Șeful Guvernului României de la FMI a cerut premierului pe față al Guvernului României de la Palatul Victoria, imperativ, să facă pașii reali, importanți, pentru a pune economia României pe calea cea bună. Să privatizeze. Ne informează Mediafax. Și are ce. Sunt 760 de companii la nivel național care produc arierate ce acoperă 67% din totalul datoriilor către stat și care sunt acoperite financiar de la buget cu 37% din totalul subvențiilor. Iar forța de muncă implicată în procesul de distrugere a veniturilor bugetare, acumulate din taxele și impozitele puse în cârca populației, este de 116.000 angajați. Este culmea. Din peste 4 mil. de persoane active, angajate, 116 mii produc tot dezastrul național pe care, din interese perverse, politicienii PDL, UDMR și UNPR îl aruncă în spatele salariaților bugetari și a pensionarilor, a mamelor cu copiii lor minori și a bolnavilor.
Mă uit pe site-ul MECMA unde văd că are sub pălărie o groază de unități, subordonate, sub coordonare, sun autoritatea ministerului, mă uit la alte ministere și sub pălăria primului-ministru și mă iau cu mâinile de cap. Țara este plină de tot felul de minuni de interes național subvenționate de la bugetul de stat dar care nu întorc către acesta mai nimic. Deși sunt lucrative, deși sunt construite pentru a produce ceva, pentru a asigura un echilibru, zicese, contra acțiunilor de monopol a unor corporații multinaționale bla, bla, bla. Aiurea. Acestea au constituit ținta aranjamentelor politice pentru toți cei care au dorit să ia puterea. S-au înfruptat cu toții, în disperare. Iar în presă, pe sticlă, cretinul de Băsescu împreună cu idioții din guvern care îl acompaniază, bașca cretinii din PDL care le țin isonul, aruncă vina lipsei banilor de la buget în cârca bugetarilor și a pensionarilor. Vezi Doamne, din cauza lor Guvernul incompetenței portocalii se împrumută la bănci pentru a plăti salariile și pensiile.
Mai spune FMI prin reprezentantul său că trebuiesc liberalizate prețurile la energie electrică și gaze naturale. Bine, cererea este corectă. Dar practica ne spune că Băsescu, Stolojan, Berceanu și alți portocalii de seamă, să nu uit pe Videanu, tocmai ce au dat energie și gaze la preț de producător intern celor din industria extractivă și prelucrătoare din mediul privat, prin contracte ce acoperă speranța de viață a unei generații. Dacă se face o liberalizare acum înseamnă că populația, în special, va plăti diferența între prețul de producție al producătorilor și beneficiile pe care aceștia vor dori să le aibă, prin prețuri majorate la consumatorul casnic. Prin privatizare și liberalizare a prețurilor se urmărește trecerea acestor unități de producție de pe pierdere pe profit însă scheletele contractuale din „dulapul” PDL și UDMR vor face ca efortul să cadă tot în spinarea consumatorilor casnici. Mai apoi, unele unități au o producție care stă pe stoc. De ce mai produc dacă nu au cerere ? Ca să dea niște salarii unor mii de angajați și să aibă venituri suficient de mari conducerile acestor companii pentru a-și putea permite finanțarea, prin donații, a campaniilor politice ale PDL și UDMR ? În mod sigur.
Se pare însă că Băsescu nu renunță la controlul asupra industriei aducătoare de bani pentru politicienii portocalii. Nu se privatizează mare lucru, se aduce management privat. Statul va deține un control absolut asupra lor. Vor câștiga cei care vor fi de acord să se supună controlului politic băsescian. Pentru că managementul privat va avea competențe care vor fi preluate de la ministerele ce patronează jaful din aceste companii, contra unor contribuții „benevole” și sindicatele de ramură vor fi băgate în seamă. Reducerile de personal, inerente procesului de eficientizare al unei companii, reducerea consumului de produse și servicii de la producătorii interni, unii dintre ei controlați tot de stat și orientarea către producătorii externi (posibil una din țintele FMI !), creditarea producției de pe piața liberă (adică de la băncile agreate de persoane importante/cu interese de pe nu știu unde) etc. vor aduce mai multă suferință decât satisfacție. Posibil ca în contractele de management, în buna tradiție a PDL, stingerea arieratelor companiilor să se facă undeva în viitorul îndepărtat, când probabil PDL nu va mai exista ca partid politic, însă „comisioanele” cuvenite pentru puternicii zilei vor fi achitate pe termen foarte scurt, că de, campania pentru 2012 este gata să explodeze.
Mă amuză faptul că FMI se declară satisfăcut de „ măsurile de reformă” din Justiție și de la Ministerul Muncii. Dar aici sunt măsuri de tăiere a veniturilor și reducere a activităților și nu de producere de avuție națională. Dar, pentru a da credit Guvernului Boc cel incompetent, trebuia și FMI să laude ceva.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu