joi, 24 martie 2016

Să nu mai fim ipocriți !

Nu spun cel mai important. Spun foarte important pentru că toți partenerii pe care îi avem, de bună credință, aduc în acest parteneriat câte ceva din plusul de valoare pe care îl au.

Pentru noi, Turcia a fost mereu alături, nu doar fizic. Este mai greu de explicat celor care și-au pus ochelari de cal și apelează la fantezii atunci când adoptă o poziție publică anume.

Mă deranjează enorm faptul că acei care se revoltă împotriva convenției dintre România și Turcia privind moscheia ce urmează a fi construită în București susțin, cu sau fără știință, propaganda rusă. Nu mă sfiesc să spun asta pentru că așa văd situația.

Nu văd de ce comunitatea musulmană română să nu aibă dreptul să își construiască un lăcaș de cult în timp ce alte comunități religioase au acest drept ?!

M-am săturat să văd cum ortodocșii cresc starea de tensiune religioasă din țară pentru motivul fluturat peste tot că ei sunt majoritari. Acum au luat foc împotriva comunității religioase musulmane, ieri erau împotriva comunității religioase catolice (aici sunt adevărate războaie de exterminare !), local se duc războaie cu comunitățile protestante etc.

România este țara tuturor cetățenilor ei. Așa cum este a ortodocșilor este și a musulmanilor, a catolicilor și a altora care au alte obiceiuri religioase, ba chiar nu aparțin unei religii !

Azi ortodocșii vituperează împotriva moscheii în timp ce înalță o ditamai catedrală. Este incorect. Din moment ce suntem un stat european care promovează democrația, din moment ce între stat și fiecare cult religios luat separat nu există o legătură existențială, atunci trebuie să acceptăm faptul că statul nu poate obliga membrii unui cult religios să renunțe la propria credință sau să își limiteze manifestările religioase potrivit practicilor respectivei credințe. Este neconstituțional.

Pentru mine, toate religiile sunt la fel. Toate sunt străine acestui spațiu geografic. Toate au rămas în acest spațiu geografic prin crimă și teroare.

Din moment ce ortodoxia are dreptul să își facă o catedrală, au dreptul și musulmanii la o moscheie. La fel cum au dreptul și celelalte culte religioase recunoscute de stat să își construiască locașuri de cult de ce mărime vor. Dar fără bani de la statul român. Dar dacă statul român dă bani pentru un cult, atunci este normal să dea bani pentru fiecare cult în parte, nu după numărul ipotetic de credincioși, ci după obiectivul imobiliar pentru care cer bani. Statul român a băgat milioane și milioane de euro în bisericile ortodoxe. Să bage și în construcția moscheii cultului musulman din România pentru a restabili egalitatea, pentru a respecta egalitatea constituțională.

Ca politică de stat, dacă această moscheie întărește niște legături internaționale, atunci cu atât mai mult trebuie acceptată și construită. Musulmanii din România sunt cetățeni români, comunitățile turco-tătare sunt cofondatoare ale statului român modern, de aceea Carol I a construit Marea Moscheie de la Constanța, în 1910, ca semn de omagiu pentru comunitatea musulmană din Constanța. Mai mult, Cadrilaterul devine teritoriu românesc în urma unui referendum local care a fost determinant. Populația majoritară, preponderent turco-tătară, de credință musulmană, a votat pentru unirea cu România, Cadrilaterul fiind de fapt „Dobrogea de sud”. Orientarea pro-România a comunităților musulmane din Dobrogea a fost puternic influențată de Turcia. În 1940 când România a „retrocedat” Cadrilaterul către Bulgaria, presiunile au fost foarte puternice din partea Germaniei.

Eu sunt pentru construcția acestei moschei în București. Cred că este bine și pentru că vom avea o mai mare contribuție a comunității musulmane la securitatea țării în fața agresiunii islamului radical.

Niciun comentariu: