joi, 28 mai 2009

Relatia cu rusii

In "Cotidianul" de azi am postat la articolul lui Hurezeanu:

"Cepeca 28-Mai-2009 09:15

De acord

Sunt aproape de ideile exprimate de Hurezeanu in articol. Nu stam bine in zona de politica externa. Excesele basesciene vin si ne prezinta nota de plata. Concluzia de final a lui Basescu este relativ corecta insa a fost ocolita atunci cand "reprezentantul" poporului roman a iesit in public si s-a exprimat. De la inceputul mandatului prezidential s-a pornit pe un drum gresit in politica externa si s-a stricat ceea ce se reusise la un moment dat. Iar semnale spre normalitate au dat toti cei care azi ne ocolesc. Sper ca atitudinea lor sa fie conjuncturala, adica in asteptarea altui "reprezentant" politic extern al romanilor cu care dialogul sa poata fi redeschis iar problemelor in divergenta sa li se gaseasca solutii, daca nu finale macar partiale pentru a putea merge mai departe cu buna vecinatate, aliantele economice si militare etc.

Romania a devenit sub mandat basescian vecinul scandalagiu, carcotas, pus pe bataie, demn de ocolit. Romania este izolata politic. Aliatii traditionali se feresc de Basescu si declaratiile lui aberante pentru a nu strica munca ce au facut-o zeci de ani pentru deschiderea canalelor diplomatice si comerciale cu Rusia. Adversarii traditionali, in aceeasi "barca politica" cu noi ne evita. Nu isi pot permite "glume" politice in relatiile cu Rusia si nu au de gand sa dea gir aberatiilor basesciene in domenii ale politicii externe europene si internationale atat de sensibile. Suntem izolati in politica externa iar gestul Poloniei de a ne scoate la lumina, macar in ultima clipa, ar trebui apreciat pe masura. Dar nu are cine aprecia. Discursul lui Basescu nu a fost pe masura creditului dat de polonezi. Iar a sarit parleazul.

Sa speram ca din toamna vom avea alt "reprezentant", unul capabil sa evite starile conflictuale si sa permita celorlalte relatii internationale sa se dezvolte fara piedici. Rusia si aliatii acesteia pot deveni niste parteneri economici de incredere, benefici pentru noi, daca iesim din abrambureala politica basesciana".

Cred, cu convingere, ca fara Basescu si PD-L la "carma" Romaniei vom intra in normalitate.

Niciun comentariu: