joi, 11 noiembrie 2010

Corneliu Coposu

La 11 noiembrie 1995 s-a stins din viață cel care a intrat în istoria post-decembristă ca cel mai aprig apărător al democrației în România. Corneliu Coposu. Omul care a reînregistrat, juridic, PNȚ, ca partid politic român. Adversarul cel mai înverșunat al FSN, cel mai vocal, cel mai hotărât să determine pe români să renunțe la destinul lor legat de neo-comunismul iliescian.

Sunt liberal, pe atunci susțineam aripa tânără a PNL, iar discuțiile cele mai aprige le aveam cu colegii susținători ai PNȚ. Eram puțini liberali și țărăniști față de cei mai mulți care erau feseniști. Corneliu Coposu era modelul lor, al țărăniștilor. Noi, liberalii, aveam alte modele, fie din istoria PNL de dinainte de al doilea Război, fie dintre liberalii „dovediți” după 1989.

Chiar de nu sunt un fan Corneliu Coposu, trebuie să recunosc faptul că puținii ani de după '89 în care acesta a activat politic au fost importanți pentru mine în sensul înțelegerii democrației.

Azi, liberalii, îl comemorează. La statuia „seniorului”. Există un program al TNL, va participa și Varujan Vosganian care va ține și o scurtă cuvântare. Mă gândesc să merg și eu și să pun o floare. O manifestare de respect față de cel care a marcat, profund, viața politică și socială a țării în primii ani ai libertății. Programul începe la ora 12.30. Alexandru, Lilick, Varujan Vosganian și alții vorbesc despre eveniment.

3 comentarii:

Hendrix spunea...

Si eu tin minte perfect acea zi de sambata, 11 noiembrie 1995, cand Seniorul s-a stins din viata. A fost singurul REPER MORAL al celor care credeau dupa lovilutia iliesciana ca democratia poate fi recladita, ca notiuni ca libertate, demnitate si adevar urmau sa reinvie. Coposu a fost cosmarul lui ilici si fesenistilor sai pentru simplul fapt ca spunea lucrurilor pe nume, fara ura, ca avea inteligenta care i-a permis sa inteleaga perfect ca Sistemul comunist doar isi schimbase ambalajul si ataca cu alte mijloace, pseudodemocratice.
Putem spune ca am avut ca am avut marele noroc de a beneficia de un om ca si Coposu in 89. In ciuda varstei inaintate, nascut fiind in 1914, trecut prin inchisorile comuniste timp de 14 ani pentru ,,vina'' de a fi taranist, a reusit sa coaguleze o lupta a partidelor istorice impotriva Sistemului prin crearea Conventiei Democratice. A fost singurul om politic care a inteles perfect modul in care fesenistii pot fi invinsi. Pacat ca n-a mai apucat si ziua de 17 noiembrie 1996, cand proiectul sau s-a finalizat.
Coposu are imensul merit de a recrea unul din elementele fundamentale ale democratiei, acela de partid politic. A format PNTCD in primele zile de dupa lovilutie, dupa ce acest partid fusese scos in afara legii de comunisti in 1947. Impreuna cu Radu Campeanu, fondatorul noului PNL, a demonstrat faptul ca partidele istorice pot fi doar interzise de comunisti si nu distruse. Proiectul lui ilici de creare a unei mase amorfe sub numele de fsn s-a lovit de partidele istorice.
Ura lui ilici si a fesenistilor fata de Coposu era de inteles. El a fost motorul adevaratei vieti politice libere de comunism dupa 89, el a fost cel care a coordonat opozitia si a creat Conventia Democratica. A fost un om vizionar, un adevarat om politic, un adevarat patriot. Comunistii au facut din el un martir in 1947, odata cu arestarea sa si intemnitarea sa timp de 17 ani. Ilici a facut din el in 1990 un SIMBOL al democratiei, in contrapondere cu cea ,,originala'' promovata de el. Daca acum putem vorbi despre democratie in mare parte se datoreaza Seniorului! Aceasta este mare victorie a lui Coposu asupra lui ilici, este triumful democratiei asupra Sistemului!

Crăciun Florin spunea...

Hendrix,

Ai perfectă dreptate. Coposu a învins, odată cu formarea Convenției Democrate (torpilată din interior de PD și Băsescu, plus Valeriu Stoica pe atunci președintele PNL, acum aliatul lui Băsescu !), iar spiritul democrației a mai învins odată, în 2004, când Băsescu a ajuns Președinte iar Tăriceanu a devenit premier. Băsescu a capotat pe parcurs. A părăsit democrația. Tăriceanu în schimb, a demonstrat că o guvernare liberală poate aduce progres. Bazele însă, au fost puse de Guvernul Ciorbea și Președintele Emil Constantinescu.

Vezi tu, Hendrix, ciudată mai este soarta. Coposu a fost educat în tinerețe ca „adversar” al liberalilor. Și-a încheiat viața ca aliat al lor ! Iar azi, în ziua comemorării sale, PNL, „opozantul” istoric al PNȚ, îi cinsteste memoria de pe poziția singurului partid politic istoric cu reprezentare în Parlament. Iar PNȚ-CD, partidul refăcut de Senior, a ajuns pe mâini nevolnice, după ce a cochetat prin liderii săi vremelnici cu PD-L și a sprijinit ascensiunea lui Băsescu. Cu Băsescu care poartă „vina” distrugerii PNȚ-CD alături de orgolioșii venerabili ai acestuia.

Coposu a învins pentru că a dat românilor speranța în democrație. PNȚ-CD, partidul seniorului, a fost învins de ramura portocalie a FSN. Ce crudă este uneori viața !

Lilick Auftakt spunea...

@Hendrix, Florin, aveti amandoi dreptate. Dar cred ca nu mai trebuie sa il analizam pe Coposu dupa o ideologie sau alta, pentru ca se ridica peste partide. Mostenirea lui e a noastra, a tuturor celor care nu am fost niciodata de partea FSN, si nici azi nu suntem nici cu FSN-ul rosu (de stanga), nici cu FSN-ul portocaliu (asa-zis de dreapta).