sâmbătă, 3 august 2013

Conflict politico-juridic Antena Grup cu RCS&RDS. Unele interpretări.

Mă țin deoparte de net. La fel cum mă țin de posturile Tv care freacă „politica” toată ziua. Este bine pentru sănătate și pentru relațiile cu partenerii de pe rețelele de socializare. Încerc să nu mă cert cu nimeni. Încă nu sunt războaiele mele.

Antenele sunt într-un conflict mai vechi cu partenerii lor comerciali. Au reușit să se poziționeze ferm „anti-Băsescu” și au un public fidel. Nu îi cunosc structura, nu îi cunosc răspândirea în țară. Nici orientarea politică dacă or avea una. Dacă mă uit la ei mi se induce ideea că toată țara este cu ei. Fals. Cum-necum, poporul este mințit cu televizorul.

Mi-am pus întrebarea: de ce Antenele au fost angrenate în acțiunea penală pentru o problemă comercială ? Pentru că „șantajul” în relațiile comerciale, pe timpul negocierilor, este o practică veche de când omul a început să facă comerț. De aceea, în timp, dreptul civil a identificat „clauza leonină” și a sancționat-o cu nulitate. Acum, hodoronc-tronc vine procuratura să cerceteze „un șantaj” între două companii comerciale. Ce caută aici procuratura ? Pentru că RCS&RDS are posibilitatea, normală, de a refuza șantajul în relația cu Antena Grup simplu. Nu este de acord cu termenii contractului. Aici este altceva. Iar acest altceva trebuie căutat în zilele de azi și în cele ce vor urma.

În vara asta s-a născut Partidul Mișcarea Populară. Partidul lui Traian Băsescu. Partid care are nevoie de recunoaștere națională și de acces la puterea politică. Antenele, în special A3, sunt singurele care s-au poziționat, ferm, împotriva acestuia și devoalează metodele prin care PMP se dezvoltă la nivel local. Canibalizarea PDL de către PMP este deja de notorietate. Mai vorbește despre fenomen și Realitatea Tv, a lui Gușă, însă nu atât de virulent, atât de colorat. Pentru Băsescu, A3 este un inamic. La fel cum pentru A3 Băsescu este un inamic. Băsescu și consilierii lui au înțeles că nu pot lupta împotriva A3 cu mijloacele legale așa că au construit „o cauză” penală. RCS&RDS, firma lui Tzetari care a devenit cetățean maghiar și s-a mutat la Budapesta, este o veche și bănoasă susținătoare a lui Băsescu și a PDL. Acum va susține PMP. Pe lângă formațiunile maghiare extremiste înființate cu sprijinul lui Băsescu. RCS&RDS a acceptat să devină coautor la mascarada politico-juridică ce se desfășoară în prezent. Procurorii au scuza că procedează potrivit legii. Au fost „investiți” cu soluționarea unei cauze penale și își exercită atribuțiile potrivit legii. La cauza penală în sine, ei trebuie să afle adevărul. Ei bine, aici apar ciudățeniile. În faza de urmărire penală unde am prezumții de vinovăție chem să dea declarații toate persoanele pe care petentul le reclamă ca fiind parte la infracțiunea reclamată. Sau persoanele care pot face subiectul investigațiilor după datele culese de procurori. De aceea au apărut Gâdea și ceilalți de la A3 la DNA pentru declarații. Normal, când se va ajunge la instanța de judecată, dacă se va ajunge (!), pentru unii dintre cei „presupuși” ca făptuitori acum se va da NUP. Acum însă, scopul mediatic este ca aceste persoane să fie percepute ca „infractori”.

Decredibilizarea Antenelor este un obiectiv strategic din punct de vedere politic, pentru Băsescu. În special a A3. De aceea, mă gândesc la consumatorii media ai A3. Cine sunt ei ? În completare, mă gândesc la abonații RCS&RDS. Unde sunt ei majoritari ? Cu A3 decredibilizată sau în curs de decredibilizare, cu o acțiune (chiar temporară) a RCS&RDS de a scoate din grila de programe Antenele, în special A3, se ajunge ca în perioada campaniei pentru europarlamentare Antenele să nu mai fie prezente la peste 3-4 mil de abonați ai RCS&RDS. Un timp util pentru Băsescu și aliații lui de a căuta să prostească prin B1 Tv, Nașul Tv și alte panarame media populația care ar merge la vot. Șansele, în aceste condiții, ca EBA, Macovei, Cristian Preda și alții să fie realeși în Parlamentul European cresc. Cresc și șansele ca PDL să slăbească atât de mult încât să fie înlocuit cu PMP.

Deocamdată, faza pur politică a mascaradei Antena Grup - RCS&RDS nu a început. Posibil să nu înceapă în acest an. Suntem abia la început de drum. Finalul ar fi abia la trecerea în faza acțiunii penale, atunci când vinovații se cunosc și procurorul întocmește rechizitoriul cu care merge în fața instanței. Iar instanța nu va judeca litigiul comercial, nu este de competența ei, va judeca numai cauza penală.

Chiar dacă am „un ghimpe” față de RCS&RDS, nu sunt de partea Antena Grup. Nici de partea A3, în special. Sunt pentru libertatea presei. Iar „presa”, indiferent ce nume de scenă poartă, trebuie să se apere singură. Trebuie să fie capabilă să se apere. Dacă nu este capabilă, atunci va dispare. Neavând un interes particular în existența A3 nu îmi propun să mă îmbolnăvesc de grija lor.

Consider corectă, până acum, reacția partidelor politice din USL. Nu trebuie să reacționeze așa cum cer exaltații de la A3. Nu este treaba lor. Nu s-a comis nici un act politic de forță împotriva Antenelor care să însemne „îngrădirea presei”. Chiar dacă finalul în cauza penală poate fi o sancțiune de suspendare a A3 pentru o anume perioadă de timp sau de desființare. Poate fi un astfel de final, așa prevede legea, însă doar în situația în care A3 (ca stație Tv) este găsit vinovat de fapte penale. Nu este cazul. Îi înțeleg pe moderatorii A3 care caută să prezinte o posibilitate ca fiind un fapt împlinit. Se apără, însă ei comit eroarea să și confirme astfel că nu sunt chiar „curați”. Cum-necum, unele materiale ale A3 au fost sancționate de CNA și pot constitui „probe” în cauza penală dacă se ajunge la capete de acuzare cu privire la materialele prezentate. Să nu uităm însă că până una-alta, cauza penală în curs este doar de șantaj la o societate comercială. Așa că interpretările extinse ale A3 și chiar ale mele, de mai sus, sunt doar presupuneri. Pentru ca ele să capete viață este necesar să fie introduse acțiuni penale separate, de către alte persoane afectate de A3. Înțeleg că Antena Grup a mai fost reclamată de alții după deschiderea acțiunii. Dar numai sub aspectul comportamentului comercial. Abuziv spun ei. De discutat.

PNL nu trebuie să se implice. În particular, membrii PNL pot susține, pot declara că sunt alături de moderatorii A3 pentru emisiunile pe care le fac. Atât. Pentru ce face postul Tv ar fi periculos. Nu avem de unde ști ce face postul Tv în particular. Ce vedem la Tv nu este acțiunea postului sunt prestațiile moderatorilor, sunt pozițiile jurnaliștilor. Astea da, pot fi susținute.

Eu înclin să cred că Băsescu își dorește cu disperare o suspendare a A3 pentru perioada următoare. Înclin să cred că RCS&RDS va scoate din grilă A3 pe timpul campaniei pentru europarlamentare. Iar după prezidențialele din toamna anului viitor vor curge NUP-urile. În special dacă PMP nu va confirma iar Crin Antonescu va deveni Președintele României. Abia atunci regimul Băsescu se va termina, abia atunci „casta” procurorilor staliniști va pricepe că au pierdut războiul.

Niciun comentariu: