Da, de guvernanți. În iarnă erau la guvernare Băsescu și ai lui din PDL, UDMR, UNPR și deputații de la minoritățile naționale. Ne adresam lor cu lozinci sancționatorii. „Jos Băsescu”, „Jos Guvernul Boc”, „Jos PDL, jos UDMR, jos UNPR” etc. Eram sătui de ei. Oamenii veniți pe gerul cumplit al iernii au arătat, fiecare după pricepere și putință, creativ, cum îi văd ei pe guvernanții verzi-portocalii. Lozinci, pancarde cu caricaturi și „liste rușinoase”, oameni de zăpadă ca suport pentru protestele scrise etc. Conflictele cu jandarmii, provocate întotdeauna de către Jandarmeria Capitalei prin oamenii infiltrați sau de cei de la SRI ori Poliția Capitalei, sunt și acum pomenite, mai ales după ce un grup de comandanți și șefi de la jandarmerie, poliție și alte structuri de stat de ordine și siguranță națională rămași în posturile lor după pierderea puterii de către PDL, UDMR și UNPR au decis să profite de protestele „de vară” pentru a lovi în cei care prin acțiunile lor de protest le-au pus în pericol starea socială și materială înlăturând de la putere pe protectorii lor și, în contra declarațiilor și măsurilor guvernamentale actuale, au inițiat ample acțiuni de sancționare a protestatrilor. Nu au mai putut folosi gazele lacrimogene, nu s-au mai repezit să rupă picioarele oamenilor și nici nu au mai folosit bastoanele împotriva bătrânilor, așa cum au procedat astă-iarnă (situație relatată mie de unul dintre participanți aseară, la o scurtă comemorare), au întocmit acte, le-au dat forma legală astfel că ministrul de interne, premierul sau orice altă oficialitate să fie împiedicată să intervină asupra actului respectiv în mod direct punând sub „umbrela justiției” abuzul administrativ și politic, de fapt, al acestor șefi. Chiar de vor fi sancționați pentru abuz, sub aspectul deciziei asumate fără a avea calitatea prevăzută de lege, actele întocmite vor fi duse mai departe de către poliția judiciară și procurorii purtători de mantii portocalii cu chipul lui Băsescu.
Protestele de azi, de după decizia absolut neconstituțională a Curții Constituționale de invalidare a referendumului - susțin acest lucru deoarece CCR nu și-a îndeplit, cu rea crediță, atributul prevăzut la art. 146 lit. (i) din Constituție care o obligă să vegheze la modul cum s-a desfășurat referendumul, veghe care impunea clarificarea cu privire la numărul populației țării, astfel că listele electorale permanente aprobate în aprilie acest an de Guvernul Ungureanu, după ce Guvernul Boc le-a măsluit grosolan, susținute mai apoi cu un orgoliu mai apropiat de prostie de incompetentul ministru Ioan Rus, ar fi fost înlăturate ca document „de bază”, cum justifică Zăgrean și gașca portocalie, urmând a se constata că nu au cum fi 18 mil. de votanți la 19 mil de locuitori și, după un calcul sumar, ar fi ajuns la realitatea care ar fi confirmat un referendum valid -, se adresează tot guvernanților însă cu o notă aparte. Guvernanții de azi să facă în așa fel încât noi, cetățenii, să fim mulțumiți: să ne faciliteze demiterea lui Băsescu, prin modificarea legii electorale astfel încât să dispară cvorumul (poate cu excepția referendumului pentru aprobarea Constituției care poate avea un cvorum de 40%); să gândească și să ne propună (prin prevederi constituționale) o nouă formulă a Curții Constituționale care să o îndepărteze de politic sau, de nu se convine asta să supună deciziile acestei curți ce nu sunt legate strict de constituționalitatea legii sau proiectului de lege controlului Parlamentului; să depolitizeze Ministerul Public (Procuratura), Justiția (și asta a căpătat culoare portocalie, nu mai apără drepturile subiective ale persoanelor ci actele abuzive ale guvernărilor Boc !) și CSM (devenit o cloacă de mafioți politici); să depolitizeze administrația publică (nimeni nu și-a putut imagina întinderea cancerului băsescian în administrație) etc. Mai mult, o eventuală „coabitare” a Guvernului Ponta cu Băsescu este văzută ca un act de trădare iar o colaborare cu PDL sau UDMR a partidelor membre ale USL o crimă împotriva noastră, a cetățenilor care și în iarnă și acum suntem în Piața Universității. Votul la referendum și votul la locale au confirmat protestele din iarnă. Nu USL a câștigat ceva. USL a primit un vot de încredere pentru angajamentul că va face ce noi, cei mulți și înghețați în PU și în celelalte localități din țară am cerut în iarnă. Acum, prin actualele proteste, cerem USL să meargă mai departe, să nu considere că și-a terminat treaba și mai ales să înțeleagă că noi știm că ei nu au o vină, individual sau colectiv pentru așa-zisul eșec al referendumului. Deși, sincer vorbind, Victor Ponta a greșit flagrant și grav lăsând gura să vorbească fără el în fața lui Barroso, luându-și angajamente aiurea cu care ne-a defavorizat în lupta cu administrația canceroasă băsesciană.
Democrația se câștigă greu și se pierde repede. Este și scumpă. Este scumpă pentru că ea costă, impune fiecărui „luptător” cheltuieli personale din ce în ce mai mari. Participarea la acțiunile civice de protest consumă cea mai valoroasă resursă a omului, timpul, timp din viață, timp care este luat de la alte acțiuni benefice familiei, creșterii copiilor, afacerilor, analizelor de afaceri, scrierilor sau altor acțiuni culturale etc. Nu calculăm aceste „pierderi” pentru că democrația, libertatea individuală și socială sunt infinit mai valoroase decât aparentele pierderi personale. Diferența majoră între noi, ca stat, și alte state europene este că noi abia luptăm pentru democrație, conștient și continuu pe când ei au ajuns la o formă a democrației care le permite să se ocupe de bunul lor trai în sensul lui larg și atât de dorit de noi. Azi, noi am investit o grupare de formațiuni politice să aplice pentru instaurarea democrației în România, noi, majoritarii, eliminăm din această schemă pe cei care în decursul a peste 3 ani ne-au dus în timpul din urmă până aproape de practicile feudalismului sălbatic, noi cerem USL să ne reprezinte. Nu este exclus ca noi să formăm majoritatea care la alegerile parlamentare de peste 2 luni să îi asigurăm USL toate pârghiile necesare pentru îndeplinirea obiectivului. Cu o condiție. Politicienii de la vârful USL să nu se considere pe ei ca fiind „principalele valori”, să nu mai acționeze ca indivizi avizi de putere și glorie politică.
Piața Universității a devenit un organism social. Este un model, deocamdată, pentru românii din alte localități din țară. Să sperăm că ceilalți români, din celelalte orașe mari sau mai mici, vor conștientiza că și ei au nevoie de organisme sociale proprii și acolo, la ei acasă, vor constitui sau reconstitui grupurile civice care astă iarnă au ieșit în piețe și au protestat. Pentru că PU nu este suficientă pentru a susține USL și nici pentru a demite pe Traian Băsescu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu