Klaus Iohannis în Piața Universității, 10 august 2019 |
Subliniez și eu normalitatea din acest mesaj. Accentuez pe „normalitate”.
Avem câteva avantaje alegând pe Klaus Iohannis. Știu, există în societatea română o categorie de persoane care vor cu orice preț, subliniez „cu orice preț”, să obțină puterea politică speculând unele mișcări politice din Europa - renașterea europeană sub bagheta lui Emmanuel Macron care s-a visat un nou Napoleon în fruntea Franței. Ei nu au cum înțelege avantajele pe care o nouă candidatură a președintelui Iohannis le aduce României. Nu au cum pentru că nu au avut bunul simț să înțeleagă mandatul care se încheie. Practic, nu vor să vadă că România, chiar sub guvernările PSD-ALDE-UDMR a devenit alta, în special în relația sa cu alte state din Europa, din Uniunea Europeană dar și din alte colțuri ale lumii! Acolo unde coaliția toxică PSD-ALDE-UDMR a încercat să distrugă relațiile noastre cu restul lumii a intervenit președintele Iohannis și a apărat România astfel că nu a avut de suferit întreaga țară, celelalte țări au înțeles că situația nesatisfăcătoare din România este temporară, este rodul unei guvernări catastrofale care afectează România sub aspectul guvernării interne și nu sub cel al relațiilor internaționale. Sub acest aspect, bunul simț al „oamenilor noi în politică” ar fi trebuit să îi tragă de urechi ca să nu mai calce în gropi. Dar, acolo unde nu este bun simț, nici Dumnezeu nu cere, vorba aia!
Președintele Iohannis a reușit să își ducă la îndeplinire toate, dar absolut toate obligațiile profesionale stabilite prin Constituție și legile în vigoare. Este o realizare foarte importantă. Deosebit de importantă este acțiunea lui constantă de apărare a Constituției. Intervențiile legale ale Președintelui la Curtea Constituțională au oprit tăvălugul modificărilor legislative ale Parlamentului și Guvernului PSD, au protejat (alături de intervențiile opoziției) Justiția, administrarea statului, administrarea comunităților, sistemele naționale - învățământ și sănătate etc. Este adevărat că acolo unde PSD și ALDE au știut să evite Curtea Constituțională, mai ales prin intermediul Ordonanțelor de Urgență, președintele Iohannis nu a putut interveni imediat pentru că nu îi permitea legea. Dar a intervenit când ordonanțele au fost adoptate ca legi de Parlamentul dominat de PSD, ALDE, UDMR și, de multe ori, PMP și chiar USR! Neplăcute au fost situațiile în care USR a votat în Parlament altfel decât PNL doar din spirit de frondă. Au vrut să fie altfel. Au ajuns altfel. Au ajuns aproape la fel ca PSD. Păcat. Poate că o parte dintre membrii USR ar fi meritat mai mult. Dar când ai susținerea „populară” de la cei care au ratat în timp cu alte formațiuni politice, nu ai cum să fii altceva!
Să nu uit. Este normal ca PSD și ALDE, chiar UDMR, să îi conteste mandatul. Ei sunt adversarii politici declarați ai președintelui Iohannis. Este absolut anormal ca o parte a opoziției să se alăture PSD și ALDE în criticile aduse președintelui Iohannis. Mai ales când această parte a opoziției se folosește grosolan de motivările PSD și ALDE. Am observat că imediat ce PSD aduce critici președintelui Iohannis, cu motivările lor, cei de la USR și PLUS le îmbracă cu alte cuvinte și intră în competiție cu PSD dar alături de PSD. Ce fel de lume nouă vor ei să construiască în România, când nu sunt capabili să aibă propria analiză asupra unui mandat administrativ atât de important cum este Președinția României?! Trăiască analiștii PSD și cei ai ALDE care le dau celor de la USR și PLUS materia primă pentru a-l critica pe președintele Iohannis.
Președintele Iohannis a invitat pe români de a continua „împreună”. Îi va avea alături pe cei din PNL. Probabil că vor mai veni și alții. Nu am curajul, astăzi, să spun că de va câștiga al doilea mandat îi va avea alături și pe cei din USR. Nu este exclus să vină alături cei din UDMR și celelalte formațiuni maghiare, nu este exclus să îi vină alături cei din PMP însă este exclus să îi vină alături cei care au distrus România în coaliția toxică PSD-ALDE. USR este, prin poziționarea lui alături de PLUS al lui Cioloș, în altă familie politică europeană care are ca obiectiv politic major „lupta împotriva popularilor europeni”, preluarea puterii parlamentare de la popularii europeni în alianță cu socialiștii europeni, cu verzii etc. Colegii USR și PLUS din Parlamentul European au refuzat, în țările lor, colaborarea cu partidele politice membre ale PPE. Îmi este greu să cred că USR și PLUS vor accepta să devină parteneri ai PNL pentru o eventuală guvernare. În Germania, liberalii colegi ai USR în PE au blocat o coaliție de guvernare cu creștin-democrații forțând astfel pe Merkel să readucă la guvernare pe social-democrați. Ca să dau doar un exemplu. De aceea am dubii că USR și PLUS vor răspunde invitației președintelui Klaus Iohannis!
Cred că va trebui să mai scriu câte ceva despre primul mandat al președintelui Iohannis. Dar, după ce adun niște date. Ele sunt și ar fi păcat ca oamenii să nu le vadă în legătură cu atribuțiile funcționale ale președintelui. Doar așa se poate ajunge la o corectă evaluare a activității președintelui Iohannis în cei 5 ani de mandat de până acum.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu