joi, 7 martie 2013
Coagularea dreptei. „Oastea” PNL.
Eveniment: Mihai Stănișoară, prim-vice al PDL, mâna dreaptă a președintelui Vasile Blaga, a trecut la PNL. Ieri. Conferință de presă la PNL, Crin Antonescu anunță evenimentul, ziariști cu întrebări incomode, comentarii virulente contra în presă. Pe facebook aceeași situație. Ici-colo câte un comentariu favorabil trecerii, nu din dragoste de Stănișoară, ci din considerente pur politice. La care mă asociez.
Amănuntele picante cu care jurnaliștii și comentatorii politici și-au amestecat informația nu au relevanță. Au doar rolul de a sensibiliza mai mult cititorii dispuși să își verse necazul în comentarii. Să aibă și cititorii portocalii sau anti-PNL un punct de sprijin când se raportează negativ la eveniment.
Voi fi altfel. Sincer, anunțul cu Stănișoară m-a surprins. Negativ, nu îmi place individul. Este unul dintre cei care au lucrat pentru guvernările Băsescu-Boc-Ungureanu. Sunt sigur că întrebat, acum, dacă își menține considerentele pentru care a cauționat guvernările Boc, va spune că „Da”. De fapt, în anunțul făcut a declarat, tranșant, că nu regretă ce a făcut până atunci și că demersul lui este unul eminamente politic. „Prezentul și viitorul dreptei în România îl reprezintă PNL iar el este un om de dreapta. PDL reprezintă trecutul”. Aceste nuanțări îl arată ca fiind nu un membru de partid oarecare ci unul pragmatic. Merge cu partidul care dă valoare principiilor după care se conduce. Nu are sentimente pentru un partid oarecare, pentru un grup de oameni care formează o comunitate ideologică. Se duce acolo unde poate face ce consideră că răspunde necesităților lui politice. Trebuie să recunosc că o astfel de poziție este de apreciat. Suntem împreună dacă avem aceeași direcție. Nu încap sentimentele.
Faptul că am avut un sentiment negativ îmi spune că eu sunt cel slab. Aceată postare are rolul de a arăta că regret sentimentalismul politic față de persoanele politice. De fapt, am confundat un interes general cu unul particular. Partidul liberal, cu întreaga lui istorie, cu ideile pe care le promovează de peste 100 de ani merită sentimentele susținătorilor lui. Trebuie însă să admit că persoanele care populează și lucrează pentru PNL pot fi agreabile sau nu, funcție de fiecare persoană în parte. Din moment ce PNL are de câștigat pe scena politică din activitatea tuturor membrilor săi, sentimentele negative față de un membru sau altul trebuie ținute în frâu. Sper să fiu mai atent în viitor și să nu mai sar de fund în sus la fiecare cooptare sau plecare din PNL.
Buuuun. Până aici am clarificat partea personală. Trebuie să tratez partea politică așa cum o văd, fără sentimentalisme.
De ani de zile se vorbește despre coagularea dreptei. Că vrem sau nu, în percepția publicului unele persoane sunt considerate a fi politicieni de dreapta sau simpatizanți ai dreptei. PNL are ca obiectiv strategic în politica națională și europeană poziționarea clară, fermă pe partea dreaptă a scenei politice. Pentru aceasta, PNL trebuie să atragă în rândurile sale toate personalitățile cu notorietate care activează pe scena politică de dreapta precum și personalitățile din societatea civilă care au sau simpatizează cu ideologiile de dreapta. Ceea ce se întâmplă permanent. Se întâmplă pentru că PNL a ales să își deschidă porțile și să se manifeste pe scena politică ca o forță politică și nu doar ca o orientare politică. Cu toate riscurile pe care această deschidere le presupune.
Este evident că pe scena politică românească avem un număr limitat de persoane care au ales să facă politică la nivel înalt. Ele sunt deja, în marea lor majoritate, membri ai unor formațiuni politice. Destul de rar, din rândul societății civile, ies în evidență personalități care aleg să activeze politic. Toți cei care vor să facă politică vor alege partidul care oferă garanția liniei politice alese, au potențialul de a ajunge la guvernare pentru a aplica respectiva linie politică sau sunt deja la guvernare. Ne aflăm în fața unui fenomen așteptat de ani de zile. Coagularea dreptei. O coagulare cu atât mai necesară cu cât stânga politică a ajuns la apogeu. PSD este la un maxim politic cu potențial de creștere dacă dreapta va mai rămâne divizată. De aceea PNL trebuie, este obligat să accepte în rândurile sale pe toți cei care vor să activeze pe scena politică de dreapta. Chiar dacă în discursul politic de până mai ieri, cei care vin la PNL au folosit cuvinte grele și acuze la adresa PNL sau a liderilor acestuia. Cum este cazul lui Stănișoară.
Este foarte important ca această coagulare a dreptei să fie accelerată. Anul viitor avem alegerile europarlamentare și ar fi benefic pentru dreapta românească să dea cât mai mulți europarlamentari pentru grupul ALDE. Dacă nu mai mulți ca PSD, cel puțin la nivelul PSD. Apoi vom avea alegerile prezidențiale iar PSD trebuie să știe că PNL este destul de puternic pentru a răspunde politic unei eventuale abateri de la înțelegerea dintre cele două partide cu privire la candidatul unic al USL. Dacă PNL ar rămâne, așa cum doresc unii, cu ochii pe pereți pentru a număra caii verzi, în mod sigur ar slăbi. Ar permite PDL să se refacă după înfrângerile din 2012 și PSD să crească mai mult în putere. Fiind foarte activ acum, PNL arată că are putere, arată că are stabilitate. Și organizațională și politică. Iar cele două stabilități sunt cele care atrag pe cei care vor o viață politică cu potențial. În consecință, PSD va rămâne la puterea de acum iar PDL, în special Traian Băsescu, nu vor mai tulbura scena politică.
Analiștii portocalizați trag semnalul de alarmă că PDL va fi absorbit de PNL. Posibil. Însă nu toți pedeliștii de azi vor ajunge în PNL. Există niște limite peste care nu se trece. Limite comunicate presei periodic de către conducerea PNL. Băsescu, Boc, Udrea, Macovei și „cățeii” lor au ușa închisă. Fără PDL aceste persoane sunt în afara scenei politice. Se pot juca de-a politicienii în formațiunile de buzunar ale lui Ungureanu și Neamțu. Chiar și în PNȚ-CD-ul lui Pavelescu. Dacă vor cuceri puterea în PDL, pot să îl ducă la limite cât mai mici în percepția publică și să chibițeze de pe margini luptele politice dintre PNL și PSD. Aaaaaa, să nu uit, să aplaude pe „varan” care își crește partidul zi de zi cu membrii lor.
PSD este o oaste politică redutabilă. PNL trebuie să devină o oaste politică la fel de redutabilă. Puterea nu se negociază. Puterea se cucerește. Cucerirea puterii politice face, că vrem sau nu, victime politice. În special în rândurile celor care pun sentimentele mai presus de obiectivele organizației. Nu poți face politică doar cu sentimentele. Dacă ai sentimente prea puternice, pui în pericol organizația. Exemplul cel mai la îndemână este PDL. De la pragmatism politic a ajuns o organizație dominată de sentimentalism. Nu mai este un partid, este o anexă a „casei” Băsescu. O formațiune de slujitori. Se comportă ca niște slugi ai „casei” Băsescu. Slugi care nu mai au țară. Au doar un stăpân. Comportamentul lor „politic” a devenit antinațional. Nu mai au treabă cu România. Din acest motiv vedem cum politicienii din PDL aleg să plece la PNL sau la alte formațiuni politice care dețin puterea și au capacitatea să o dețină și în viitor.
Coagularea dreptei trebuie accelerată. Timpul este foarte scurt. Frunzăverde, la fel ca alți lideri ai PNL, confirmă faptul că vor urma alte veniri la PNL din PDL. Înseamnă că în teritoriu se lucrează intens la atragerea liderilor locali cu notorietate și putere și că semnalele sunt pozitive. Venirea lui Stănișoară va fi stimulativă pentru alți lideri locali sau de la nivel central din PDL să facă pasul către PNL. Va trebui să acceptăm acest fenomen în curs de desfășurare.
Va fi interesant să văd cum vor reacționa cei din presa subordonată lui Băsescu. Aseară, la Turcescu, Cristoiu era foarte mirat. La fel și Turcescu. Căutau ei ceva dar nu găseau. Mare lucru dacă nu cumva, în scurt timp, vom vedea cum cei doi și susținătorii lor „reevaluează” PNL ca principală formațiune de dreapta în România. Mi se face pielea găină la gândul că urmează viitoare laude ale lui Turcescu și gașca de la B1 sau de la Evenimentul Zilei pentru PNL și politica lui „glorioasă”.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
14 comentarii:
In alta parte am scris asta:
"Acum, sincer, nu pot sa pun baza pe o declaratie a cuiva care a mai declarat anterior si ca USL e toxic si Crin cu Ponta sunt naspa. Si cand zic anterior ma refer la un interval de timp in care e destul de greu sa apara si o “reevaluare”. Doar daca, cine stie, a avut un vis divin zilele trecute si a inteles ca numai asta e calea deapta. “De dreapta” – uite ca deja ma incurc in sloganele astea electorale …
Si eu ma bucur ca se destructureaza ciuma portocalie dar daca ne injectam noi insine cu ea fara ca injectarea sa fie chiar un vaccin … Contaminatii astia portocalii ar trebui ori trimisi la carantina ori lasati sa moara in chinuri (o figura de stil evident). Deci, una peste alta, scazand plusurile din minusuri nu cred ca ma incanta. Daca are maine un cosmar si se trezeste brusc precum atletul paralimpic si ii trage lui Crin doi glonti in spate din cei trei glonti de la radacina pustii? S-au mai scris si cantece cu tema asta."
Tara asta nu merge pentru ca nu exista onoare in ea. Deloc. Motiv pentru care si suntem asimilati de tigani asa cum n-au facut-o in secole unguriii, slavii, turcii, grecii sau oricine altcineva. Stanisoara ar fi trebui sa inceapa cu deja clasica: "In nemernicia mea, ca un caine turbat ..." Cine stie, maiine va fi nevoit sa o zica din nou in functie de care trecut e viitor si care viitor e mai mult ca perfectul.
Salut nea Florine
Ti-am pus si "io" o intrebare pe mail dar vaz ca nu e asa de importanta. Subiectul insa e acelasi. Primitul de "basisti" si pusul lor in pozitii cheie in pnl cand cei care chiar au muncit (de jos) nu au nici o cale de a urca risa sa desfinteze pnl-ul.
Adrian,
După cum ai văzut am pus la o parte partea sentimentală. Nu vreau să sufăr în colțul meu pentru lucruri care sunt în firescul lor în domeniul politicii.
Știi, la fel de bine ca mine că PNL a decis să ducă o luptă pe scena politică care să aibă ca rezultat dispariția PDL. Ca răspuns la agresiunile la adresa PNL săvârșite de Traian Băsescu și susținătorii lui. PNL era foarte aproape să dispară ca urmare a acțiunilor PDL.
După cum observi, PNL preia acei lideri ai PDL care pot fi catalogați ca „baroni locali”. Sunt cei care au dat forță PDL, cei care au „armatele” proprii în teritoriu, cei care pot voturi. Frunzăverde și Plăcintă anul trecut, Stănișoară anul acesta și, se pare, vor mai urma. Baronii sunt insoțiți de susținătorii lor. Carașul a devenit galben, Mehedințiul este pe cale de a deveni, la rândul lui, galben. Este vorba de politică pur și simplu.
Înclin să cred că cei care au venit în PNL de la PDL nu vor mai avea unde să se întoarcă. Poate, dacă MRUngureanu va reuși să facă o formațiune politică puternică aceștia să aleagă varianta MRU. Dacă nu, vor rămâne în PNL și vor căuta să obțină maxim din poziția lor, de baroni. Nu uita că au o vârstă care nu le mai permite să proiecteze foarte mult în viitor. Înclin să cred că pentru ei, PNL este ultimul port politic. dacă nu cumva se va întâmpla ceva neprevăzut care să schimbe situația.
Shadow,
Scuze de întârziere. Stau puțin pe calculator, în ultimul timp. Fie calculatorul funcționează „singur” pe un pot Tv în timp ce eu și soția ne facem de lucru.
Tu nu vei primi o funcție de vice. La fel cum nu am eu. Nu suntem lideri locali cu anvergură, nu avem susținători semnificativi, nu avem putere economică etc. Simplu.
pe acest principiu verificam teoria "PDL-USL aceeasi mizerie".
Mosule ceist, n-ati intrat voi in Schengen, in schimb a mai intrat o jigodie basista in voi pe principiul hai sa desfiintam pdl prin fuzionare.
Bai deci ar mai fi de venit blaga, udrea si basescu, dupa care puteti zice c-ati invins.
Bravo si hai sictir!
Adrian,
Poți să spui și așa. În cazul în care te limitezi la faptul că toate formațiunile politice care vor să aibă puterea caută să atragă personalități și votanți de la celelalte partide politice.
Trebuie făcută, totuși, o diferență. Politicile pe care fiecare formațiune politică le aplică. Cei care vin în PNL de la PDL acceptă programul PNL știind că diferă de cel al PDL. Mai mult, știu că nu au posibilitatea să modifice programul PNL adoptat anterior venirii lor.
Emigrant,
Nu garantez că cei trei vor veni în PNL. Nu știu dacă pentru Blaga va exista opoziție la venire, pentru Băsescu și Udrea însă, va exista. Așa că pe cei doi îi lăsăm în grija aprecierii și iubirii tale.
@Nea Florine
Ti-ai dat seama ca intrebarea mea era "la misto". Nu ma intereseaza "functii" politice.
Stanisoara nu este "lider local de avenrgura". Este doar un alt om al lui basescu, fidel, creatie a sa iniyial in postul de consilier prezidential si apoi impus pdl-ului de catre tatuca natiunii. Ceea ce basescu a facut "cu placere" pdl-ului incepe sa se repete la pnl si nu ma asteptam. Mai degraba erai matale vice decat "aberatia" aia umana ce numai ce "vine" de si-a "retras" jignirile(ca alea nu erau critici) la antonescu de pe blog.
Jocul lui frunza verde devine din ce in ce mai evident pt multi "din afara partidului". Riscati sa ma pierdeti de "votant". Nu ca ar fi vre-un bai un votant acolo dar de la un anumit procent o sa faca "rau".
Shadow,
Mi-am dat seama că a fost la „mișto”. Nici o grijă.
Problema este că, vrem nu vrem, trebuie să „desființăm” PDL. Singura metodă „democratică” este să le luăm „valorile”. Supără metoda însă nu există alta, cel puțin azi.
Vor mai veni în PNL pedelepre. În special la nivel local, persoane necunoscute marelui public însă bine cunoscute de liberalii noștri care i-au înfruntat. Vor fi, de aceea, multe supărări. Până la urmă, trebuie să ne realizăm obiectivul. În timp, lucrurile se vor calma.
Sunt unul dintre cei care susțin deschiderea PNL pentru a domina scena politică pe partea dreaptă a eșicherului politic. Cu toate sacrificiile care apar. Și vor fi destul de multe.
Nu cred că pedeleprele ce vor veni la PNL vor acționa altfel decât se va hotărî la nivelul conducerii. Frunzăverde a acționat ferm în județul lui și a influențat și pe alții pentru aplicarea deciziilor PNL. CRed că cei care vor veni în PNL de la PDL vor acționa ca Frunzăverde, cel puțin.
Preferam un PNL de 10-15% cu principii unui PNL de 25-30% fara ele. S-ar putea ca cei 30% sa nu ma mai cuprinda si pe mine.
Posibil, Titus. Totul este posibil. Când a fost la 15%, PNL era să fie făcut cadou PDL. Prefer ca PNL să crească la 40% și să înghită el alte formațiuni politice.
Cred ca e un punct de vedere fundamental gresit pentru ca scopul unui partid nu ar trebui sa fie ala de a ajunge cel mai mare cu orice chip ci doar sa militeze pentru o anumita pozitie politica, consecventa cu acel crez ce i-a determinat pe membrii sai sa se adune. Daca cineva imi spune ca pentru a avea o pozitie onesta referitor la niste principii, un partid trebuie sa se faca si frate cu dracu' pana trece puntea atunci eu ii spun ca drumul spre iad e pavat numai cu intentii nobile.
Nu asta e solutia de a distruge partidul de lepre. Daca alea sunt "valori" atunci ele ar putea fi valori in continuare la locul lor. Dupa ce au facut ce au facut si au zis ce au zis, unele valori trebuie pur si simplu trase pe dreapta (in sensul de scos afara nu de bagat in partidul declarat de dreapta) si pus capagul cosului de gunoi al istoriei peste. Altfel, sare in ochi ca revolutia bunului simt e doar o alta gargara si ca USL sau PDl e aceeasi mizerie. Devin din ce in ce mai convins de asta, din pacate. Nici eu nu ma voi mai regasi printre votantii unor astfel de smenari ai politicii.
Adrian,
Un partid are vocația (cu asta se naște) de a lua puterea politică și de a aplica la guvernare principiile și regulile proprii. Pentru a ajunge la guvernare, trebuie să fie mare (în sensul să aibă mulți membri și suporteri, să atragă cele mai multe personalități, la nivel local și central), să aibă un program clar și să ofere speranța celor care îl susțin că vor avea de câștigat prin alegerea celor pe care partidul îi propune.
Ce vrei tu nu elimină ce spun eu. Cel puțin sub aspectul susținerii unei linii politice clare.
Pe de altă parte, în PDL sunt și oameni care pot fi atrași. Nu toți pedeliștii actuali sunt de neabordat. Unii sunt de bună credință iar în lupta politică de coagulare a unui curent de dreapta, PNL nu poate accepta ideea de a exista mai multe partide politice concurente. Deși ele vor exista în continuare. O dreaptă divizată va pierde, întotdeauna, în fața unei stângi unite. PNL are obligația, politică, de a uni pe toți cei care își declară opțiunea politică de dreapta pentru a lupta cu succes împotriva stângii reprezentată de PSD.
Place sau nu, lupta politică este o luptă pentru putere.
Trimiteți un comentariu