Berlusconi a demisionat. Urmează ca Italia să aibă alt premier. Plus că Parlamentul italian a aprobat un plan de austeritate care să fie pe placul Comisiei Europene. Aseară, la momentul demisiei, pe străzile Italiei, erau oameni fericiți. „Bufonul” Berlusconi pleacă de la putere.
Comentatorii presei de toate felurile și-au dat și își dau cu părerea. Oamenii politici sunt chestionați asupra evenimentului. Unii ajung în profunzimea fenomenului alții se mulțumesc să își facă publicitate gângurind idiot. Pentru toți pasionații de știri la cald a fost „hrană” din destul. Spectacol. Circ. Iar mâine, mâine când le vor chiorăi mațele de foame vor uita de ziua de ieri când au manifestat zgomotos și satisfăcuți.
Se pare că în Italia treaba este serioasă. Foarte serioasă. Berlusconi a guvernat ca un om de afaceri, a stimulat consumul produselor și serviciilor firmelor lui și ale prietenilor aduși la putere dar a neglijat esența puterii economice a unui stat: capacitatea cetățenilor acestuia de a produce bunuri și servicii cu valoare adăugată. Italia se apropie în acest sens de Grecia care, la rândul ei, și-a axat construcția economică pe serviciile oferite de o parte a populației turiștilor veniți să admire vestigiile istorice sau valurile mărilor înconjurătoare. Iar mâncarea făcută cu produse importate nu prea aduce bunăstare. La noi, Băsescu și gașca copiază la greu modelele falimentare ale Greciei și Italiei.
Berlusconi și partidul lui nu au avut și nici nu puteau avea o strategie politică atât timp cât conceptele politice orientate către cetățean sau către comunități le erau străine. Guvernarea pentru pradă promovată de Berlusconi și apropiații lui are consecințele stării Italiei de azi. Până mâine nu se schimbă mare lucru. În afara premierului. Nici poimâine nu va fi o schimbare. Nu mai există conștiința muncii în întreprinderea de familie la toți italienii. Pentru că în Italia se ajunsese la traiul din banul public mai mult decât cel din propria afacere. În special despre afacerile lucrative. În rest, ca la noi, pe undeva. Servicii de toate felurile, consultanță aplicată, asistență juridică ... Italienii au consumat într-o veselie plimbând banii acumulați cu peste zece ani în urmă, până a preluat Berlusconi puterea, până când aceștia au devenit insuficienți. Măsurile de austeritate pot fi bune dacă vor conduce la reformarea, la refacerea economiei producătoare. Altfel, ei bine, altfel va fi doar o copiere a modelului românesc de tăiere aiurea a veniturilor unora pentru a salva din deficitul imens acumulat sub guvernarea Berlusconi. Traiul pe credit își ia „dreptul”. Unde a fost „ideologia” de bază duce la distrugerea comunităților.
Berlusconi, acest Traian Băsescu al Italiei, și-a găsit sfârșitul politic. Nu cred că o eventuală revenire a lui în prima scenă va mai avea influență. Asta doar dacă italienii își doresc să redevină una dintre economiile performante ale europei. Dacă italienilor le va fi din nou dor de circ, atunci da. berlusconi va reveni spre dauna lor.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu