marți, 3 mai 2011

Osama a plătit cu viața

Este știrea de ultimă oră, va fi știrea ultimei săptămâni, a ultimei luni, a anului dar nu va mai fi a secolului. Osama bin Laden a fost prins de potera americană și executat ca în filme. Ca în cele americane. Spectaculos. Urmează filmul artistic ? Sigur. Un film despre dreptatea americană care este mereu și mereu învingătoare. Două gloanțe băgate în capul teroristului pentru ce a gândit acesta și s-a executat împotriva americanilor. Ochi pentru ochi și dinte pentru dinte. O regulă sfântă, biblică chiar, pentru creștini și musulmani. Americanii au intrat în „sărbătoare” spontană. Oameni pe străzi plini de bucurie. Se simt răzbunați. Au un președinte care și-a asumat riscul și, nu este exclus, îl vor mai alege odată în funcția supremă. Asta este viața.

Execuția are dezbateri pe măsură. Multe dintre discuțiile purtate sunt vorbe goale. Altele sunt mai așezate, mai aplecate către realitatea de pe pământ de când a apărut specia umană. Pentru noi nu ar trebui să fie cine știe ce importante, doar dacă nu cumva, puterea noastră politică se va folosi de prilej pentru a găsi un inamic extern care să motiveze niște cheltuieli suplimentare pentru serviciile de informații și completarea, dacă mai este cazul, a unor prevederi legale care să justifice intratul cu bocancii prezidențiali băsescieni în viața noastră privată mai mult decât o face până acum. Iar motive se vor găsi pe baza „drobului de sare”. Dacă ...

Eu gândesc că americanii au hotărât să pună capăt unei „amenințări” erodate, pe cale de a deveni dăunătoare prin „nefolosire”, concomitent cu înlocuirea ei cu ceva mai aproape de zilele noastre. Cei mai documentați știu probabil care este noua „amenințare” la viața americanilor și securitatea Americii. Noi vom afla, mai mult sau mai puțin. Oricum, terorismul islamic va continua să fie un pericol real pentru SUA și statele europene, se va manifesta sângeros în statele asiatice și africane fără să ne deranjeze prea mult (ce naiba, ăia nu sunt americani !), americanii vor mai avea astfel de succese împotriva „urmașilor” politici ai lui Osama bin Laden, urmași ce vor suporta niște execuții după modelul aplicat deja, lumea va mai cheltui sume imense pentru „securitate”, noi ne vom da ochii peste cap urmărind „înfometați” senzaționalul ca niște neputincioși ce ne aflăm. Suntem „mici” dar batem tare din palme.

Osama și locotenenții lui își merită soarta. Pentru astfel de oameni justiția oamenilor atacați, măcelăriți doar pentru motivul că nu sunt de aceeași religie sau că sunt cetățeni ai altui stat, nu se mai face în sălile tribunalelor. Se face pe teren, cu arma. Așa cum s-a făcut în cazul lui Osama bin Laden. Ei sunt în afara legii omenirii, nu spun de lega unui stat sau altul. Aducerea lor în tribunale înseamnă să fie sfidat omul obișnuit, să îi fie sfidate acestuia drepturile și libertățile civile. Ei nu sunt infractori de rând. Nici nu sunt infractori. Sunt peste acest nivel. Pentru că infractorul este omul pe care îl pedepsesc în vederea recuperării lui sociale. În cazul lui Osama bin Laden și a asociaților lor, la fel ca în cazul membrilor altor organizații (cu caracter terorist) care folosesc aceleași metode de exterminare a oamenilor nevinovați, nu există posibilitatea de a fi recuperați social. Pentru că ei neagă societatea aceasta pe care noi, majoritatea oamenilor de pe pământ, am construit-o în folosul nostru. Răspunsul la agresiunea lor se poate da doar cu arma. Suntem în fața unei alegeri: ori noi, ori ei. Iar eu am ales. EU. Nu ei. De aceea sunt de acord cu modul de acțiune.

Inițial am folosit în acest comentariu cuvântul „asasinat”. Mi-am dat seama că mai aproape de realitate este cuvântul „execuție” deși, dacă mă gândesc mai bine, chiar și acest cuvânt este depășit. Execuția este ceva uman, privește infractorul devenit criminal. Iar Osama nu este un criminal. Este mai mult decât atât.

Niciun comentariu: