marți, 18 ianuarie 2011

Protestele militarilor

Ieri, la Constanța, au demonstrat militarii rezerviști din SCMD la care s-au alăturat (cauză comună) ceilalți rezerviști care au dorit să participe. Imaginile cu evenimentele de la Constanța au fost larg dezbătute. S-au exprimat diferite păreri și, cum este normal, au fost și poziții contrare.

Manifestația a avut și „condimente”. Un rezervist, locotenent colonel, a avut un acces de revoltă. A vrut să se exprime mai puternic. De aici, confuzii. Întâi s-a crezut că este un agitator portocaliu. Luat „cu fulgi cu tot” de jandarmi, bătut chiar de tinerii în uniformă militară care au depus jurământ de credință că vor respecta legea și în special drepturile și libertățile fundamentale ale omului, s-a aflat că bietul om era doar unul dintre rezerviștii disperați de măsurile alandala luate de guvernarea portocalie.



O primă constatare. Măsurile de „retorsiune” au fost excesive față de „pericolul social” reprezentat de bietul om. Mai mult, pentru a-și justifica acțiunea, jandarmii l-au amendat cu 500 lei, cam jumătate din pensia rămasă rezervistului după recalculare ! Eu cred că amenda va fi anulată la instanța de judecată.

A doua constatare. Rezerviștii SCMD nu au luat atitudine, imediat, față de abuzul flagrant al jandarmilor. Din momentul în care s-a văzut cum era bruscat omul cu părul alb trebuiau să acționeze, chiar să sară în sprijinul acestuia. Cu o astfel de atitudine, mâine, jandarmii vor brusca alt rezervist iar foștii colegi, chiar de vor fi de față se vor eschiva. Mie nu îmi place.

Protestele rezerviștilor sunt legitime.
Statul băsescian a anulat un drept de proprietate constând în pensia de serviciu pentru militari și polițiști și a hotărât ca celor care au lucrat în aceste instituții să li se dea o pensie „civilă”, ca și cum aceștia ar fi contribuit la fondul de pensii. Ce nu înțeleg comentatorii de pe la televiziuni și din presa scrisă sau nu doresc să înțeleagă, este faptul că noțiunea de „pensie militară” conține mai mult decât cuantumul ei. Ea nu este doar „o întoarcere”, în buzunarul pensionarului a unor sume de bani plătite, potrivit legii, într-un fond din care se asigură pensiile persoanelor care îndeplinesc acest drept. Ea reprezintă și o recunoaștere, de către stat - societate, a „riscurilor activității de militar” sau „de polițist”, precum și a pierderilor de venituri ale acestora datorate invalidității, bolilor, bătrâneții, maternității sau decesului (art. 2 din legile care au fost în vigoare până acum).

Legat de riscuri, se cuvine a arăta că acestea nu privesc doar stările de pericol în care se pot afla militarii sau polițiștii în decursul carierei ci se referă, expres, la interdicțiile și incompatibilitățile stabilite de lege pentru aceste categorii socioprofesionale. Sunt prevăzute în statutele lor profesionale și în alte legi și au o contribuție majoră la diminuarea veniturilor acestora la solda sau salariul din timpul activității. Din acest motiv s-a ales, mai peste tot în lume, ca militarii, polițiștii și magistrații (care au astfel de interdicții și incompatibilități) să primească o pensie în cuantum apropiat de ultimul salariu de bază.

Beneficiind de toate drepturile și libertățile civile, analiștii din presă nu înțeleg că există oameni care, datorită profesiei, au o parte din drepturi suspendate sau diminuate, motivul fiind constituțional, exercitarea profesiei cerând o astfel de abordare. Iar pensia de serviciu vine să compenseze, prin modul în care a fost stabilită, „riscurile” arătate mai sus.

12 comentarii:

Anonim spunea...

Popor vegetal si de LASI..
Suntem neam DE SLUGI .. ne multumim cu cate o galeata , un pui cu speranta ca putem manca din el 4 ani.
Suntem purtatori ILEGALI de CREIER..
Face o sleahta de BANDITI ce vrea cu noi..
Nici un militar NU a schitat nici un gest sa-l apere pe Lt.colonelul calcat in picioare..
BINE NE-A ZIS ZEUS CA SUNTEM UN POPOR DE RAME..
DE ASTA NE SI CALCA IN PICIOARE...
NE MERITAM SOARTA

Teo Negura spunea...

Paradoxul de azi: in Republica Bananiera Romania, ninge al dracu’ de mult si de bine, si totusi banane oranj, paradoxal de virile, ne izbesc fix in cap...

ADRIAN spunea...

trista tara ... ma refer la aia formata din cei 5 milioane care se uita la celelalte 5 milioane fara sa-si explice de ce au fost atat de orbi si de batuti in cap.

ma sperie si BARUmetrul situatiei politice, recunosc.

Anonim spunea...

Mesajul imbecil al S.C.M.D. , care separa militarii in membri de sindicat si "altii" , nu face decat sa serveasca pe tava PDL argumente , pentru a " demonsta " utilitatea legii .
Am incercat sa prezint ceea ce am intreprins eu pana in prezent ( atat la SCMD cat si la televiziuni ) . Am fost refuzat .
M-am oferit sa ajut fara rezerve pe cei care , din diferite motive , nu pot reactiona . ( am fost refuzat d SCMD ).
Ma deranjeaza profund fatul ca nici un partid nu a avut bun simt sa sprijine pe militari .Nici macar nu au citit legile .
Legile sunt atat de tendentios interpretate incat multi dintre militari vor fi deposedati de pensii .

cosmin

Crăciun Florin spunea...

Anonim,

Pe undeva, cred că suntem un popor de vegetali și de lași. Dar mai cred că nu este totul pierdut.

Crăciun Florin spunea...

Teo,

Da, ne izbesc. Și doare ...

Crăciun Florin spunea...

Adrian,

Sunt explicații. Destule. Printre ele se lăfăie lipsa culturii, lipsa educației, lipsa de identitate ...

Crăciun Florin spunea...

Cosmin,

Ce face SCMD ... este treaba lor. Am participat la unele ședințe ale juriștilor SCMD unde am avut intervenții. Fără a fi membru al sindicatului. Când se apucau de probleme organizatorice, plecam. Fiind membru PNL consider că nu pot fi și membru al unui sindicat. Așa cred eu. Sub forma unei colaborări pe criterii de apartenență la casta militară sunt, încă, membru al unui birou de juriști care primește informații cu privire la activitatea juridică. Atât. Nu am mai fost chemat la ședințele lor de ceva timp.

Cu privire la partide, pot vorbi, fără rezerve, despre PNL.

La una dintre întâlnirile Clubului Blogerilor Liberali am avut ca interlocutor pe Nicolaescu. I-am recomandat ca PNL (singurul partid din România care are în titulatură cuvântul „național”) să aibă o poziție clară cu privire la militari. Era pe timpul campaniei lui Băsescu și PD-L împotriva „pensiilor nesimțite”, cu referiri explicite la militari. A promis că va face propuneri conducerii PNL și s-a ținut de cuvânt. La alte întâlniri avute de mine cu alți lideri am arătat care este adevărul cu privire la pensiile militarilor. S-a văzut în intervențiile liberalilor la televiziuni, în comunicatele date de PNL și în inițiativa avocaților liberali de a susține, pro domo, în fața instanțelor de judecată, cauzele militarilor și a altor persoane afectate de Legea 119/2010.

Un alt partid care a făcut pași concreți în această direcție este PC. Au creat o organizație, FACIAS, care acordă asistență celor care sunt victime ale abuzurilor administrative ale Guvernului Băsescu-Boc-Udrea-Isărescu.

Radu cel Frumos spunea...

Ce parere aveti despre mine?

Crăciun Florin spunea...

Radule,

Dacă vrei să îți spun părerea mea despre tine, ca persoană fizică, constat că sunt mai frumos ca tine. M-am uitat și în oglindă.

Dacă vrei să te laud pentru blog și mai ales pentru hărnicia cu care îl umpli, atunci trebuie să recunosc că ești mai harnic decât mine.

Ne întâlnim mâine la ceainărie.

Anonim spunea...

@ Salut FLORINE !
A tace când trebuie să vorbesti este lasitate ! Eu am vorbit in toamna anului 2009 cât pentru ZECE ani dar, cu ce folos sau pret ? ( „ Qui prodest” mi-a spus cineva atunci .)
Cu pretul defăimării de către unii aplecati prea mult si tare spre urâta culoare portocalie, cu pretul marginalizării de către unii colegi de-ai nostri cu care am ciocnit un pahar cu vin rubiniu in august 2009 pe plaiurile frumoasei BUCOVINE la cea de-a 40-a aniversare a absolvirii LM ,unde ,in 1966 am imbrăcat incă de la 16 ani uniforma de „ năsturas” pe care am schimbat-o pe la 19 ani in uniforma ce-am purtat-o fiecare cu onoare si demnitate până la trecerea in rezervă , unii dintre noi sub imperativul momentului , acela de a indeplini cerintele pentru accedrea in NATO, ca acum, la ceas de bătrânete, guvernanti corupti, ipocriti, traseisti, mincinosi si fără demnitate, să ne umilească si batjocorească material si moral. Legat de mitingul de protest al rezervistilor de la Constanta,si nu numai, sunt de acord cu cele spuse de tine ( http://aliosapopovici.wordpress.com/2011/01/16/speranta-se-numeste-curtea-europeana-a-drepturilor-omului ).
O duminică linistită !
Alioșa.

Crăciun Florin spunea...

Salut, Alioșa.

Eu cred că vom avea câștig de cauză, pe fond, în România. Deși, nu este exclus să ajungem la CEDO. Dar este sigur că ajungem la CEDO pentru neexecutarea de către actualul Guvern a hotărârilor ce vor fi date de instanțele de judecată în favoarea noastră.

Să ai o zi bună.