duminică, 25 noiembrie 2012

Un eșec cât o victorie

Summitul pentru bugetul 2014-2020 al UE a eșuat. Adică nu s-a ajuns la consens astfel că se va reveni asupra principalelor probleme ale finanțării bugetului UE începând cu prima parte a anului viitor.

Era de așteptat. Supremația PPE asupra UE nu a mai funcționat la definirea și evaluarea bugetului. Interesele naționale au avut prioritate, unii dintre opozanții înverșunați ai proiecției lui Rompuy fiind din familia PPE. Pe de altă parte, din acest an suntem în fața unei rearanjări a scenei politice europene, popularii europeni pierzând teren în fața social-democraților și a liberalilor. La 9 decembrie noi, românii, vom avea o majoritate puternică a USL în Parlament, un Guvern al USL foarte puternic orientat către schimbare, inclusiv în domeniul relațiilor internaționale. După noi, la anul, vor intra în febra alegerilor alte state europene. Febra aruncării peste bord a popularilor europeni cuprinde Europa. Sistemul economic de pradă propus de popularii europeni va fi înlocuit de un sistem axat pe dezvoltarea socială a națiunilor, pe libertatea de asociere și pe respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor. Mai mult, mediul privat este chemat să asigure dezvoltarea economică a statelor iar guvernele să se ocupe de problemele ce le aparțin. Este destul de ciudat că social-democrații adoptă, cum-necum, un concept liberal curat: rolul redus al statului în economie. Bine, recunosc, nu va fi așa cum ne-am dori însă va fi un mare pas înainte.

Privatizarea sistemelor de sănătate și învățământ se va opri. Nu doar în România, ci în mai toată Europa. Demența privatizării acestor sisteme naționale începută sub guvernările popularilor europeni, având ca urmare o stare precară de sănătate a populației și un nivel de pregătire deficitar al tinerilor este motiv de conflic social în mai toate statele Europei. Statele europene au decăzut față de secolul trecut pentru că au adoptat, habarnist, politici ce nu corespund istoriei și culturii lor. Cele două sisteme au stat la baza formării statelor, alături de Justiție și apărare, ordine publică și mediu (mai nou). Sunt domenii care nu pot fi lăsate la bunnul plac al unor investitori. Standardele de calitate în aceste domenii și costurile funcționării lor nu pot fi date unor sfere de influență private. Mediul privat poate contribui la îmbunătățirea funcționării sistemelor însă nu se cuvine a le prelua și administra.

Informațiile din presă asupra summitului m-au dus la aceste gânduri. Franța, Polonia, celelalte state care își apără populația împotriva abuzurilor „băieților deștepți” de prin Germania, Anglia, Italia etc. vor să pună punct final epocii merkeliste de la conducerea UE. Vor reuși.

O bună analiză a vânzolelii de la summit o oferă Cotidianul. Față de alte publicații care dau dovadă de cruntă superficialitate, Cotidianul are o analiză de substanță. În puține cuvinte ne duce la spiritul care a animat negocierile. Ne duce la unele adevăruri. La fel ca în România, unde birocrații incompetenți ai PDL au dus țara de râpă, UE a ajuns într-un mare impas din cauza eurocraților incompetenți ai PPE.

Niciun comentariu: