„În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu unanimitate de voturi, a constatat că Legea pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea şi desfăşurarea referendumului este constituţională în măsura în care asigură participarea la referendum a cel puţin jumătate plus unul din numărul persoanelor înscrise în listele electorale permanente. Argumentaţia reţinută în motivarea soluţiei pronunţate de plenul Curţii Constituţionale va fi prezentată în cuprinsul deciziei, care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I. Decizia este definitivă şi general obligatorie şi se comunică Preşedintelui României, preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului şi primului-ministru", se arată într-un comunicat al CCR.
Explicație. CCR constată că trebuie respectat principiul validității referendumului - prezența la referendum a jumătate +1 din numărul celor înscriși în listele electorale - și doi, că Președintele României poate fi demis cu votul majorității celor care participă la referendum dacă este îndeplinită prima condiție. Practic, legea care modifica legea referendumului (introdusă în forță de PD-L în iarnă) și îi dădea lui Băsescu liniștea, se modifică în sensul că demiterea Președintelui României nu mai este condiționată de votul împotriva lui a 50%+1 din cei înscriși în listele electorale.
Ei bine, CCR a lucrat pe PL-x nr. 264/2012
Proiect de Lege pentru modificarea art.10 din Legea nr.3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului
inițiativă a deputatului Pieptea Cornel (PNL) și senatorului Severin Georgică (PSD). În proiectul lor, se modifică art. 10 din Legea referendumului în sensul:
„Art. 10. – Demiterea Preşedintelui României este aprobată dacă, în urma desfăşurării referendumului, propunerea a întrunit majoritatea voturilor valabil exprimate”.
A se observa că inițiativa nu face o excludere de la condiția art. 5 alin 2 din Legea referendumului, așa cum face OUG nr. 41/2012 care modifică, mai mult, Legea referendumului și care are o formulare expresă la condiție:
„1. Articolul 10 se modifica si va avea urmatorul cuprins:Art. 10. — Prin derogare de la art. 5 alin. (2), demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetatenilor care au participat la referendum.”Ce se aplică ? Este întrebarea pe buzele tuturor. Se face modificarea Legii referendumului după decizia CCR la proiectul de lege sau se aplică OUG 41/2012. Respectând succesiunea actelor normative, juriștii cu mai multă experiență spun că se aplică OUG 41/2012. Corect. De fapt, de la publicarea lui în MOf al României este actul normativ care este valabil. Deci, CCR nu s-a pronunțat pe OUG 41/2012 ci pe proiectul de lege arătat mai sus. De fapt, OUG dispune, în articolul final, că Legea referendumului se va completa cu cele prevăzute îi OUG după ce acesta va deveni lege.
Recunosc că am fost confuzat un timp urmărind demența știrilor de peste tot. După ce am trecut la documentare m-am liniștit. Știu, Toni Greblă susține că și OUG ar trebui modificat în sensul dispus de CCR la celălalt act normativ. Toni Greblă se teme de campania furibundă a PD-L. Însă, OUG are în spate, așa cum a declarat și Ponta, o Decizie a CCR din 2007 care a constatat că o astfel de soluție este constituțională.
Apoi, analizând mai atent Decizia CCR de azi, ea nu intră în contradicție cu altă lege. Este o decizie pentru acel proiect de lege, decizie dată în procedura controlului constituțional preventiv, anterior promulgării ei. Ca atare, CCR va fi probabil sesizată asupra constituționalității Legii care aprobă OUG 41/2012, iar atunci Guvernul și Parlamentul vor motiva cu prevederile Deciziei CCR din 2007.
Eu concluzionez că Guvernul va organiza referendumul după prevederile OUG 4/2012, actul normativ în vigoare care, prin caracterul său de act ulterior, de reglementare nouă, este superior legii pe care o modifică.
Nu știu cum va juca Guvernul. Eu doresc să aplice OUG. Sper să nu îl modifice mai ales că a început campania pentru referendum de ieri, că regulile nu mai pot fi schimbate pe timpul campaniei și că da, Traian Băsescu merită o demitere fără „dureri”.
7 comentarii:
Aici explicatii clare
http://www.cotidianul.ro/basescu-poate-fi-demis-cu-majoritate-simpla-188248/
Anonim,
Le-am citit după ce am scris. Sunt clare, am aceeași părere cu Lucian, am pus și pe fb.
N-o punem si noi de un mars pe Comanita? (Dupa 16, sunt in tara si vin cu cea mai mare placere :D)
Valentin,
Nu știu ce vor hotărî cei care se ocupă de acțiunile de „propagandă”. Sigur însă este că ne putem întâlni în Piața Universității și de vom fi „aprobați” și un mic marș pe strada de campanie a lui Traian. Deși ... bag seama, se vor lua unele măsuri de protecție a lui și de la Guvern și de la Primăria Generală. Să vedem. Să discutăm și cu ceilalți. Eu unul sunt pentru toate variantele în care i se poate spune lui Băsescu că e timpul să plece. Cu cât ține mai mult gura închisă, cu atât mai bine pentru el.
Eu cred ca decizia CCR incalca grav constitutia. In primul rand ca nu vad din ce prevederi constitutionale a izvorat necesitatea referitoare la prezenta la vot. Mai comentam in alta parte ca aceasta cerinta este fireasca pentru o chestiune care poate fi decisa prin DA sau NU cand nu exista ceva in contrapondere. Contraponderea in acest caz, reversul este faptul ca demiterea prin referendum este simetricul alegerii. Cu la alegere nu e nevoie de conditia prezentei, prin simetrie ar trebui sa fie la fel. Fix la fel. Altfel, ceea ce zice CCR incalca grav constitutia pentru ca s-ar traduce prin faptul ca VOTUL NU ESTE EGAL in aceast speta. Nu poti desface prin vot ceea ce ai facut prin aceeasi procedura electorala.
Decizia asta este in aceeasi categorie cu aia in care se spune ca presedintele poate refuza o singura data nominalizarea unui ministru. De unde pana unde ?? Deci CCR legifereaza.
"au izvorat" in comentariul anterior
Adrian,
CCR a început să legifereze în locul Parlamentului. Și acum, la fel ca atunci, CCR a adăugat la Constituție. Asta arată că CCR s-a politizat.
Singurul nostru răspuns este o prezență la urne cât mai mare pentru a arăta lui Băsescu că nu îl mai dorim. A făcut prea mult rău.
Trimiteți un comentariu