fie mai vârstnic ! Și pot continua cu enumerarea acestor preferințe dar pot fi cunoscute dacă se citește sondajul.

Când ne uităm la aspectele ce țin de activitatea din oraș a primarului și primăriei, vedem că râmnicenii sunt mulțumiți cu ce au primit până acum: căldură în apartamente, piețe bune, curățenie, spații de joacă, zonele de agrement ale orașului etc. și nemulțumiți de câinii vagabonzi, parcările, traficul și drumurile localității. Mircia Gutău are o mare apreciere pentru ce a realizat. A găsit scuze sau a avut niște proiecte pentru infrastructura deficitară (o exprimare elegantă) ce urmau a fi puse în aplicare imediat ce se va epuiza criza (adevărul este ca PD-L este autorul actualei crize în România, în formele în care se manifestă, pentru că doar pe imaginea dezastrului economico-social își pot impune „proiectul basescian” al societății românești abuziv controlate).

Dacă ma limitez doar la aceste aspecte, ar trebui să consider ca Bogdan Pistol va candida fără șanse. Dar nu ma limitez la ele. Râmnicenii sunt conectați la realitatea cotidiană. Urmăresc presa, ziare și televiziuni, văd care este situația țării, văd catastrofa guvernării, sunt și ei victime ale „băsismului” boccist. Mulți dintre râmniceni folosesc internetul. Ar fi o greșeală să cred că râmnicenii privesc problema alegerii primarului doar în legătură cu politica locală. Îmi place să cred că râmnicenii judecă în perspectivă. Primarul ce urmează a administra localitatea nu va fi legat, în viitor, de guvernarea dezastruoasă a portocaliilor, ci va avea parte de alți parteneri politici la nivel central și chiar local. De aici se naște șansa ca Bogdan Pistol, candidatul PNL, să câștige în al doilea tur primăria. Trebuie însă ca PNL să construiască o campanie pragmatică, să emită mesaje care să determine râmnicenii să dea votul candidatului PNL. Mai mult, să dea mesaje de „deportocalizare” a localității. Este mult de lucru. Mulți râmniceni au convingeri ferme legate de fostul primar iar PD-L se va folosi de acestea în favoarea candidatului lor. Mai mult, cred că pedeleii vor face o campanie exagerată în populisme de tot felul, jucând pe latura sentimentală a râmnicenilor. Nu este simplă această campanie de alegeri la Râmnicu Vâlcea.

Chiar de este foarte complicată, Bogdan Pistol are șansa sa și își expune „crezul” pe blogul său:

Vă propun să adoptăm cu toții o altă gândire asupra viitorului municipiului în care trăim. Vă propun să proclamăm mai întâi, împreună, cu toată convingerea: Râmnic, oraș deschis!

Deschis pentru investiții (în căutare de beneficii)
Deschis pentru dezvoltare (expansiv)
Deschis pentru oameni (primitor)

Deschis cu lumea (sincer în relațiile de colaborare)
Deschis cu oamenii (direct în comunicarea cu propriii cetățeni)
Deschis cu prietenii (interesat de relații bune în țară și în străinătate)

Deschis la nou (dinamic, modern)
Deschis la minte (isteț)
Deschis la suflet (franc, fără ascunzişuri)

Deschis ca o carte (clar pentru toți)
Deschis ca o floare (proaspăt, frumos, curat)
Deschis ca un vis (flexibil, modelabil)

Deschis către viitor (îndrăzneț, vizionar)
Deschis către trecut (mândru și recunoscător)
Deschis către Dumnezeu (credincios)

Asigur pe toți râmnicenii de întreaga mea disponibilitate pentru înfăptuirea proiectului nostru comun: Râmnic, oraș deschis!

O abordare de bun-simț. Da, cred că abordarea acoperă nu doar imaginea despre administrarea unei localități ci poate fi luată în considerare pentru întreaga țară. Și, de ce să nu o spun, urmează orientarea PNL către „un alt fel de a face politică”.

Dar, aici este aici, există și candidatul PSD. Și PSD își va face campanie în oraș. Și PSD va apăsa pe rezultatele dezastruoase ale actualei guvernări portocalii și pe viitorul sumbru al râmnicenilor de își vor alege un susținător al politicilor dezastruoase ale PD-L în fruntea orașului.

Este evident că la Râmnicu Vâlcea se va duce o campanie de „deportocalizare” a localității. Este foarte important ca în turul doi să se ducă o campanie de susținere a contracandidatului PD-L de către toate celelalte formațiuni politice.

7 comentarii:

mos alecu spunea...

N-am inteles daca "dechis" se refera la oras sau la calitatile candidatului...dar "Deschis la suflet (franc, fără ascunzişuri)" nu stiu daca se poate referi la un coleg de partid al lui Melescanu...cetatean senator care , dupa ce a spus ca va sustine o lege separata pentru pensionarii militari, a dat-o la intors si a sustinut numai o 'majorare a punctajului celor care vor iesi la pensie in viitor. Aici sint tare multe de spus , dar nu are nici un rost sa consumi spatiu de memorie pe servere pentru asemenea indivizi...

Crăciun Florin spunea...

Nu știu ce a declarat Meleșcanu. Înclin să cred că a fost o declarație la un post de televiziune unde s-au exprimat păreri. PNL susține însă ca pensiile militarilor și polițiștilor să rămână după legile vechi iar Meleșcanu va vota, probabil, așa cum au anunțat cei din PNL.

Oricum, părerea lui Meleșcanu este a lui Meleșcanu și nu are nici o legătură cu tânărul Bogdan Pistol.

mos alecu spunea...

Corect..."părerea lui Meleșcanu este a lui Meleșcanu și nu are nici o legătură cu tânărul Bogdan Pistol."...iar parerile exprimate de parlamentarii liberali (in fata pensionarilor militari , in legatura cu pensiile militare) nu au nici-o legatura cu votul lor in comisiile parlamentare.

Crăciun Florin spunea...

Hai că mă dai gata. La ce te referi ? Mă duc la comisii să văd și eu despre ce este vorba.

Totuși, de va apărea în varianta lui Boc și Șeitan, va fi atacată la Curtea Constituțională pentru ca va contraveni principiului ne-retroactivității legilor. Va rămâne valabilă pentru viitor, eu cred că asta se urmărește de fapt. Până și dobibocul știe că nu poate obține mai mult însă face acest tam-tam pentru a arăta că cedează undeva.

Îmi pare rău să o spun însă dintre foștii noștri colegi dar și alți militari/polițiști, pensionari sau nu, sunt unii care susțin ideile lui Boc !

Crăciun Florin spunea...

@mos alecu

Uite un linck: http://webapp.senat.ro/pdf/10L124CA.pdf

Ai avizele și propunerile de la comisiile senatului. Comisia de apărare, condusă de Meleșcanu, dă aviz favorabil însă aduce modificări substanțiale la proiectul de lege al Guvernului în sensul în care le dorim noi. Mai mult, face referire și la ne-retroactivitatea legii, principiu prevăzut în art. 15 alin. (2) din Constituție.

Poate mă lămurești la ce te-ai referit cu privire la Meleșcanu. Nu îmi este clară referirea.

mos alecu spunea...

@Crăciun Florin spunea...

@mos alecu

Uite un linck: http://webapp.senat.ro/pdf/10L124CA.pdf

Si ai incercat sa calculezi ce influenta ar avea acele amendamente asupra pensiilor ? 'Vax albina "...se spunea pe vremuri...

Crăciun Florin spunea...

@moș alecu

Sunt jurist și nu finanțist. Juridic, propunerile Comisiei de apărare nu aduc atingere cuantumului și proiecției viitoare a pensiei militare actuale. Nu știu cum se fac calculele de simulare financiară. Dacă tu poți, te rog să mă ajuți să vad influența asupra pensiilor noastre. Mai mult, dacă ma ajuți, voi pune problema în fața a trei deputați PNL cu care mă întâlnesc marti, 20 martie, cu ocazia înființării „Clubului blogerilor”. Este vorba despre Mihai Voicu, Alina Gorghiu și Diana Tușa. se pare că vor mai veni și alte personalități din partea PNL și voi avea cui să cer. Te rog, dacă poți, dă-mi acest ajutor.