duminică, 11 august 2019

Klaus Iohannis câștigă primul tur. În turul II, nu se știe cine intră

Iau două sondaje, de la CURS și IMAS care prind începutul lunii august 2019. Ne vom juca cu ele.


CURS respectă, cât de cât, candidaturile „importante”. Klaus Iohannis, Viorica Dăncilă, Călin Popescu Tăriceanu, Dan Barna și cam aici se oprește lista din care urmează a fi extras contracandidatul președintelui Iohannis în turul II.

IMAS face un talmeș-balmeș. Apar Victor Ponta și Dacian Cioloș. De ce? Care este rostul?

Cu 39% la CURS și 41,7% la IMAS, primul loc este apreciat ca fiind al președintelui Iohannis în primul tur.

După părerea mea, trebuie luat în calcul Tăriceanu doar în situația în care PSD va renunța la propria candidatură și va alege să meargă pe mâna altuia, din exterior. Nu cred că vor face așa ceva. Indiferent câtă ură a sădit în sufletele PSD-iștilor pentru președintele Iohannis fostul lor președinte Ponta și mai apoi Dragnea! Și acum se menține această poziție. În situația în care PSD va renunța la desemnarea unui candidat propriu, vom fi martorii unei declarații de „supunere”. Culmea, în fața unui lider politic care conduce un partid de buzunar! Și mai ciudată ar fi o astfel de opțiune știind că în turul II aproape toată opoziția la PSD va vota pentru președintele Iohannis. Dar, naiba îi mai știe pe unii strategi. Poate aleg să piardă pe mâna altuia pentru a nu da impresia electoratului că ei sunt, de fapt, marii perdanți. Posibil.

În primul tur este posibil ca Tăriceanu să primească și voturile ProRo. Dacă facem o sumă, la sondajul de la IMAS, a voturilor pentru Tăriceanu și Ponta (se pare că vor să facă o alianță mai târziu!), ajungem la un 26,7% și posibilitatea ca Tăriceanu să „bată” atât pe Dăncilă cât și pe Dan Barna. La sondajul IMAS, Dan Barna și Cioloș abia adună 19,8%! La sondajul CURS, Tăriceanu este peste Dan Barna și Dăncilă.

Dacă însă iau în calcul și sondajele cu susținerea pentru parlamentare, trebuie să judec aplicat. PSD se va implica total pentru susținerea propriului candidat. Au nevoie ca de aer de un candidat care intră în turul II la prezidențiale. Chiar dacă va pierde prezidențialele, este obligatoriu ca PSD să fie acolo. Altfel, vor pierde enorm. În primul rând la alegerile locale și mai apoi la cele parlamentare. Hai să le pun și pe astea.


Iar după ce le-am pus, să mergem după „ciudățenii”.

Merg val vârtej la Dan Barna. La CURS, Alianța USR PLUS adună 20% iar Barna adună doar 17%. Există o explicație. O parte dintre USR-iști vor vota cu Klaus Iohannis atât în primul tur cât și în turul II. Merg la IMAS unde deși adună separat USR și PLUS tot iese o sumă de 27,4%! Este totuși ceva mai mult decât 19,8%, suma voturilor pentru Barna și Cioloș. Ciudățenia de la IMAS ne dă de înțeles că Alianța USR PLUS ar cam câștiga viitoarele alegeri parlamentare dar chiar și pe cele locale fiind creditată cu 27,4% (suma celor două partide) în condițiile în care PNL este creditat doar cu 25,5% iar PSD cu 19,4%. Viitoarea alianță ALDE cu ProRo ar aduna un 16,3%.

Tăriceanu, al doilea ciudat din sondaje are o cotație de 18% la CURS în timp ce ALDE și ProRo au, împreună, 15%. La IMAS, Tăriceanu este cotat cu 13,8% în timp ce partidele susținătoare adună 16,3%! Cum naiba?!

În fine, mergem mai mult pe candidaturile la prezidențiale. Cotațiile pentru partide sunt doar ajutătoare.

Nu văd cum ar intra Dan Barna în turul II. Totuși, este posibil așa ceva în situația în care va deveni candidatul comun al PSD și al Alianței USR PLUS. Dar nici un astfel de aranjament nu îi garantează că va și câștiga alegerile prezidențiale.

Rămân în rezervă cu pronosticul privind al doilea participant la turul II al alegerilor prezidențiale. Nu este exclus ca ProRo să vină alături de candidatul PSD dacă va dori ca PNL și președintele Iohannis să nu formeze echipa care va guverna România din 2020! Oricum, ALDE al lui Tăriceanu „horcăie”. Fiind un partid de lider, se va sparge după alegerile prezidențiale iar membrii vor îngroșa rândurile partidelor care dau semne clare că au putere politică. Probabil că ProRo al lui Ponta este partidul ales de Tăriceanu pentru o viitoare fuziune. probabil. Nu dau cu parul.

Niciun comentariu: