duminică, 24 octombrie 2010

Incertitudini.

Tevatură mare. Se mișcă lumea politică în toate direcțiile. Românii aleg. Nu este campanie electorală și nici nu urmează să fie aleși parlamentari însă românii aleg. Place sau nu place celor de la putere, chiar de sunt abia la mijlocul unui mandat chinuit și inutil, românii aleg. Au fost înșelați de demagog, vorbesc despre Traian Băsescu, normal, și sancționează adunătura de marionete de la Palatul Victoria. Marionete pedeliste, marionete udemeriste, marionete uneperiste. Na, dau și eu UNPR alura de partid.

Românii aleg altă cale. Fără băsescieni, indiferent de culoarea lor politică. Marii beneficiari nu sunt partidele din opoziție. Marii beneficiari sunt tot felul de grupuri constituite în urma unor evenimente cu cătușele procurorilor în prim-planul media. Iar eu încep să consider că anarhia va fi la ea acasă în țară. Mesajele populiste ale unor băgători în vorbe despre politică au mai mult lipici la omul ajuns la sapă de lemn și aflat în disperare. Iar colacul pe colivă îl dau politicienii de meserie care nu văd cum ar putea reveni țara la starea de dinainte de înscăunarea ciumei portocalii la putere. Politicienii opoziției confirmă austeritatea pe termen scurt și mediu acuzând jaful organizat și dus până la capăt de puterea pedelisto-udemeristo-uneperistă cu ajutorul neprecupețit al parlamentarilor minorităților naționale și, nu trebuie uitat, ajutorul dat de Mugur Isărescu și conducerea BNR în practicarea acestui jaf !

Ce vor românii în locul pedeleprelor ? Sincer, nu știu. Urgent, urgent, majoritatea românilor vor ca acest guvern să pice. Dar, mai departe ? Vor un alt guvern pedelisto-udemeristo-uneperist ? Sondajele care dau un guvern de alianță PNL-PSD sunt puțin credibile. Chiar și eforturile unor comentatori media de a impune o astfel de soluție opiniei publice sunt superficiale. PSD și PNL nu pot guverna împreună pentru că va rezulta o struțo-cămilă politico-administrativă. Diferențele doctrinare ale celor două partide sunt prea mari pentru ca acestea să meargă împreună pe termen lung. Este posibil pe termen scurt, până la organizarea unor anticipate, cu luarea unor măsuri reparatorii urgente care să redea speranța cetățenilor că viața lor va reveni la normal. Chiar dacă la nivel național se vor face eforturi costisitoare pentru refacerea mediului economic și social, speranța în revenirea la drepturile și libertățile civile încălcate azi în mod flagrant, barbar și nedem de către băsescieni va face ca eforturile viitoare, chiar de nu vor fi înțelese corect, să fie acceptate. Ce vor românii rămâne un mister. Abia alegerile anticipate, de vor fi, vor clarifica, cumva, misterul.

Moțiunea de cenzură stă la mâna UDMR. Pedeleii au coșmarul anticipatelor și nu cred că vor vota pentru moțiune. UNPR nici atât. UDMR în schimb, votând moțiunea își spală oarece păcate în fața alegătorilor lor. Plus că își asigură o punte de legătură cu PNL, punte ruptă până acum. Oficial. Că sunt punți între parlamentari ai UDMR și liberali ... este altă poveste. Totuși, și la UDMR există unii care nu vor să renunțe la unele câștiguri, mai mult politice, obținute prin șantaj de la PD-L. UDMR are coșmarul PSD. Știu că PSD nu le este „prieten” și că multe dintre „realizările” lor sunt ca și pierdute în cazul în care PSD va reveni la guvernare. Nu pot pune în contra-partidă o eventuală alianță PNL cu UDMR și eventual cu PD-L pentru că PNL nu va accepta o alianță cu băsescienii. Cel puțin în organizarea actuală a PD-L și, nu trebuie uitat, în condițiile în care în conducerea PD-L există Stolojan, Flutur, Boureanu, Udrea și restul pitpalacilor foști prin PNL.

În cazul în care PSD nu va reuși să le dea pedeliștilor garanția că vor primi la alegerile anticipate colegiile în care au fost aleși în 2008 (după modelul Berca de la PNL care a devenit vice al organizației PD-L !) iar UDMR nu va trece de partea opoziției nu cred că moțiunea va trece.

Se vor amplifica, în schimb, conflictele sociale. Manifestările anti-guvernamentale și anti-PDL sau anti-UDMR, nu mai spun de anti-UNPR, la sediile partidelor din localități și la domiciliile parlamentarilor puterii se vor înmulți și amplifica. Unele vor deveni violente. Chiar dacă Jandarmeria Română și alte instituții publice de putere își vor proba obiediența față de Băsescu și PD-L, nu vor putea împiedica violențele anti-băsesciene.

Suntem într-un cerc vicios. Dacă pică guvernul ... nu este sigur că Băsescu nu va urma calea conflictului și nu va desemna un alt premier pedelist, de exemplu Boc al XXX-lea. Nu știm dacă majoritatea de conjunctura la o moțiunea victorioasă va rămâne și după moțiune pentru a putea permite suspendarea derbedeului de la Cotroceni. Nu știm. Dacă nu pică guvernul, atunci ajungem la haos național. La anarhie. Iar românii vor avea dreptate. Chiar dacă tot ei, românii cei mai revoltați, sunt cei care au adus la putere pe Băsescu și PD-L. Ăsta este paradoxul.

Sunt multe incertitudini.

8 comentarii:

Hendrix spunea...

Interesanta analiza ta, in mare parte iti dau dreptate. Este un moment de cumpana, s-a ajuns la un punct de cotitura dincolo de care orice este posibil! O schimbare ACUM este absolut necesara, este evident ca asa nu se mai poate continua.
Una este ce vrea boborul, alta este ce vor politicienii. De ce tine strans de guvernare UDMR-ul? Simplu, pentru nenorocita lege a lui funebriu, aia in care maghiarii au impus ca mare castig dreptul lor de a invata istoria si geografia in limba lor! Doar pentru atat! Si nici nu au garantia ca asta se va intampla. Ii doare in cot de BALCIUL politic dintre romani, ei isi vad doar de interesul lor ingust. Au dreptate? Au, daca e sa-i intelegi, dupa decenii de national-comunism ceausist care a lasat grave traume in constiinta lor. De ce sa le pese de faptul ca romanii sunt condusi acum de un securist cu mafiotzii lui? Doar romanii l-au ales!
Spui ca motiunea va trece daca UDMR va trece in barca opozitiei. Corect. Si mai spui ca nu va trece motiunea daca ,,PSD nu va reuși să le dea pedeliștilor garanția că vor primi la alegerile anticipate colegiile în care au fost aleși în 2008''. Aici n-am inteles nicicum ce-ai vrut sa zici! Cum ar putea pesedistii sa le dea pedeleprelor o asemenea garantie?!?!?! Poti sa-mi explici ce ai vrut sa spui?

Crăciun Florin spunea...

Hendrix,

Politicienii ajunși în Parlament pe baza „uninominalului” au dat bani, din greu, pentru campania electorală proprie și pentru partidul lor. Locul și votul în Parlament a devenit o afacere. Sunt prea puțini idealiști în Parlament. Marea lor majoritate sunt afaceriști.

Cei ai PD-L, cu osebire, sunt niște neica-nimeni. Pentru ei este mai important să își recupereze banii și să își facă reclamă în cel puțin două mandate decât să gândească la „interesul național”. Interesul național nu ține de foame și, mai ales, nu este atractiv dacă nu le aduce lor o completare a averii. Pe această logică am concluzionat că pedeliștii care trec la PSD au impus condiția să le fie asigurate locurile sigure în colegiile în care au fost aleși sau să primească alte recompense certe, lichide și exigibile. Dacă PSD le garantează că vor fi candidații PSD în colegiile lor la următoarele alegeri - garanția urmând a fi materializată în numirea în funcții de răspundere în organizațiile locale ale PSD -, atunci pedeleprele fac pasul. Dacă nu, nu. Este și cazul celor care vor să revină de la UNPR.

PSD și PD-L au același comportament politic. Din acest motiv are loc o migrație, aproape exclusivă, de la PD-L la PSD și invers. Rare sunt cazurile în care pedeliștii se duc către PNL. Șansele lor ca în PNL să beneficieze de sistemul de recompense din PSD sau PD-L este foarte mic, aproape inexistent.

Așa am gândit. Acum sper că înțelegi. Sunt de acord că, în cazuri particulare, unii nu fac trecerea pe aceste considerente.

Hendrix spunea...

@Cepeca De acord cu tine in privinta faptului ca multe pedelepre trimise in Parlament sunt ,,niște neica-nimeni''. Adica niste indivizi fara nicio doctrina dar cu o mare calitate, aceea de a fi disciplinati si etern recunoscatori faptului ca pedeleprele i-au trimis acolo, n'asa? Pai, draga Cepeca, asta este si unul din telurile celor ce au gandit VU, acela de a ajunge oameni fara doctrina in Parlament, niste marionete care sa voteze INTOTDEAUNA dupa cum li se dicteaza! Si care vor fi intoteauna terorizate cu pericolul anticipatelor, n'asa?
Eu unul am mari dubii ca o singura pedelepra si-ar permite tupeul sa-i zica lui Ponta ceva in genul:,, Auzi, coane, eu iti votez motiunea asta, dar tu-mi garantezi locul de viitor parlamentar acolo unde am fost ales in 2008?''. Sa fim seriosi, Cepeca! Tu chiar crezi ca pedeleprele dispuse sa treaca in barca pesedistilor asa isi negociaza viitorul politic? Ponta ar rebui sa fie tampit daca nu le-ar promite maea si sarea, stiind foarte bine ca nimeni si nimic nu le poate GARANTA asa ceva. Crezi ca l-ar duea gura pe Ponta sa promita? Ba bine ca nu.
Problema se pune altfel, draga Cepeca. Cei dispusi sa tradeze ACUM pedeleprele ar face-o dintr-un singur motiv: instinctul de conservare! Cine are inca acest instinct va pleca la un partid dispus sa-i ofere un viitor politic. Ar fi doar unul din sobolanii care parasesc corabia, atat! Adica nu va fi MATRASHIT de viitoarea putere, va mai primi o a doua sansa!
Si inca ceva. Ce te face sa crezi ca viitoarele alegeri, la termen sau anticipate, s-ar face dupa modelul cvasiuninominal folosit in 2008? Din cate am inteles, chiar pedeleprele nu mai sunt interesate de VU. Si pe buna dreptate, avand in vedere abisul in care se scufunda.

Crăciun Florin spunea...

Hendrix,

Este evident că VU și-a dovedit ineficiența. Nu politică, ci socială. Mai grav decât atât nu se poate. Poate se va reveni la votul politic. Sper.

Într-un fel îmi dai dreptate. Pedeleprele vor garanții pentru viitor. Ce am gândit eu se încadrează la „garanții”. De acord cu tine, nu sunt singurele. Dracu mai știe ce interese mai au ăștia !

ADRIAN spunea...

Votul uninominal e o chestie gretoasa fie si pentru ca le da oamenilor senzatia ca promisiunile pe care le fac niste candidati sunt legitime. Asa cum Basescu n-ar trebui sa vorbeasca despre impozite, nici parlamentarul n-ar trebui sa vorbeasca de tevi de canalizare ...

Dincolo de mizeria asta, as prefera sa ramana guvernul in functie decat prin astfel de mecanisme de "intoarcere a armelor" niste viermi sa reintre in parlament ca pret al tradarii lor. Mai bine sa-i tragem de urechi pe aia care par ca mai au bun simt si sa vina sa-si faca datoria de onoare. Unul dintre ei e Pambuccian, care a lipsit la motiunea trecuta ca sa nu fie nevoit sa voteze pentru guvern.

Repet, viermi de tipul lui Berca trebuie striviti si nu stimulati in jocul lor!

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Sunt de acord cu tine. Parlamentarul nu poate îndeplini un program pe timpul unui mandat. Nu poate obține majoritate pentru un program individual. Un partid politic are mai multe șanse. VU a fost doar un moft. Un moft care ne costă pe toți.

Pambucian joacă cartea puterii. Faptul că la un vot nu a fost în sală pentru a nu vota împotriva puterii nu îl absolvă de solidaritatea cu puterea.

ADRIAN spunea...

aveti dreptate si, intre timp, am vazut declaratia lui Pambuccian pe care - culmea!- chiar l-am si votat din dezamagire fata de oferta PNL in colegiul meu (m-am explicat cu Liviu Jicman de ce nu l-am votat)!
Vad prin ceea ce declara el si grupul pe care-l reprezinta ca sunt doar niste carpe. Sau daca eram un apropiat al lui Becali as fi spus ca sunt niste zdrente ....

Crăciun Florin spunea...

Sunt alături de tine, Adrian. Și au am un fost coleg la minorități care face jocul puterii. Este general în rezervă și a avut intervenții bine la legea pensiilor. Dar ... atât. Îl cheamă Nicolae. Mircovici Nicolae. Mă voi mai întâlni cu el și îi voi spune că a dezamăgit. O mare parte dintre foștii colegi de liceu militar alături de care a învățat carte și militărie.