marți, 20 august 2013

Ovidiu Silaghi este urmărit penal. Presupus făptuitor.

Lumea Justiției (luju.ro) prezintă o sinteză a evenimentului. Fostul ministru al transporturilor și candidatul pentru demnitatea de ministru al transporturilor din partea PNL, Ovidiu Silaghi, este acuzat că a luat mită pentru a nu rezilia niște contracte cu firma lui Nelu Iordache, unul dintre finanțatorii PDL și ai lui Băsescu aflat în arest acuzat de multe, multe rele. Acuzația este a lui Nelu Iordache. Procurorii sunt la început de drum, cum se spune, au început urmărirea penală in personam, persoana fiind cunoscută în urma denunțului. Pe timpul urmăririi penale, procurorii vor căuta să obțină probe care să confirme denunțul. Dacă nu le obțin, vor opri acțiunea. Dacă le obțin, vor începe acțiunea penală, vor întocmi un rechizitoriu și îl vor trimite pe învinuit în fața instanței de judecată competente. Kovesi a cerut Camerei deputaților avizul pentru urmărirea penală a deputatului Silaghi.

Treaba este simplă. Media o complică. Nu mai spun de politicieni. Se poate judeca cu mai multe unități de măsură. Să le încerc.

Simplu, Iordache „dă din el” ca răzbunare pe Silaghi care i-a reziliat un contract serios, acțiune care a venit ca o întărire a acuzațiilor ce i s-au adus de nerespectare a contractelor încheiate și în urma cărora a ajuns și va sta mult timp în pușcărie. Într-o stenogramă, Iordache amenință că va da din el dacă i se vor rezilia contractele (în marea lor majoritate obținute lejer de la miniștrii PDL). Procurorii au fost investiți, prin denunțul lui Iordache, cu soluționarea cauzei penale. Își fac treaba. Iar treaba va fi urmărită de noi toți, cu cerbicie, pentru că acest denunț are și o puternică încărcătură politică.

Complicat, Iordache „dă din el” la comandă politică. După unele informații, Iordache a dat din el cu ceva timp în urmă. Înseamnă că până acum, procurorii au fost în faza de cercetare penală. Au căutat stenograme care să lege cumva declarația lui Iordache de Silaghi. Probabil că au cerut băncilor date despre conturile lui Silaghi și mișcările din aceste conturi. Au monitorizat cheltuielile familiei Silaghi pentru a descoperi venituri ilicite etc. Cum-necum au încropit ceva care a permis (?!) declanșarea urmăririi penale. De aici apar complicațiile. Nu au dat un NUP. Cercetarea penală îndelungată se motivează prin supravegherea consumului familiei Silaghi. Nu știm ce au aflat. Pentru că nu au comunicat ceva care să ducă la o concluzie care să sprijine folosirea unor venituri ilicite. Presupun, acum, că nu au dat peste „comoară”. Au început urmărirea penală fiind forțați de evenimentele politice. O concluzie care îi postează pe procurori într-o zonă periculoasă pentru ei. Pot scăpa ieftin dacă nu au probe și nici nu le obțin prin încetarea acțiunii penale și clasarea cauzei.

Apar niște coincidențe. Le prezintă pe blogul lui deputatul PNL Radu Zlati. Băsescu a tergiversat numirea lui Silaghi în perioada cercetării penale iar urmărirea penală se declanșează cu o săptămână înainte de sfârșitul termenului pentru numirea ministrului transporturilor. Coincidențele acestea pot duce la tot felul de speculații. În special politice. Iar cea mai credibilă ar fi folosirea, în continuare, de către Traian Băsescu a instituției DNA pentru „războiul” lui politic.

Speculațiile politice vor căpăta substanță doar atunci când Ovidiu Silaghi își va dovedi nevinovăția. În caz contrar, ele trebuie să dispară.

Ovidiu Silaghi trebuie să își obțină scoaterea de sub urmărire penală. Nimeni, nici chiar colegii lui din PNL nu îl poate ajuta. Îi putem fi alături, îl sprijinim cu tot ce are nevoie pentru a proba nevinovăția însă nu îi putem lua locul. Ar fi o greșeală din partea PNL să înceapă o luptă politică cu Băsescu și să o acuze pe Kovesi pe baza unor speculații politice. Pe de altă parte, Victor Ponta este cel mai afectat. Din stenograme reiese că Silaghi ar fi spus că va discuta cu premierul cu privire la rezilierea contractelor. Bine-bine, Victor Ponta nu are nici în clin și nici în mânecă cu „mita” reclamată de Iordache. Totuși, ar fi fost ciudat ca o acțiune guvernamentală declarată ca sigură să întârzie pentru motive lipsite de temei. Clar că Ponta s-ar fi sesizat că Silaghi are ceva de ascuns. Este evident că „scandalul” s-ar fi declanșat mult-mult mai devreme.

Aici ajungem la o situație ciudată. Silaghi ar fi „primit mită” pentru a întârzia niște acțiuni guvernamentale care însă și-au urmat cursul ! Este evident că o atare situație are o cumplită lipsă de logică.

Pe de altă parte, Iordache va putea fi acuzat de denunț calomnios de către Silaghi după ce își va dovedi nevinovăția. Iar o instanță competentă, băsistă până în prăsele, va contopi pedeapsa (de se va ajunge la ea în acest secol) cu restul de pedeapsă. Practic, Iordache va putea face, periodic, denunțuri calomnioase din pușcărie fără a avea „de suferit”. Iar procurorii vor avea de lucru împotriva dușmanilor lui Băsescu.

Niciun comentariu: