marți, 23 noiembrie 2010

Dezbateri pentru o nouă Constituție

Azi am fost la dezbatere. A patra. La două ... am absentat. A doua și a treia. Motivat.

Lilick a prezentat, în detaliu, evenimentul. Voi face și eu la fel, urmând ca unele aspecte ale dezbaterii de azi să fie tratate de mine în postările ulterioare. Am mai promis eu, în alte rânduri, că voi face și voi drege așa că ... mare lucru o nouă promisiune ?


Watch live streaming video from soim at livestream.com


De la problemele constituției s-a ajuns la problemele instituțiilor statului. S-a ajuns până la amănunte, la elemente de funcționare ale acestor instituții, că este vorba despre instante, că este vorba despre parchete, că este vorba despre Curtea Constituțională sau CSM. Nu mai spun despre faptul că Victor Alistar a mers și mai departe făcând referire la norme din diferite acte normative care viciază buna desfășurare a instituțiilor statului care sunt chemate să contribuie la actul de justiție.

Într-o formulare simplificată, legea este o convenție. Între noi, cetățenii, cu privire la comportarea noastră față de un fenomen, o situație aparte, un comportament în societate etc. Și constituția este o convenție, prin care noi stabilim cum arată statul în care trăim, care sunt instituțiile de care avem nevoie, care le sunt funcțiile și, acolo unde cădem de acord, care din aceste instituții au putere și care nu. O discuție, la nivelul unui grup de inițiativă - este cazul grupului constituit de Fundația „Horia Rusu” -, are rolul de a identifica eventualele disfuncții ale constituției în vigoare și a găsi acele cuvinte care, puse în propoziții, să poată deveni norme constituționale. Normal, nu grupul de inițiativă este cel care „va da” o nouă constituție. Acest rol aparține Parlamentului care va forma o adunare constituantă, care va finaliza textul propus (vor fi mai multe proiecte și amendamente), îl va propune cetățenilor prin intermediul unui referendum și, de va trece, noua constituție va intra în vigoare. În acest grup vorbim despre o constituție „liberală”, o constituție care pune în centrul preocupării statutului cetățeanul și nu organele statului.

O sinteză a discuțiilor preiau de la Lilick. Ele sunt și pe site fundației.

Fundaţia Horia Rusu - a IV-a dezbatere

Sinteza nu cuprinde și acele aspecte la care eu vreau să fac referire într-un viitor apropiat. Sunt însă aspecte foarte interesante care pot duce la dezbateri chiar în rândul celor care nu au pregătire juridică, oameni care însă pot pune întrebări și cere răspunsuri din poziția de cetățeni beneficiari ai convențiilor statului român (de la constituție la legi, ordonanțe, hotărâri de guvern, ordine de miniștri etc.).

Acum, mă opresc aici. Mâine ... vom vedea.

2 comentarii:

Lilick Auftakt spunea...

Dezbaterea continua... Merci ca m-ai facut azi sa inteleg unele aspecte...

Crăciun Florin spunea...

Cu plăcere ! Am niște „proiecte”. Să văd ce voi reuși.