sâmbătă, 2 martie 2013

Un PSD-ist vrea scandal ? Cine este acela ?

Ieri eram pe Realitatea.net. La calculator. Tra-la-la și tra-la-la. Citeam altceva. La un moment dat aud de spotul cu personalitățile social-democrate. Printre ele, Mihai Tănăsescu. Hai, treacă-meargă. Apoi, George Maior. Șeful SRI. Aici, deja, nu mai este în regulă. Pe de o parte, activitatea lui Maior la SRI nu are treabă cu social-dmocrația, pe de altă parte, este încă șeful SRI. Spotul inducea ideea că George Maior este un social-democrat activ. Pe cale de consecință, vrem nu vrem, ar fi trebuit să admitem că instituția numită SRI este o structură social-democrată ancorată politic la guvernarea Ponta - premierul fiind și el personaj al spotului.

După reacția de surprindere și neplăcere m-am gândit că este o acțiune diversionistă. Sincer, am bănuit că cineva care are interesul să denigreze USL, să îl rupă, s-a deghizat în social-democrat și a comandat spotul. Am pus întrebarea : cui folosește ?

Acum, un scandal în USL folosește PDL, FC și altor mici grupulețe politice uitate de timp. Totuși, campania asta costă niște bani. Trebuie văzut cine este acel potent financiar care are de gând să dea niște bani pentru un câștig politic. Gândul m-a dus la PDL și FC. În această idee am scris și pe facebook. Totuși, apare „un pesedist” în ecuație. După cum arată Cosmin Gușă mai jos. Iar în ultimul timp a ieșit în evidență cu o poftă nebună anti-PNL și în special Crin Antonescu noul deputat PSD Sebastian Ghiță, proprietarul România Tv.

Preiau de la Realitatea Tv explicațiile date de conducerea postului:

„Social-democraţii europeni flirtează cu SRI. Cel puţin cu directorul Serviciului Român de Informaţii, George Cristian Maior, cel care apare în 10 spoturi comerciale şi mai multe bannere derulate pe mai multe televiziuni şi site-uri, inclusiv Realitatea TV şi REALITATEA.NET.

Reclamele au un scenariu asemănător: prezintă un lider socialist european important, precum Martin Schulz, Hannes Swoboda, fostul premier britanic Tony Blair sau preşedintele Franţei, Francois Hollande, după care se face tranziţia către reprezentanţii social-democraţiei româneşti. Adică spre premierul Victor Ponta şi surpriză! spre două nume care nu mai fac parte activ din rândurile PSD: fostul ministru de Finanţe din Guvernul Adrian Năstase şi ulterior reprezentant al României la FMI, Mihai Tănăsescu (în prezent vicepreşedinte al BEI) şi actualul director al SRI, George Cristian Maior.

Tănăsescu este autosuspendat de mai mulţi ani din PSD şi a fost vehiculat de mai multe ori ca variantă de premier tehnocrat, în timp ce George Cristian Maior a fost numit în fruntea SRI de către preşedintele Traian Băsescu în 2006, după ce anterior, fusese senator PSD şi ambasador.

Maior, vedeta reclamelor pesediste
Surprinzător este faptul că cele 10 reclame amintite se concentrează asupra şefului SRI. Acesta este prezentat pe larg, vreme de câteva zeci de secunde. "Social-democraţia românească este reprezentată şi ea de figuri politice cu potenţial: Victor Ponta, actualul premier, cel mai tânăr premier pe care l-a avut odată România. I-am putea aminti apoi pe Mihai Tănăsescu, vicepreşedinte al BEI şi pe George Cristian Maior, director al SRI. Cariera politică a acestuia a fost precedată de o carieră politică în diplomaţie şi ambele au fost dublate în permanenţă de preocupările ştiinţifice ale lui George Cristian Maior, doctor în drept internaţional şi autor al mai multor studii şi cărţi", e doar un astfel de exemplu.

Contactat de REALITATEA.NET, purtătorul de cuvânt al SRI, Sorin Savu a declarat că instituţia „nu a făcut niciun fel de demers în acest sens. Nu mi s-a cerut punctul de vedere, nu mi s-a cerut acordul. Vom lua măsurile inclusiv în justiţie pentru o asemenea situaţie. Noi regretăm că se încearcă atragerea serviciului în dispute politice. Şeful SRI îşi manifestă clar echidistanţa politică”, după care a spus că va reveni cu precizări.

Mai mult, fostul ministru de Finanţe Mihai Tănăsescu declară că nu ştie nimic despre acest subiect. „Nu ştiu despre ce vorbiţi, eu nu sunt în ţară, nu am prea mult acces la televizor. Nu trebuiau să-mi ceară acordul pentru aşa ceva.”, susţine Tănăsescu.

Guşă: Comanda vine din zona unui pesedist

"Este un lucru fără precedent, din experianţa pe care o am în industria media, care a ridicat semne de întrebare. În urmă cu câteva zile, când s-a primit comanda de spot comercial, plătit - să fie bine lămurite treburile, am spus că e un lucru normal de promovare, se practică în Europa între grupurile parlamentare. Când am văzut alăturarea unor oameni care nu au angajare politică, alături de Ponta, s-au trezit semne de întrebare. Vorbim de personalităţi - Tănăsescu şi George Maior - care nu mai au etichetă poltiică. Am înţeles că nu s-a cerut acordul niciunuia dintre cei 3 implicaţi, Ponta, Tănăsescu, Maior. E un scenariu ciudat de politică dâmbovieană, îşi asumă implicarea unor persoane într-un scandal - de natura să destabilizeze intern USL şi ar putea să se constituie ca replică la intrarea lui Klaus Johannis în PNL. Există un site pe care nu şi-l asumă nimeni, social-democratia.eu, o societate care a comandat ca spotul să apară, companie de publicitate foarte apropiată de afacerile unui lider social-democrat care ar dori să-şi facă pârtie şi să tulbure puţin apele", a declarat directorul editorial al Realitatea TV, Cozmin Guşă.

"Cred că ar fi important pentru acel lider să explice cum şi-a permis să implice în spot primul ministru şi directorul SRI. Să vă dau informaţia în exclusivitate - nici în ce îl priveşte pe Ponta, nici pe Maior nu s-a cerut acord de a fi implicaţi într-un spot de sorginte politică", a adăugat Guşă.

Acesta a precizat că spotul va fi retras de la difuzare.
Antonescu: Se vede că Ponta e ajutat de servicii

Preşedintele Senatului, Crin Antonescu, a făcut o declaraţie ciudată, joi sear la Realitatea TV:"Dacă serviciile îl asistă pe Victor Ponta, e un lucru absolut normal pe care îl salut, e premier şi e normal ca ceea ce pot oferi serviciile - informatii (să-i ofere, n.r) Eu cred că serviciile îl ajută, se vede că îl ajută, inseamnă că serviciile îşi fac datoria şi avem un premier puternic".


Un site, social-democrația.eu, fără identitate, dar cu peste 45 de susținători - unii sunt pe facebook -, își „asumă” identitatea acestei campanii:


Nu spune cine sunt autorii articolelor publicate, nu are identitate. Poate fi al oricui. Rămâne, de bază, informația lui Gușă care afirmă că spotul - comandă plătită - vine din zona unui pesedist.

Să fie Sebastian Ghiță autorul acestei campanii ? Posibil. Se cuvine atunci a vedea ce va face Victor Ponta și PSD. Pentru că din declarația purtătorului de cuvânt al SRI se desprinde ideea că instituția va acționa pe autorii spotului inclusiv în Justiție.

Pentru că sunt pe blogul meu am posibilitatea să concluzionez că acțiunea pute portocaliu. Îmi confirmă „zvonul” potrivit căruia în 2014 se va încerca o schimbare majoră în relațiile din USL, o rupere a acestora, pentru realizarea unei noi majorități parlamentare în care PSD să se alieze cu PDL și resturile pentru a duce pe Victor Ponta la președinție și pe Traian Băsescu la conducerea Guvernului. Bani pentru campanii sunt, spotul și site-ul de mai sus sunt dovada faptului că intenția de a rupe USL este o realitate. Consecințele nu pot fi decât cele induse. Nu cumva Ghiță o fi și în spatele „zvonului” cu Băsescu premier ?

2 comentarii:

Valentin Berceanu spunea...

Cred totusi ca orice formula care include revenirea activa a lui Basescu in politica va fi rejectata de marea masa a electoratului. Alea 7.4 milioane de voturi negative date lui Basescu nu pot fi spalate asa usor.

Crăciun Florin spunea...

Valentin Berceanu,

Foarte bună observația. Unii însă vor, indiferent cum, separarea PSD de PNL. Varianta cu Băsescu premier este, pentru ei, singura la îndemână.