Azi merg la Congres. Nu de dimineata, ca oamenii harnici si nici nu stau mult. Tocmai am citit mesajul lui Lilick care merge la 14.00. FB. Voi fi si eu pe acolo pe la 13.00-13.30. Dau binete cunoscutilor, ascult ce este de ascultat, vad ce este de vazut si fug acasa unde voi fi asteptat sa facem cumparaturile saptamanale.
Evolutia de pana acum a liberalilor este ... buna. Se pare ca au ajuns la concluzia ca o schimbare este necesara. Alegerea noii conduceri pe baza unui proiect si a unei liste, modificand statutul pentru a face posibila aceasta alegere, este un semnal ca o mare parte dintre liberali sunt satui de regulile permisive in vigoare pana acum. Sincer, sper ca aceasta modalitate de alegere a unei conduceri sa fie doar o exceptie in PNL si, dupa experienta ce o vor capata, dupa ce vor avea un regim intern autoritar care va avea rolul de a aduce mai multa disciplina in organizatia liberalilor, sa revina la traditia liberala atat de frumoasa. O traditie care se va manifesta "altfel", scopul de baza al proiectului lui Crin.
Proiectul lui Crin are un continut atragator. Dar, vorba lui Tariceanu, poate fi doar "apa de ploaie" daca nu se pune in aplicare cu elemente concrete. Sper ca cei care sunt in echipa cu Crin sa aiba deja proiectul gata, cu obiective principale, secundare, etape de realizare, sursele de finantare identificate, oamenii care sa lucreze specializati sau cunoscatori ai domeniului abordat, "aliniamentele" de coordonare stabilite ... Daca nu, sa il realizeze urgent pentru ca altfel este de rau. Nu se mai justifica transformarile de acum.
Proiectul lui Crin poate fi viabil. Depinde cum va fi pus in aplicare. Va fi foarte important ca acest proiect sa nu incerce sa modifice cultura organizatiei, sa nu interzica valorile liberalismului in interiorul partidului pentru considerente aiurea, cum ar fi interesul partidului. Daca se va intampla asa ceva, PNL ar incepe sa semene cu PD-L. Ceea ce este rau. Partidul nu trebuie sa devina un concept in sine ci sa ramana un "instrument", o organizatie in interiorul careia sa poata activa toti cei cu convingeri liberale, o organizatie care sa ii reprezinte pe toti cei care au astfel de convingeri chiar de nu sunt membri ai partidului.
Ludovic Orban are mare dreptate sa se opuna. Intotdeauna a fost adeptul liberalismului curat. Combinatia cu autoritarismul nu este benefica spiritului liberal chiar daca la nivelul organizatiei este posibil sa se manifeste unele beneficii. Experienta stolojenista a lasat o rana adanca, foarte adanca in trupul liberal.
Ca sa fiu sincer, imi doresc sa castige Crin. Exista o mare asteptare din partea multor sustinatori PNL fata de Crin. Sta pe muchie de cutit. Esecul are sanse egale cu victoria. Iar obiectivele ce vor fi atinse sunt atat de ambitioase incat orice risc poate da totul peste cap. Este totusi vorba despre oamenii din tara asta care manifesta cea mai mare libertate in gandire, exprimare si comportament ! Sper ca orgnizarea proiectului sa fie cat mai buna iar ce si-a propus sa fie realizat, cat mai aproape de tinta. Sper ca liberalii sa ramana, in profunzimea lor, la fel chiar daca ceva mai disciplinati. Imi este totusi teama ca unii vor intelege disciplina ca o forma a supunerii fata de conducator si nu ca o forma de manifestare a libertatii individului. Si doar au in sange aceasta disciplina, o arata zilnic in relatiile de familie, in relatiile cu vecinii, in relatiile la locurile de munca, in relatiile cu autoritatea, in relatia cu medicul de familie etc. Un om disciplinat nu este un om supus. Supusenia este o exceptie, este ca o stare de boala, este o deformare a personalitatii. Din nefericire, astfel de persoane "deformate" ajung in anturajul celor puternici si devin, din aceste pozitii, "persoane importante". Brrrrrr.
PNL a fost pana mai de curand un partid neglijent. A tinut portile inchise si nu a fost atent la calitatea membrilor sai. Campaniile anti-PNL duse de PSD si in ultimul timp de PD-L, in special asupra unor lideri ai PNL pentru a-i discredita si pentru a slabi legaturile cu sustinatorii si-au atins de multe ori scopul. Jurnalistii pupincuristi dar cu o nemeritata priza la public si-au adus contributia la promovarea unor idei straine de realitate insa benefice stapanului cotrocenist. PNL a reactionat. Uneori bine, alteori rau. Totusi, trebuie subliniat faptul ca membrii PNL din organizatiile teritoriale nu stiu sa comunice cu societatea in mijlocul careia traiesc, nu stiu sa atraga de partea lor pe ceilalti, asteapta totul de la centru. Cei mai activi nu se deosebesc de baronii pesedisti sau pedelisti. Mai concret, activitatea lor de promovare a valorilor liberalismului si a partidului care aplica aceste valori in viata publica este slaba, foarte slaba in timp ce activitatea lor in favoarea intereselor lor private la care au aplicat sigla PNL este buna. De aceea apar informatii despre tot felul de aliante locale, in special cu cei care au puterea administratva, de cele mai multe ori in defavoarea PNL. Va reusi Crin Antonescu si echipa sa schimbe ceva ? Va reusi Crin sa determine pe liberali sa fie "altfel" ?!
Cat va tine mandatul lui Crin, dupa noua formula, este posibil sa se amplifice fenomenul clientelismului politic. Riscul clientelismului politic se manifesta permanent, liderii locali au "curtea" lor. La fel exista "clienti" la nivel central. Va fi capabila noua echipa sa reduca amploarea fenomenului ? Cum vor stimula promovarea valorilor liberale ? Ce ii va atrage pe liberalii competitivi catre varful piramidei ? Daca "lista" ce ii cuprinde nu castiga intra "in adormire". Iar timpul ... timpul este necrutator. Se aduna anii, se aduna lehamitea, se aduna nemultumirile, inactivitatea si lipsa utilului duc la renuntare. Exemplul "listei" este contrar principiului alegerilor libere. Alegerea pe "lista" a conducerii partidului (posibil si la nivel local) poate fi o aplicare a "principiului" pesedisto-pedelist "ciocul mic si joc de glezne" ! Cutremurator. O dilema la care echipa lui Crin trebuie sa aiba un raspuns si actiuni concrete de stimulare a liberalilor care pot face performanta. Mai mult, "lista" poate descuraja atragerea altor cetateni in PNL ...
De aceea sper ca alegerile de acum din PNL sa constituie o exceptie intr-o situatie de exceptie. Alegerile prezidentiale au aratat ca exista in tara un numar mare de alegatori ce pot fi atrasi definitiv catre PNL. Proiectul lui Crin Antonescu trebuie sa duca la deschiderea portilor PNL si atragerea acestor oameni in partid. Acest proiect trebuie sa le ofere membrilor si simpatizantilor PNL posibilitatea de a se manifesta liberal, trebuie sa le ofere actiuni si garantii care sa ii tina in interiorul si alaturi de PNL. Trebuie sa le garanteze utilitatea sociala intr-o lume dominata de basisme, videnisme, udrisme, bercianisme, boccisme si alte "isme". In periada acestui proiect este imperativ necesar ca liberalii sa devina personalitati ale societatilor in care traiesc, sa devina "pozitivi". De la Botosani mi s-a transmis un lucru urat despre liberali. Expresia a fost dura. Niste betivi pusi pe afaceri. Si despre liberalii din alte parti am auzit lucruri asemanatoare. Este adevarat ca, intre timp, o parte din acei liberali au trecut la PD-L. Dar perceptia despre liberalii din teritoriu exista. Lumea ii vede si ii eticheteaza dupa cum se comporta liderii locali. Se vor schimba liberalii ?
Sunt multe intrebari la care nu am raspuns. Am, in schimb, sperante. Poate ca regulamentele liberalilor ar trebui schimbate si regulile mai ferme. Cazul Catarama spune multe. Iesirea lui Crin Antonescu de ieri, la tribuna Congresului a fost la obiect. Dar cu o floare nu se face primavara.
Se face mare tapaj pe faptul ca vor pleca din PNL o parte dintre cei care acum sunt deputati si senatori. Chiar si dintre consilierii locali. Corect. Este ceva de senzatie si de dorit de catre cei din PD-L si PSD. Nu mai spun de "analistii" si jurnalistii pupincuristi basescieni. Dar este, pana la urma, un lucru bun. Cu ei nu se pot valorifica ideile unui proiect daca nu cred in el. Si, daca este sa duci un proiect la capat, este de preferat ca cei care au dubii sa nu devina ostili, cel mult neutri. Apoi, este necesar sa fie pregatiti cei ce vor candida la alegerile parlamentare de peste doi ani de zile, oameni care sa reprezinte PNL. Cei alesi sa reprezinte PNL in 2008 la alegerile parlamentare au avut multe "uscaturi" in randurile lor. Poate ca modificarea Constitutiei in sensul interzicerii traseismului politic, caz de exceptie la libertatea de a alege si a fi ales, se impune cu celeritate. Asa cum sunt exceptii in aceeasi Constitutie pentru membrii unor profesii de a avea beneficiul unor drepturi si libertati individuale pe timpul activitatii in acea profesie (militarii, politistii, magistratii etc.) se poate introduce si exceptia interzicerii traseismului politic pentru cei alesi pe listele unui partid politic sau in calitate de membru al unui partid politic intr-o functie reprezentativa, la orice nivel ar fi ea.
Multe ganduri ma chinuie. Dar este bine. Gandesc, deci exist.
5 comentarii:
Lista înseamnă o echipă. Unită în jurul unei personalităţi şi a unui program. Cu un mandat strict limitat în timp. Dacă reuşeşte, contractul se prelungeşte aproape automat. Dacă nu, nu. Altă echipă, alt conducător, alt program. Alte alegeri.
E simplu.
E democratic.
E pragmatic.
E corect.
Aberaţia susţinută de Orban, c-ar fi vorba de un sistem "colectivist" (?!) mă chiar
revoltă!
La PSD se vor culege cât de curând roadele prostiei de-a vota un talmeş-balmeş de persoane, fiecare reprezentând alt interes şi alt program (dacă de vreun program poate fi vorba!). Primul efect se vede deja. Hemoragia.
Altă aberaţie orbanistă este că rezultatele sistemului uninominal se vor vedea peste decenii, cam după 20-50 de ani (!!!).
Aici n-ar prea fi nimic de comentat. Încă o generaţie de sacrificiu. Poate două. Ceauşism
curat!
Dacă el crede sincer în ce spune, e de plâns.
Dacă emite doar sub impulsul frustrării, l-aş înţelege, dar nu l-aş scuza!
Dar ar fi recuperabil. În prima situaţie, nu.
Experienţa ne-a arătat că oamenii nu votează persoana, pe care nici măcar nu ştiu cum o cheamă, ci
partidul care o propune, şi asta nu din cauză că ar avea vreo idee despre programul politic respectiv, nici 30% dintre alegători nu-l cunosc (şi sunt generos!), ci pentru că sunt atraşi de personalitatea
care conduce-l. Preşedintele. Chiar "de onoare", vezi Ion Iliescu.
Interesant e că non-preşedintele ţării, nomine odiosa, feroce promotor al uninominalului,
şi-a recunoscut prostia cu ocazia alegerilor, când a dezlănţuit o violentă campanie negativă despre opozant, prezentându-l ca fiind nu o persoană, ci o echipă, o listă,
bineînţeles a celor mai corupţi şi compromişi, în opinia lui.
Nu candida Geoană, ci Iliescu, Hrebenciuc, Vanghelie, Voiculescu, Vântu, Patriciu ş.a.
Nu un candidat, ci o echipă!
Culmea perfidiei! Şi a lichelismului!
În fine, de mortuis...
Şanse ar avea şi candidaţii independenţi cu o notorietate ridicată, dar alegerea lor
produce o fragmentare a reprezentării şi favorizează traseismul parlamentar.
Două boli cronice şi aproape fatale pentru stabilitatea democraţiei.
În plus, uninominalul, cum bine observa investigatorul politic Mugur Ciuvică, a dus la o
creştere exponenţială a şpăgii electorale, fiecare candidat ştiind de-acum la ce porţi
poate să bată şi cui îi poate oferi şpaga de campanie.
Am impresia că "liberalismul" a ajuns un cuvât căruia fiecare îi atribuie acel înţeles care-i satisface mai bine ambiţiile personale, de moment.
N-ar strica niţică culturalizare politică, o seminarizare, o sincronizare cu liberalismul
euro-atlantic.
Poate aşa s-ar mai lămuri fiecare ce este, de fapt!
Ce s-a întâmplat cu Orban e greu de desluşit.
Probabil o chestie de ţâfnă, de sine expandat, de "io mi's ăl mai ditamai!".
Păcat de el, sincer regret.
Dar lupta cu balaurul abia începe. Mai au timp să se regrupeze.
Că tot acolo sunt, cu toţii.
Tot o echipă trebuie să formeze, vrând nevrând!
A propos de listă:
http://www.pesurse.ro/2010/3/5/noul-birou-politic-central-al-pnl
Acesta este noua configuraţie a forului principal de conducere al PNL, cunoscută în popor ca şi Lista lui Crin Antonescu:
Vicepreşedinţi:
1.Varujan vosganian
2.Norica Nicolai
3.Daniel Chiţoiu
4.Relu Fenechiu
5.Mihai Voicu
6.Paul Victor Dobre
7.Mircea Diaconu
8.Romeo Stavarache
9.Dan Rasu Ruşanu
10.Răducu Filipescu
11.Aristotel Căncescu
12.Lucian Iliescu
13.Cornel Popa
14.Vlad Moisescu
15.Rareş Mănescu
Membri:
1.Marcel Vela
2.Cristian Anghel
3.Mircia Muntean
4.Mariana Câmpeanu
5.Ilie Bolojan
6.Marian Petrache
7.Radu Stroe
8.Adrian Semcu
9.Teodor Atanasiu
10.Andrei Marga
11.Cristian Bâgiu
12.Mircea Moloţ
13.Nicolae Robu
14.Andrei Chiliman
15.Octavian Popa
16.Florin Alexe
17.Marius Nicoară
Mircea Ionescu Quintus, preşedinte de onoare
Radu Câmpeanu, preşedinte refondator
**** Cei doi au drept de vot şi sunt membri BPC de drept
Invitaţi:
Călin Popescu Tăriceanu, fost preşedinte al PNL (participă la lucrările BPC în calitate de şef de grup al PNL de la Camera Deputaţilor - are vot consultativ).
Dinu Zamfirescu, preşedintele Senatului PNL (are vot consultativ).
Mda...
Oi fi eu vreun cârcotaş, dar mi se pare că nu există pădure fără uscături şi nici turmă fără oaie neagră... Oi.
Pentru că:
2.Norica Nicolai = Europarlamentar. Parcă altceva spunea Crin...
3.Daniel Chiţoiu = Penibil.
4.Relu Fenechiu = Compromiţător.
8.Romeo Stavarache = Dubios.
9.Dan Rasu Ruşanu = Controversat.
1/14, o femeie la 14 bărbaţi.
La membri e şi mai şi: 1/17, o femeie la 17 bărbaţi.
Per total, nu mai vorbim: două femei la 35 de bărbaţi (fără secretarul general).
Mariana Câmpanu merita mai sus, Alina Gorghiu merita şi ea, măcar membru...
Ar mai fi, dar nu.
De Quintus nu mai spun, venerabila sa vârstă mă face să păstrez tăcere... Să fie el sănătos...
În rest, Dumnezeu să-i ajute!
Prin noi înşine!
Nihil sine Deo!
Felicitari FLORINE ..a castigat cel mai bun.Sa fie intr-un ceas bun...O sa aveti si voi o mica sangerare spre independenti sau direct in barca neoprotestantilor ,dar sangele e sanatos ,rana se va cicatriza repede..
REACTIVAREA RETELEI KGB ROMANIA!
( SPIONI RUSI LA VARFUL STATULUI ROMAN )
Tismaneanu, Leonte,"Ciungul", se lauda ca pierduse o mana pe cand era in brigazile teroriste bolsevice contra Spaniei. Era agent sovietic, NKVD. Dupa vizita lui Hrusciov a fost avertizat sa termine cu spionajul. Ceausescu i-a zis lui Hrusciov, inainte de momentul '68, la vizita acestuia la Bucuresti: "tovarase, noi promitem sa va informam, mai aveti si consilieri sovietici dar va rugam sa terminati cu agentii dintre noi". Si-atunci Hrusciov i-a zis: "Pai considerati ca n-avem nici un agent la voi. Nici in China n-avem..." Si astfel sa dat dezlegare sa fie chemati 700 de agenti rusi si avertizati Sa aleaga: ori Romania, ori Rusia! Si asa s-a intamplat si cu Tismenitki. Dar ilegalistii au ramas pro-sovietici si agenti rusi.
Conform unui raport CIA aceasta retea a fost reactivata la ordinul Evghenii Primacov seful KGB care sa intalnit in secret cu Magureanu directorul SIE. Seful statiei CIA de la Bucuresti J Nicholson care a fost desconspirat agent rus, a desvaluit intreaga actiune.
Acum cateva luni am incercat sa prezint documente importante reprezentantei Romaniei la ONU Simona Niculescu care sa fie prezentate Presedintelui Basescu.
Ea a refuzat precizand ca daca voi deschide plicul cu documente confidentiale audienta a luat sfarsit. La audienta au participat adjunctul misiunii T Morar si consulul adjunct la New York C.Berechet.
Astfel linia doua a spionilor rosii Tismanetky, Roman, Patapievici......etc a ramas desconspirata, dar nu pentru mult timp.
Cititi Serialul de 12 articole DESCONSPIRAREA SPIONULUI VOLODYA TISMANETKY ! DESCHIDETI : http://devanewyork.blogspot.com/
Robert Horvath DEVA ziarist de investigatie SUA
http://www.devagallery.com/
PRESEDINTELE TRAIAN BASESCU VA FACE O VIZITA OFICIALA IN JAPONIA IN PERIOADA 9-11 MARTIE. PROFITAND DE ACEASTA OCAZIE SOTIA MEA KIYOKO HORVATH , FOTOGRAF JAPONEZ, AI VA PREDA ACEASTA SCRISOARE. ROBERT HORVATH CINEAST SUA.
DOMNULE PRESEDINTE TRAIAN BASESCU
VA DAU O VESTE PROASTA- AGENTURA SECURITATII ROMANE DIN JAPONIA SA PRABUSIT !
( O SEARA SPECIFICA ROMANEASCA LA RESTAURANTUL" DARIE" DIN TOKIO. UN MICROFON SUB MASA ! )
Totul a inceput a inceput pe GINZA la un restaurant al securitatii Romane in capitala Japonei. Fara sa stiu acest lucru ne-am deplasat acolo acum doua seri cu un grup de prieteni. Scopul a fost petrecerea intr-o atmosfera romaneasca si punerea la punct a unui tur al Transilvaniei, urmand sa anunt familia mea din Romania de aceasta intentie. La un moment dat vorbindu-se despre Ceausecu un prieten ( un important sculptor japonez ), facand o gluma a intrebat daca nu avem sub masa plasat un microfon. Si intradevar spre stupefactia generala gluma a devenit realitate. Sub masa era intradevar un microfon, conform unei tradiiti vechii ce pare de neschimbat chiar de o revolutie. Am devenit atenta analizand cu atentie fetele de la alte mese. Datorita meseriei de fotograf posed o memorie vizuala excelenta. Nu dupa mult timp la un bar unde ne-am dus cu tot grupul, am recunoscut un individ care fusese la ‘” DARIE ” Simtind ca sunt urmarita ca la New York ( Studioul este tinut sub observatie neintrerupt, …..au fost doua spargeri cosecutive etc ) am anuntat discret politia. A doua o zi o alta persoana care ma urmarea a fost retIinuta de politie. Persoana “retinuta” ,un cetatean japonez a inceput sa vorbeasca. Se pare ca are multe de spus. Eu voi posta amanunte despre acest caz care incepe sa preocupe media japoneza pe http://devanewyork.blogspot.com/ Concluzia cazului se regaseste in titlul acestui comentariu. In decursul vizitei dumneavoastra voi face cunoscut mediei japoneze acest caz. Sa va fie rusine !
KIYOKO HORVATH OSAKA JAPAN Date de contact personal http://www.devagallery.com/
Trimiteți un comentariu