joi, 10 martie 2011

Voința lui Băsescu

Băsescu are voință. Este un om puternic, din acest punct de vedere, însă nu are putință. Nu are nici idei. Nu are principii la care să se raporteze cineva atunci când ar dori să îl caracterizeze.

O simplă trecere în revistă a evenimentelor petrecute de când Băsescu are calitatea de Președinte al României, nu merg mai înapoi pentru că nu mai are sens, ne arată că Băsescu nu a avut nici o idee proprie. Nici nu avea de unde scoate, în tărtăcuța lui fiind un pustiu viscolit de tornade.

A adunat, în timp, în jurul lui tot felul de oameni. Unii mai calificați, alții mai puțin pricepuți, alții complet aiuriți. Unii au plecat. Motivele au fost, aproape de fiecare dată, subiective. Lui Pleșu nu îi plăcea „mâncarea” de la Cotroceni, Weber a constatat că nu poate lucra în haos, Săftoiu a văzut că nurii alteia sunt mai la preț decât serviciul credincios. Stolojan a ales PE, unde poate petrece liniștit ani buni. Alții au rămas, alții s-au grăbit să ocupe locul rămas liber iar pentru alții s-au înființat posturi. La Administrația Președințială s-a format un fel de dublură a Guvernului.

Tot haosul din țară are la origine dorința unora de a deveni eterni prin exploatarea la sânge a posibilităților oferite de puterea administrativă a lui Băsescu. Chiar dacă Băsescu vine, uneori, în fața presei pentru a arăta că el este „conducătorul”, pe cei avizați nu poate să îi înșele. Nu este EL autorul. Nu are cum să fie. El este incompetent. Dar are voință.

Am încercat să înțeleg ce se întâmplă. Cât timp la guvernare a fost Cabinetul Tăriceanu, cererile lui Băsescu au avut succes doar dacă, din întâmplare, în programul de guvernare liberal erau prevederi care ar fi putut include conținutul acestora. După un timp, Băsescu vorbea iar Tăriceanu făcea. Nu ce vorbea Băsescu ci doar ce îl obliga programul de guvernare sau înțelegerile cu PSD, în limitele programului de guvernare. PSD susținea PNL la guvernare pentru că nu dorea alegeri anticipate. Pe atunci PSD era mic. Mic de tot. Abia după venirea la putere a PD-L împreună cu PSD a putut Băsescu să impună ideile clocite la Cotroceni de fidelii săi. Rezultatele sunt dezastruoase, soluțiile alese fiind, de fapt, un colaj între ideile cotroceniste, pedeliste și pesediste. După plecarea PSD și venirea în barca puterii a celor de la UDMR și UNPR s-a menținut modul de lucru. Tot haos.

S-a observat, de către cei capabili să vadă, că această guvernare nu are un obiectiv politic. Viața de zi cu zi ne confirmă acest lucru. Guvernul Băsescu-Boc-Udrea-UDMR schimbă tot, înlocuieșete toate legile importante cu legi în care apar unele idei noi fără însă a aduce ceva nou. Ba mai mult, cum este cazul noului Cod al muncii, duce România în timp, înapoi, cu zeci sau sute de ani. Nu doar la muncă. Acum văd că vor să ducă în pana procurorului reținerea peste 24 de ore. Asta am aflat-o de la Alina. Faptul că Băsescu este un ratat politic cu gură mare și idei puține este confirmat, pe deplin, de ratarea, categorică, a obiectivului național de aderare la spațiul Schengen. Iar pe țeavă este alt obiectiv ce va fi ratat. Aderarea la moneda comună europeană. Pe termen mediu și scurt aceste două obiective politice majore ale țării ar fi trebuit să fie prioritare. Nu mai spun de obiectivul dezvoltării economiei și comerțului românesc pentru a putea fi utili uniunii economice în care am intrat în 2007. Ajungerea la guvernare a băsescienilor a adus și prima lovitură cumplită aplicată mediului economic. Forfetarul. Au urmat altele. Unele dintre cele ce au urmat sunt motivate de economiști, dar sunt motive ce se sprijină pe scheme economice și nu pe realități economico-sociale. Iar schemele economice fluturate de indivizii în cauză sunt construite prin observarea unor economii dezvoltate din lumea largă. Iar România nu este, nici pe departe, o astfel de economie. Ar fi putut deveni dacă Băsescu și ai lui nu ar fi pus mâna pe putere. Era programul liberal prezentat de Tăriceanu ! Iar această abordare împarte țara în două. De o parte o economie protejată politic, economie care contribuie la campaniile electorale ale PD-L și o economie de subzistență, nevăzută de analiștii respectivi, economie care privește restul de peste 90% dintre cetățenii țării.

Băsescu vrea să rămână în istorie ca Președintele care a reformat România. Va rămâne ca Președintele care a distrus România. Are voința de a rămâne în istorie. Dar nu are putința de a rămâne cum vrea el. Aiureala din capul lui Băsescu l-a dus acolo unde de fapt îi este locul. Un bișnițar ajuns Președinte de țară.

Băsescu este în prim plan pentru că există un Boc și niște pedelei cu interese financiare asupra bugetului de stat. Ultimele dezvăluiri despre Udrea, Videanu, Băsescu fratele și alții confirmă faptul că „marele” Președinte Băsescu este, de fapt, doar un paravan ce ascunde contribuabililor români tâlhăriile mafioților din PD-L și potenților din așa-zisa economie românească lăsată să producă prin „sprijinul” pedeleilor cocoțați în funcții publice.

Băsescu are voință. Se exprimă public, își expune „ideile”, luate din cărți, la fel ca pupilul Cristian Preda, dar nu are putință. Voința lui nu are rezultatele exprimate. Rezultatele sunt altele. Rezultatele exprimă voința celor din jurul lui. Jaful din banul public este voința celor care îl înconjoară și care îl prezintă în fața publicului pe Băsescu ca pe un mare lider politic. Faimă contra bani. Aceasta este esența relațiilor dintre Băsescu și mafioții care îl înconjoară.

9 comentarii:

Anonim spunea...

Articol bun si argumentat .O singura intrebare ,de fapt mai multe ,as avea !
Daca Tariceanu >cel mai bun premier din ultimii 20 de ani si singurul care-a avut cojones sa-l trimita pe machitor unde-i era locul ,adica la cotet ,n-a mai fost validat ca presedinte al P.N.L. dupe 2008 ,cine-i de vina ,in ce scop si cu ce avantaje pt. cei ce-au votat magaria ????

Ca vedem dezastrul opozitiei condus de comicii imberbi pontulete&crinulus ,pe care se cam defecheaza zi de zi atat oranjutanii cat si ,mai ales ,Chiorpec >ie inspre disperarea tarii ,a populatiei infometate (a agiuns kilu' de cartofi 3 lei !!! Oauu !!),ca lupta cu nemernicii NU inseamna sa parasesti lucrarile Parlamentului si sa absentezi de la vot ,de la dezbateri ,ci sa faci ca SOBARU ,sa postezi pe toate mediile si-n toate ambasadele straineze ,la B.B.C. ,la D.W. ,C.N.N. ce-nseamna un vot de 80=170 ,sa faci marsuri de protest si greve parlamentare in strada ,chiar si la -10 grade C ,sa te legi cu lanturi de cartulia denumita CONSTITUTIE si sa faci conferinte de presa ,nu la caldurica ,ci acolo ,in strada ,unde oamenii mor de foame si frig !!!


Dar, ce sa le ceri la ambetatii astia ce-si inchipuie ca reformeaza iei viata politica den Romanica ???La absenteistii astia care ,mare RUSINE ,n-au avut v'o initiativa parlamentara ,v'un project de lege ,de fapt nimic ????
Doar o mare dorinta de parvenire !


Era un roman celebru ,mai demultisor :Ciocoii vechi si noi !
Peseul arata ca, de fapt ,astia noi sunt muuuult mai periculosi si anti-nationali decat ailalti dinainte !

O "punem" si noi de-o greva generala sau o frecam la rece pe tema reginei ,regelui si bufonului de la Curte ???Mai inghitim mult time aste momieli ,sau ne gandim si la votantul palit de foamete ???

S-aude, mai floare de Crinulete si de Pontulas-procuras ?!!

Crăciun Florin spunea...

Anonim,

Tu ai convingeri. Întrebările tale doresc anumite răspunsuri. Este posibil ca eu să nu pot răspunde potrivit dorințelor tale.

Tăriceanu a condus PNL într-o perioadă în care partidul avea mare nevoie de cineva care și-a modelat viața după principii. Tăriceanu a fost bun pentru perioada în care a condus PNL. Azi, liberalii au dat lui Crin Antonescu posibilitatea să își pună în aplicare proiectul aprobat de conducerea partidului. Până acum se vede că soluția aleasă de liberali a fost bună. Lui Tăriceanu i se recunosc meritele. Nu este exclus ca în timp, Tăriceanu să vină cu alt proiect care, aprobat de liberali, să îl ducă pe acesta din nou în fruntea partidului și, de ce nu, a unui viitor guvern.

Văd că nu îți plac Ponta și Crin. Este gustul tău. Totuși, tu vezi doar ceea ce îți arată presa. De multe ori vezi doar faptele minore și nu lucrurile serioase. Presa nu are interesul să arate faptele serioase pentru că îi scade ratingul. Faptul că „oranjgutanii” se manifestă zilnic cu disperare împotriva USL și celor doi înseamnă că au o problemă. Le este teamă.

Se pare că propaganda portocalie te-a dezinformat suficient. Toate acuzele tale aduse celor doi și opoziției, în general, sunt preluate de la „oranjgutanii” pe care îi hulești. Ce ar fi dacă ai lăsa la o parte propaganda portocalie și ai da mai mult credit mesajelor transmise de cei doi și USL ?!

Hendrix spunea...

Peste tot pe unde a trecut ba-secu a lasat in urma doar HAOS: cat timp a fost ministru al transporturilor in vreo 5 guverne, cat timp a fost primar al Capitalei. Nu doar ca n-are idei este de reprosat, mi se pare grava capacitatea lui DISTRUCTIVA. Politic vorbind n-a construit nimic niciodata, doar a DISTRUS partide politice ca PNTCD sau a dinamitat aliante politice precum CDR sau ADA. As adauga si divortul de pesedisti din septembrie 2009, provocat tot de marionetele sale.
Ce vrea ba-secu? Sincer, cunoscandu-i metehnele de dictator, de populist, de demagog, cred ca visul sau este un nou FSN, care sa conduca autoritar tara precum ilici pana in 96, sa paralizeze orice opozitie dar in special partidele istorice, in speta PNL. El n-are nimic in comun cu democratia, cu economia de piata. Cu el ne-am intoarce fix la perioada fesenista de pana in 96, cea cu ,,democratie originala'' si economie controlata de mafiotzii sai.
Mandatul al doilea vizeaza punerea in practica a celor spuse de mine mai sus. Politic controleaza acum totul, nu-i mai stau in cale nici guvernul Tariceanu si nici pesedistii in 2009. De abia din decembrie 2009, dupa ce ,,ne-a ciuruit'', are haturile in mana si face tot ce il taie capul, acesta este adevaratul ba-secu! Rezultatele din 2010 se vad extrem de limpede, atat pe plan politic cat si economic. Iar cosmarul portocaliu inca nu s-a terminat!
Te inseli atunci cand spui ca ,,există un Boc și niște pedelei cu interese financiare asupra bugetului de stat''. Acest boc precum si toti ceilalti din conducere sunt doar EECUTANTII sai, puterea intreaga este a lui ba-secu! Interese financiare bineinteles ca exista si ma refer ca MAFIOTZII care sug miliarde de euro din banii publici, o parte intorcandu-se ca parandarat catre Modrogan pentru a finanta campaniile electorale(vezi si scandalul VAMA). Reteta nu este noua, a fost inaugurata pe timpul lui nastase pana in 2004 si desavarsita de ba-secu.
Tu chiar nu te-ai prins ca ,,anonimul'' era portocaliu 100%? Mie mi s-a parut mult prea evident...

Hendrix spunea...

Am trimis un comentariu, a aparut si apoi a disparut. Ce se intampla?

Crăciun Florin spunea...

Hendrix,

Nu știu ce s-a întâmplat. În corespondență îl am. L-am citit. Aici văd că nu apare. Nu știu de ce.

Hendrix spunea...

Te asigur ca l-am vazut, iar dupa un timp a disparut. Asa ceva n-am mai patit vreodata! Mi-a trecut prin minte si ideea ca m-ai cenzurat dar n-ai fi avut niciun motiv. Si nici nu esti genul...
Din moment ce comentariul meu il ai in ,,corespondenta'', ce te opreste sa il faci sa apara? Te rog mult, tin la acel comentariu iar eu nu l-am salvat.

Crăciun Florin spunea...

Hendrix,

Nu știu cum să îl fac să apară. Poate repeți tu mesajul.

Eu l-a citit. De asta poți fi sigur.

Valentin spunea...

Buna ziua,

Mi-a placut mult articolul si mai ales imi place parerea obiectiva pe care o expuneti despre Tariceanu. Mi se pare ca pe mult prea multe alte bloguri ai caror autori sunt sustinatori PNL, contribiutia lui Tariceanu a fost data la o parte mult prea repede.

In ceea ce-l priveste pe Hendrix, cred ca spera sa postati dumneavoastra un comentariu in care sa faceti copy/paste din corespondenta.

Crăciun Florin spunea...

Bine ai venit Valentin.

Mulțumesc pentru apreciere. Sunt unul dintre liberalii care consideră mandatul lui Tăriceanu ca fiind bun. Foarte bun în condițiile date, mai ales că o parte a deciziei politice era la Cotroceni.

Hendrix va reveni de câte ori are ocazia așa că ...