miercuri, 24 iulie 2013

Încrederea în Guvern după Eurobarometru

Agerpres. Eurobarometru. Încrederea în Guvern în mai 2013 este de 26% față de mai 2011 când a fost de 11% (Guvern sinistru al PDL cu Emil Boc în frunte și îndrumat de Băsescu). În mai 2012 a fost de 27%. În noiembrie 2012 a fost de 20%.

Datele seci spun o poveste. Virusul ciumei portocalii a lui Băsescu și prostia lui Boc au fost apreciate, de nucleu dur băsescian. Puțin peste 10%. Venirea USL la guvernare, prin dărâmarea guvernului de paiațe al lui MRU, a crescut încrederea populației în guvern la 27%. După o scădere în noiembrie, în mai 2013 a revenit și nu împiedică Guvernul să facă să crească încrederea în el. Pe finalul acestui an ar trebui să își arate roadele acele măsuri de reparare luate în 2012 iar anul viitor ar trebui să se vadă că miniștrii au lucrat bine peste tot.

Condiția este una singură. USL să rămână unit. Asta nu înseamnă că liberalii și social-democrații nu trebuie să mai aibă puncte de vedere în divergență, nu înseamnă că anumite măsuri de reașezare structurală a țării și sistemelor de stat nu trebuiesc luate, cu toate inconvenientele de rigoare. Da, personalul sistemelor poate va fi supărat însă beneficiile vor fi văzute și apreciate de restul cetățenilor. Iar acest lucru este cu adevărat important. Pentru că sistemele sunt înființate pentru a aduce servicii populației cu costuri acceptabile. Pentru funcționarea sistemelor și traiul bun al celor care le deservesc noi plătim taxe și impozite. Cum-necum, profesorii, medicii, polițiștii, procurorii etc. trebuie să dea maxim de eficiență pentru a justifica funcțiile pe care le ocupă. Nu le convine la stat, pot merge în mediul privat. Însă scopul este excelența în funcția publică. Iar asta presupune curățarea sistemelor de personalul incompetent. Guvernul va fi apreciat funcție de prestația funcționarilor săi. Dacă are habarniști sau aventurieri în sisteme, încrederea populației se duce pe apa sâmbetei.

În concluzie, încrederea în Guvern se poate traduce prin încrederea în funcționarii guvernamentali sau personalul care lucrează în sistemele de stat.

Niciun comentariu: