luni, 27 mai 2013

Se va naște Partidul Mișcarea Populară

Se va naște. Pentru că „așa a fost scris în stele”. Pentru că așa a hotărât „creatorul dreptei europene” în România, Traian Băsescu. Detalii aflăm din comunicatul Fundației Mișcarea Populară preluat de agențiile de presă, de presă și toți cei care au ceva de spus cu privire la „problemă”. Eu iau de la Agerpres.

Pe site-ul Fundației se face precizarea că aceasta nu se transformă în partid ci, la cererea membrilor săi, va înființa un partid care se va constitui în „brațul politic al fundației”. Probabil că partidul va purta denumirea „Partidul Mișcarea Populară”.

Programul viitorului partid va avea, evident, girul fundației. Nu va fi un partid de sine-stătător. Va fi legat ombilical de fundație. De la fundație vor pleca către partid toate deciziile. Cine va fi președintele partidului, care vor fi organele de conducere, care va fi programul, cine vor fi candidații pentru diferitele structuri administrative ... Totul se va hotărî la fundație, partidul având obligația să pună în aplicare deciziile. Bine, eu pot specula că Traian Băsescu va sprijini fundația cu deciziile politice, fundația le va transforma în deciziile fundației, partidul va aplauda înțelepciunea deciziei băsesciene și va umple spațiile de emisie ale televiziunilor cu voința politică a partidului care va face și va drege. Va fi penibil. Un talmeș-balmeș. Normal că EBA va fi candidata partidului „braț politic al fundației” pentru alegerile europarlamentare.

Câți membri are fundația ? Dintre cei care au internet și folosesc internetul în mod activ peste 3.000 și-au pus semnătura. Pentru un partid este necesar însă de mult mai mulți. Așa că se presupune că se va umbla, serios, pe la celelalte formațiuni politice în căutarea de aderenți. Cei mai la îndemână sunt în PDL, în gruparea Elenei Udrea care nu se dă în lături să declare public că PDL ar trebui să fie alături de partidul care se va naște. Atât de alături încât să se confunde cu acesta, dacă se poate cu, normal, renunțarea la Blaga și aliații lui care nu sunt pe placul lui Traian Băsescu. O invitație la canibalism politic în toată regula. Apoi, nașterea partidului băsescian va pune în mare dificultate Partidul Forța Civică. Spațiul politic strâmt în care evoluează cele două partide (cu generozite un 20-25% din votul popular), alături de PDL, PNȚ-CD Pavelescu, Noua Republică a lui Neamțu le va împinge fie la comasare (canibalism de dreapta) fie la blocarea tuturor. Sunt curios nu la declarațiile pe care le vor avea toate celelalte partide de pe „așa-zisa parte dreaptă” ci la acțiunile lor. Vor accepta MRU, Neamțu, Blaga și Pavelescu ca partidele lor să devină partide aservite viitorului partid băsescian ? Este mai mult decât evident că viitorul partid băsescian va bloca toate celelalte partide în evoluție. Iar la anul toate vor să participe la alegerile europarlamentare. Dacă vor forma o alianță, posibil viitorul Partid Mișcarea Populară va dori să fie partidul conducător. Va face PDL pasul înapoi ? Se va considera învins ? Ce va face MRU ?

Băsescu forțează. Știe că este șansa lui să câștige prin desființarea tuturor celorlalte partide care se reclamă de dreapta. Să le ia membrii activi - nu are alți membri activi de unde să ia, membri activi în politică nu apar din neant. Sunt tare curios dacă fundația lui Băsescu va avea capacitatea de a forma și înscrie un partid politic viabil. Sunt tare curios să văd care vor fi acțiunile partidelor care au devenit ținte pentru a fi „consumate” de viitorul partid băsescian. Sunt tare curios ce va face PDL. Înclin să cred că Blaga se va opune din toate puterile. Înclin să cred că o parte dintre băsescienii din PDL nu o vor mai urma pe Nuți ot Pleșcoi în aventura ei politică.

Vreau să văd cum vor reacționa partidele din USL. Îmi doresc să acționeze împotriva lui Băsescu. Una este coabitarea instituțională și alta este renașterea politică a catastroficului de la Cotroceni. Practic, acel nerealizat „Jos Băsescu !” are acum un rost. Mare. Sunt tare curios. Mai pe față, mai pe dos, PDL va trebui sprijinit pentru a rezista canibalismului politic băsescian.

2 comentarii:

ADRIAN spunea...

Se nasc tot felul de cacaturi in ultima vreme. Nu ca as fi eu pesimist dar sunt scarbit de ideea acestui partid "de dreapt" clocit de un "diplomat" si "om politic" care s-a auto declarat "de stanga". Si aici ma refer la un perfect exemplu al escrocului politic, omul care pozeaza in elegant, consecvent, diplomat si care, la o adica, vedem exact din ce aluat este facut. Ca-n bancul cu Bula care nu putea sa adauge apa peste acel aluat caci ar personajul modelat ar fi riscat sa iasa pompier in loc de militian.

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Tu poți fi scârbit, pentru ei însă, este vorba despre obținerea puterii. Tu ești un idealist incurabil. Un idealist al frumosului, în tot ce frumosul poate oferi, inclusiv în comportamentul uman. Ei nu se complică cu „mărunțișuri”.