sâmbătă, 29 ianuarie 2011

Demențiada.

De la ultima postare am parcurs niște etape. Importante, spun eu, în pregătirea „luptei” cu regimul mafiot Băsescu-Isărescu-Boc-Udrea.

Am urmărit, destul de atent, zbuciumul presei în scopul demascării falsului în actul de guvernare. Păreri pro și contra (mai multe contra) guvernării. Normal. Cei mai mulți sunt nemulțumiți. Dacă erau mai mulți mulțumiți, raportul era invers. Am constatat că lumea începe să înțeleagă anumite „finețuri”, dacă le pot spune așa, despre viața militarilor și polițiștilor. Este bine, chiar foarte bine. Lumea trebuie să înțeleagă că ofițerul, fie el militar sau polițist, subofițerul/agentul de poliție, este „produsul” societății în care s-a născut, a fost educat, a fost îndrumat sau trăiește. Îmbrăcând haina militară sau de polițist, copilul lui Vasile, Ion, Gheorghe nu își pierde cultura, obiceiurile, tradițiile, respectul pentru familie sau înaintași. Va avea, totuși, un plus față de cei din jur prin cunoștințele militare sau polițienești, cunoștințe cu care omul obișnuit nu are ce face. Și nici economia privată. La fel, în cazul magistraților sau al altor profesii speciale, cum ar fi pompierii.

Am participat la marșul de protest al militarilor din 24 ianuarie. M-am întâlnit cu foștii colegi, unii mai în vârstă ca mine, alții mai tineri. Unii cu grade de generali cu trei stele, alții maiori. Am vorbit și am mers, am mers și am strigat. Am văzut că suntem de acord în multe probleme. Am mai văzut că nu s-au stins nemulțumirile unora de pe timpul vieții active. Este normal. Pe cel care îți face rău, din funcția de conducere pe care o are, nu îl uiți. Am încercat să îi împac și nu am reușit. S-au evitat unii pe alții însă au fost împreună în coloana rezerviștilor și a celor în retragere, au strigat aceleași sloganuri. Vor acționa împreună statul în judecată pentru abuzurile legislative și administrative.

Guvernul își arată „mușchii”. Face un pas înapoi și zece înainte. Înainte ... spre anii 1950-1960. Între acei ani s-a epurat armata de ofițerii care au fost formați la școlile regale, locul lor fiind luat de „ofițerii” și „subofițerii” proveniți din rândurile membrilor PRM (Partidul Muncitoresc Român). În 1972, când am ajuns la unitatea de grăniceri ca tânăr absolvent, comandantul meu de companie era un maior cu 7 clase. Locțiitorul comandantului de brigadă pentru instrucție era un colonel, „absolvent” al Academiei militare ”Frunze”, din URSS, care își termina liceul pe la Isaccea/Tulcea. Tot în acei ani au fost deposedați de pensiile militare (rentele de stat) toți ofițerii care au făcut parte din Armata Română și serviciile de ordine publică și siguranță națională. Acum se întâmplă cam același lucru. Guvernul se menține pe poziția de a desființa pensia de stat a militarilor, polițiștilor și a altor categorii profesionale sub sloganul „echității sociale” . Pute cam mult a comunism. Dar la ce te poți aștepta de la securistul Traian Băsescu și utecistul Emil Boc ?

Proiectul de ordonanță de urgență emis aseară de Guvernul incompetenței naționale este o reașezare a procedurilor după care se reduce pensia militarilor și polițiștilor. Mai mult, cei care s-au bucurat, până acum că le-a crescut pensia au avut surpriza să constate că banii le vor fi luați, dacă nu în acest an, anul viitor în mod sigur.

Pensiile nu pot crește. Până și subofițerii/agenții de poliție vor constata că la calculul pensiei așa cum vrea Băsescu nu se va ajunge ca un ofițer cu vechime minimă să aibă mai puțin ca un subofițer. Doar în această lună, ianuarie 2011, s-a putut ajunge la paradoxul situației ca un subofițer să ia mai mult la pensie ca un general. Eu conchid că, potrivit noii ordonanțe de urgență a Guvernului incapabililor naționali, pensiile militarilor, polițiștilor, celor de la penitenciare, sereiștilor precum și a tuturor celorlalte categorii profesionale „luate la ochi” de comunistoizii băsescieni vor scade. Asta s-a urmărit. Mai bănuiesc că Băsescu și ai lui știu că vor pierde la instanțele române și străine însă lasă „nota de plată” viitoarelor guvernări.

Noi trebuie să găsim metoda prin care să aducem în fața instanțelor românești civile pe membrii acestui Guvern pentru a a-i pune la plată. Nu am încredere în procurorii români. Chiar dacă, să zicem, există procurori onești, sunt sigur că șefii lor nu sunt. Ca atare, orice demers în penal, împotriva actualilor mafioți băsescieni, va fi blocat pentru mulți ani încolo de morari, țuluși și alte lichele portocalizate.

16 comentarii:

Hendrix spunea...

Noua OUG privind recalcularea pensiilor militare nu este decat o replica a suspendatei HG 735, cea care prevedea ca pensionarii TREBUIE sa vina cu adeverintele de venit, in caz contrar fiind calculate conform salariului mediu pe economie. Noutatea? Anumite institutii ale statului care au arhive cu statele de plata ale fostilor militari vor trimite MApN datele necesare. Le vor trimite oare? Sau vor declara ca ,,nu se mai gasesc"? Inclin sa cred ca multe astfel de arhive nu se vor mai gasi. Ar putea cumva sa conteste asta un pensionar militar? Evident ca nu.
Este un pas inainte doar pentru pensionarii militari care n-au trimis adeverinte de venit si carora li s-a recalculat toata pensia in raport cu salariul mediu pe economie. Este cazul si pensiei tatalui meu, ofiter cu o vechime in Armata de 42 de ani, care avea stranse astfel...42.75 puncte! Adica primea o pensie de 42.75:20(numarul de ani de vechime obligatorie), adica 2,13 puncte de pensie. Tata saracul n-a apucat sa vada bataia asta de joc, se bucura de cadou mama, care are pensie de urmas. Noroc ca au ramas neatinse drepturile de veteran de razboi conform legii 44 si renta militara.
N-am nicio speranta atata timp cat marioneta lui ba-secu va fi seful guvernului. Ma bucura afirmatia lui Crin care a declarat ca va abroga odioasa lege 119.

Crăciun Florin spunea...

Hendrix,

Ai văzut bine. Speranța noastră este în revenirea PNL și aliaților acestuia la guvernare.

Hendrix spunea...

Adevarata problema o reprezinta legea 119, cea care ii transforma pe pensionarii militari in civili. Nicaieri in lumea asta militarii nu sunt tratati asa, pentru simplul fapt ca si in timpul activitatii au un regim special.
Nu cunosc o tara in lumea asta unde un dement ca ba-secu sa ,,recalculeze'' pensiile unor militari RETROACTIV! Iar pensia este un drept patrimonial asupra caruia nimeni nu poate interveni. Ba da, se poate interveni, dar doar marindu-le!
Pensionarii militari trebuie sa lupte in justitie si prin proteste pentru abrogarea legii 119 si intrarea in normalitate. Nu trebuie acceptate OUG care proclama principiul contributivitatii asupra militarilor. Toate pensiile actuale au fost calculate legal, in baza unor legi clare. Ce se intampla acum este ceva odios, cea mai mare umilinta pe care o indura oameni care au fost decenii loiali acestui stat.

Crăciun Florin spunea...

Hendrix,

Eu unul mă voi lupta. Abrogarea Legii nr. 119/2010 o poate face doar Parlamentul. Iar Parlamentul actual nu poate. Trebuie să așteptăm. Un alt Parlament, cu PD-L și UDMR în minoritate, este posibil să ne recunoască profesiile.

Din nefericire, pedeliștii au mulți susținători care se bucură de tăierea pensiilor militarilor și polițiștilor. Ești fiu de militar. Cum te simți când le citești răutățile ?

Hendrix spunea...

Ma refeream la lupta pensionarilor in justitie pentru suspendarea oricaror HG sau OUG care atenteaza la pensiile lor. Si la proteste energice in vederea abrogarii legii 119. De catre Parlament, desigur!
Spui ca pedeleprele ,,au multi sustinatori'' care se bucura de taierile astea. Daca te referi cumva la internet cea mai mare parte sunt postaci portocalii, ca pe vremea cand comentam impreuna la Coti prin 2007-2008. Daca te referi la oameni in carne si oase nu prea cred ca ar fi multi indivizi care sa gandeasca atat de meschin! Nu se poate ca Armata sa aiba 85% incredere in randul populatiei dar pe de alta parte unii din cei 85% sa considere ca au pensii ,,nesimtite'' care ar trebui taiate.
Stii unde s-a produs GRESEALA? Dupa lovilutie spiritul legii n-a mai fost respectat si au fost cazuri cand solda ultimei luni a fost umflata artificial cu diverse premii. Legale, desigur. O solutie corecta mi se parea o baza de calcul a mediei din ultimele 3 sau 6 luni de activitate si nu mai erau discutii.
Cazul geica, multpreamediatizatul caz de ,,pensie nesimtita'' a fost prototipul perfect al lacomiei si cinismului. Pretext ideal pentru pedelepre de a generaliza total eronat despre ,,pensii nesimtite''.
Cum ma simt ca fiu de militar? Ma bucur, ca sa zic asa, ca tata n-a mai apucat aceasta umilinta basesciana, el decedand in 2007. Iti spun doar ca a fost veteran de razboi, a trecut Prutul pe 22 iunie 1941, a fost ranit grav in Basarabia si ziua de 9 mai 1945 l-a prins undeva aproape de Praga.

Crăciun Florin spunea...

Hendrix,

Ai observat bine. Geică. La noi, la militari, singurele sporuri care au contat la pensie au fost cel de conducere, salariul de merit și ordinul militar în gradele I, II și III (recompensând vechimea). Plecând de la 60% din solda/salariul de bază se adăugau aceste sporuri legea prevăzând că pensia nu poate fi mai mare decât salariul de bază. Așa că ... se ajungea, în cel mai fericit caz, la salariul de bază.

La aviatori au introdus un supliment care îi ducea la luarea în considerare a multor sporuri ca elemente componente ale salariului de bază. Iar legea a fost votată în Parlament.

În cazul Geică, dar și la unii militari, s-a jonglat cu aceste sporuri. Unii, ca la noi la IGPF, au fost numiți pe funcții de conducere și au primit salariul de merit în ultimul sau ultimii 2 ani de activitate pentru ca respectivii să aibă o pensie cât mai mare. Uneori pe merit. Uneori, nu.

DanSu spunea...

1. Inclin mai mult spre parerea lui Hendrix, respectiv decuplarea de la sistemul de pensii public (si implicit de sistemul contributiv) sau macar o trecere treptata spre el. Iar sumele sa fie din bugetul apararii, nu din bugetul public de pensii. Legea 119 este o lege echitabila in principiile ei, nici legea 19 nu a fost un dezastru, dar prin ele se gestioneaza banii contribuabililor la sistemul de pensii (nu la buget - atentie la diferenta) si este nedrept fata de ei ca din aceiasi bani sa se infrupte si cei ce nu au contribuit la acesta (judecatori/ ministerele de forta/ cei cu pensia minima-venit minim garantat).
Abrogarea legii nu este o solutie, ci reinstalarea haosului legislativ (de care avem parte incepand de la Vacaroiu incoace). Intre altele, de curiozitate, urmareste evolutia legii 19/2000 (aia cu pensiile) si ai sa ramai surprins de numarul de amendamente si modificari survenite care se bat cap in cap. Iar introducerea pensiilor militare in bugetul contributiv (si decuplarea lor de cheltuielile de aparare), este opera unui guvern liberal cu (ajutorul unui actual potential aliat), prostie preluata (si amplificata) de actualul guvern ne-liberal.
2. Criticii actuali pe motiv de "mos Teaca", au si ei partea lor de adevar, lucreaza cu materialul clientului, este o greseala ca structurile de forta nu s-au prea curatat de personajele lipsite de onoare din propriile structuri. Ce s-a mai intamplat cu ofiterii CADA? De ce au fost marginalizati/exclusi toti la gramada? Chiar nu stiu, intrebarea este sincera - dar nu am mai auzit vorbindu-se nimic de traba asta. Mie mi s-au parut OK la vremea lor.
3. Invocarea modului cum au procedat comunistii cu fostii ofiteri ai armatei romane, seamana mai mult a dizidenta de partid, :) intrucat unul din actualii presedinti de partid a afirmat "O asemenea batjocura, o asemenea umilinta, ...nu s-a mai petrecut niciodata, in niciun regim politic, ...dar nici sub comunisti."
Fara suparare, amandoi bunicii au facut ambele razaboaie (cel dinspre tata era mare mutilat) lucru care pe taica-meu era sa-l coste datul afara din armata (ca si refuzul celuilalt de a se inscrie in cooperativa), dar s-a lasat doar cu marginalizare. Si daca tot vb. de onoare, este si partea de vina ca armata nu a stiut sa se curete de "mos Teaca". Ce pensie i-ai da celui ce a coordonat operatiunile de la Otopeni ? Dar celui ce a ordonat foc la Cluj? Si daca venim si la o arma mai aproape de tine, ce pensie le-ai da celor ce au tras in cei ce au incercat sa treaca granita? Sau celor de tip Nikolski?
P.S. Pentru cei ce au obiceiul sa injure daca nu sunt 100% de parerea lor. Nu va obositi, nu raspund la injuraturi, doar la argumentea. Multumesc!

Crăciun Florin spunea...

DanSu,

Nu sunt de acord cu tine. Nu apăr pe cineva anume (în afara cazului meu, desigur), însă văd că pui cazul particular (excepția) în valoare uitând de regulile care au stat la baza construirii sistemului militar de pensii.

De-a lungul timpului am avut legi care au sancționat abuzurile mergând până la degradarea militară și nerecunoașterea dreptului la pensie. Cazurile au fost puține, foarte puține având în vedere numărul de militari. Apoi, să nu uităm că în acțiunile operative cu rezultate criticabile au fost, de cele mai multe ori, ofițerii de comandă de la trupă, nu ofițerii de stat major. Cu unele excepții (cum a fost la revoluție, de ex.) când ofițerii de comandă au fost dublați de cei de stat major din compartimentele de operații. Iar ordinele aiurea au fost date/transmise de indivizii care lucrau în funcții politice în armată sau îndeplineau, pe lângă funcția de comandă și una politică (Cluj, Sibiu, București, Timișoara ...). Este incorect să bagi tot corpul ofițerilor în aceeași oală cu torționarii de la revoluție sau oportuniștii politici).

Cu referire la grăniceri și cazurile destul de puține în care s-a tras asupra „infractorilor de frontieră”, trebuie să te anunț că este prea multă literatură SF în materie. Iar sunt cazuri particulare. Iar aici se cuvine a arăta că cei care au tras, efectiv, uneori cu acoperire legală, au fost militarii în termen și nu ofițerii. Cazurile de acest fel sunt înregistrate în fostele brigăzi de grăniceri de la Timișoara, Turnu Severin și Oradea. Dar, tot acolo, sunt și cele mai multe cazuri de militari în termen grăniceri uciși de cei care au vrut să treacă frontiera ilegal, potrivit legilor de atunci. La Turnu Severin a fost un caz în care soldatul grănicer a fost decapitat iar autorii crimei au trecut Dunărea și i-au înfipt capul într-o creangă de copac orientată spre teritoriul României. La Oradea, la Episcopia, prin '87, un soldat a fost înjunghiat iar corpul i-a fost băgat într-o cabină de WC public etc. Sunt cazuri și cazuri. Eu pot spune destule despre aceste cazuri însă nu am spațiul aici suficient.

Apoi, de unde vii tu cu liberalii ca autori ai sistemului introdus prin legea 119/2010 ? Sistemul echității și al „contributivității” promovat de această lege are ca „născători” pe Băsescu și PD-L, nici-cum PNL. Aaaa. Da. PSD a fost coautor prin Marian Sârbu, trecut între timp în barca băsesciană. Corect. Dar nu liberalii sunt autorii sau susținătorii lui. Să fim serioși.

DanSu spunea...

De acord ca au fost cazuri izolate, nu am sustinut altceva, am spus doar ca aceste cazuri sunt scoase in fata. Mai ales daca la multe din ele nu s-au facut curatirea necesara. Nu am criticat si nu critic armata in ansamblu ei, dar trebuie sa recunostem ca ori nu s-au decantat in 20 de ani cazurile ori nu s-a facut suficient PR pentru aceasta decantare. Ma rog, boala din pacate e a intregii societati si armata nu face exceptie (din pacate).
Cat priveste partea de pensii, poate ai dreptate, dar daca nu ma insel (nu am urmarit in mod special problema, dar asa tin minte de la vremea respectiva), in 2007-2008 s-au trecut pensiile speciale (ocupationale) pe bugetul de pensii, eu la acel lucru ma refeream (nu la legea 119 - care preia dobitocia). O sa mai studiez problema, dar asa tin minte, daca gresesc scuze. E una din multele amendamente aduse la legea 19 (aia veche). Nu stiu daca pensiile militare dar pensia minima garantata (din pacate cea mai "speciala" pensie), este "opera guvernului Tariceanu si a fost trecuta ca obligatie la bugetul de pensii. Intelege, nu cuantumul sumelor ma deranjeaza, ci aberatia ca sume din contributii (la pensii) sunt platite ne-contribuabilului (la pensii). La asta ma refeream, nu la faptul ca actualii dobitoci au preluat tampenia in legea 119.
Ca principiu, inca odata, 119 este logica (cum logica a fost si 19 dar
s-au adaugat la ea o gramada de prostii). Iar abrogarea lui 119 (care principial modifica doar niste varste si niste indici) nu este o solutie. Solutie ar fi reintroducerea pensiilor ocupationale (care pot eventual suplimenta valorile pensiei contributive). Tatal meu (a murit inainte de '89) primea 2 taloane de pensie, una militara, una civila (ma rog pe un singur talon, despartite cifrele). Nu vad de ce s-a renuntat la chestia asta. Ar elimina din start o gramada de discutii prostesti de astazi. Fratilor, vreti armata NATO: platiti cheltuielile armatei romane. (restul, discutii despre mos teaca, versus veterani, etc ... ar fi eliminate din stat. Pe cand asa, un "mos Teaca" actual ministru se bate pe bracinari ca ce bine gestioneaza el bugetul armatei. Ia sa i se aduca aminte ca bugetul armatei insemna si respectarea fostilor ofiteri.

DanSu spunea...

P.S. Scuze daca te-am jignit, nu asta a fost intentia, cunosc si cazuri asa si cazuri asa (sunt din Oradea), dar repet, fiecare caz in parte ar fi trebuit analizat. Iar armata, la fel ca societatea, nu si-a facut curatenie. Spun armata, pentru ca doar cei din armata pot judeca mai bine unde si cine a gresit sau cine a procedat corect in cazurile prezentate de tine (sau in cele la care s-a facut publicitate).
Multumesc pentru intelegere - si pentru raspuns.

Crăciun Florin spunea...

DanSu,

Nu mă superi. Ai păreri contrare, de multe ori însă aceasta nu este o problemă. Este chiar bine, la noi, la liberali, fiind chiar imposibil ca să existe o singură părere. Chiar și atunci când suntem de acord cu ceva avem, fiecare în parte, păreri proprii cu privire la conținutul acțiunii, metodele ce trebuie aplicate, rezultatele pe care le urmărim, riscurile pe care trebuie să le abordăm etc.

Cu privire la „pensia minimă garantată” faci o greșeală. Nu a fost introdusă de Tăriceanu ci a fost una dintre condițiile alianței PD-L cu PSD la finele anului 2008. Băsescu s-a lăudat cu ea pe explicațiile date de Marian Sârbu cu privire la „inechitatea socială” de care au parte cei care nu au venituri. Așa au ajuns să „pape” de la fondul de pensii („căzut”, „distrus”, „în paragină” - după cum îl „califica” Băsescu) toți cei care nu au contribuit vreodată la el. Presa a scris că de această „pensie” beneficiază din plin și părinții lui Emil Boc, oameni care au practicat de-a lungul timpului munca la CAP și în propria gospodărie.

Trebuie să te contrazic din nou cu privire la introducerea, de către Guvernul Tăriceanu, a pensiilor militare în fondul de pensii publice. Nu avea cum. Legile privind pensiile ocupaționale prevăd că pensiile acestea se asigură cu fonduri de la bugetul de stat (așa cum au fost ele plătite din secolul XIX, dinainte de Cuza). De fapt, pensiile militare sunt „rente de stat”, creanțe ale statului față de cei care au servit țara sub drapel sau au desfășurat o activitate de interes național - de securitate, polițienesc etc. Introducerea pensiilor militarilor la fondul public de pensii a fost cerința lui Băsescu și aplicarera lui Boc. ”Șmecheria”, dacă îi pot spune așa, constă în aceea că militarii (polițiștii și ceilalți) vor contribui la fondul de pensii publice acoperind o parte din valoarea pensiilor rezerviștilor degrevând astfel statul de o sumă importantă de bani care poate fi dusă în alte direcții. De fapt, printr-un alt act normativ, a fost mărite salariile militarilor, polițiștilor etc. cu suma de bani ce va fi vărsată lunar, de către aceștia, la fondul de pensii.

Iar pentru a limita cheltuielile bugetare de personal datorită acestor măriri de salarii au fost planificate acele disponibilizări în MAI, dar și din alte sisteme publice. Acesta este adevărul.

DanSu spunea...

Foarte bun termenul de "rente de stat", este exact situatia normala si fireasca, cred ca ar trebui mai mult pedalat pe termenul asta, ar inchide gura la multi critici pentru ca din start elimina confuzia introdusa de termenul "pensie".
Nu te contrazic cu privire la cine, a facut prostia cu introducerea acestei rente in sistemul contributiv (am sa mai fac sapaturi), oricum nu cred ca momentan e cel mai important lucru. Prostia e prosti indiferent de autor.
Ca sa termin intr-o nota mai glumeata, nu stiu cine , spunea ca deosebirea principala dintre inteligenta si prostie este faptul ca prima e limitata. :)

Hendrix spunea...

@DanSu Citesc cu oroare comentariile tale, un amestec inimaginabil de MINCIUNI si jumatati de adevar! Iata cateva din minciunile tale:
1.Spui ca te apropii de parerea mea. Asta dovedeste ca n-ai inteles absolut nimic din ce-am discutat cu Cepeca. Mai citeste ce am scris!
2.Spui ca ,,Legea 119 este o lege echitabila in principiile ei''. Esti un tovaras portocaliu care spune acelasi lucru cu securistul de la Anvers si toti pupincuristii lui portocalii, ai inteles?
3.Spui asa:,,Abrogarea legii nu este o solutie, ci reinstalarea haosului legislativ''. Mey tovarase, abrogarea legii 119 este SINGURA solutie legala si morala, ai inteles? Tocmai aplicarea odioasei legi 119 duce la ,,haos legislativ''!
4.Spui ca ,,Iar introducerea pensiilor militare in bugetul contributiv (si decuplarea lor de cheltuielile de aparare), este opera unui guvern liberal''. FALS, mey tovarase! Niciodata Tariceanu n-a incalcat Constitutia si legile acestei tari, mey tovarase! Singurul care a facut-o este nemernicul de ba-secu prin legea 119, pe care matalutza o consideri ,,echitabila''!
5.Spui ca,,in 2007-2008 s-au trecut pensiile speciale (ocupationale) pe bugetul de pensii''. Mey dementule, tu iti dai seama ce tampenii pot sa debitezi? Pai a facut asa ceva Tariceanu?!?!?! Eu inteleg ca ai ceva impotriva liberalilor, dar nu INVENTA lucruri care nu au existat vreodata, ai inteles?
6.Spui asa:,,pensia minima garantata (din pacate cea mai "speciala" pensie), este "opera guvernului Tariceanu si a fost trecuta ca obligatie la bugetul de pensii''. Mey dobitocule, pensia minima garantata, cea de 350 de lei, a fost data de idolul tau securist ba-secu in 2009, an electoral!!! Nu liberalii au facut asta, ci pedeleprele tale, clar?
7.Ii spui lui Cepeca asa:,,Nu te contrazic cu privire la cine, a facut prostia cu introducerea acestei rente in sistemul contributiv (am sa mai fac sapaturi), oricum nu cred ca momentan e cel mai important lucru.'' Mey tovarase, cel mai important lucru tocmai asta este, introducerea pensiilor militare in sistemul contributiv al pensiilor civile!!!
In incheiere iti spun un singur lucru: puti de la o posta a portocaliu! Eu cu tine am mai avut neplacerea sa ,,discut'', tot pe blogul asta, in urma cu mai multe luni. Nu esti tu dan suhanea? Hai sictir, mey tovarase! Mars la stapanul tau, ba-secu!

DanSu spunea...

Stimate domnule Hendrix.
1.Ma refeream (dupa cum bine ati citit) la ideea ca pensiile ocupationale ar trebui decuplate de sistemul public de pensii, si cam sta am inteles eu din ce spuneati dvs. Daca am inteles gresit si sustineti faptul ca trebuie platite de la contributii si celor ce nu au contribuit, imi cer scuze, retrag.
2. Va raspund printr-o intrebare: Daca Hitler a afirmat ca rusia este o tara mare, insemna ca nu e?
Ati citit legea? Eu am facut un program dupa legea veche (19/2001) si am citit-o comparativ si pe asta noua. Puteti sa-mi spuneti concret ce este inechitabil in principiile ei? Sunt 7 principii si sunt in art. 1 sau 2. Lecturati-o si apoi vorbim.
3. Eu prin haos legislativ inteleg harababura intronata in intreg sistemul de pensii de 20 de ani. Incepand cu Roman/Vacaroiu/ pana la Tariceanu si Boc. Fara exceptie. Abrogarea insemna disparitia oricarei legi, ce insemna egal HAOS. Punct.
Ce intelegeti prin odios? Faptul ca cei ce si-au plati cotizatiile primesc sume proportionale cu cotizatiile? Altceva daca discutam despre pensiile ocupationale, care nu au la baza contributivitatea.
4,5 si 6 - Am spus ca nu stiu. Am spus ca o sa ma uit de curiozitate. Si repet, pentru mine nu e important CINE a facut prostii (pentru ca toti au facut) ci UNDE s-a gresit.
7. Am spus inca odata, si-mi cer scuze de la domnul craciun daca asa s-a inteles din postare, dar pentru mine nu e important sa arat cu degetul pe unul sau altul, ci sa discutam civilizat principii.

In incheiere am sa va spun si eu ceva:
- Nu am idoli (mai ales in politica) - nici portocalii, nici galbeni nici rosii. Nu i-am avut niciodata.
- incerc sa judec cu capul meu, nu cu ce-mi toarna prostii de la TV.
- Incerc sa fiu politicos si ii respect pe cei din jurul meu, chiar daca nu au aceiasi parere. Lucru care il apreciez si de la gazda noastra.
- Da, sunt Dan Suhanea si asta insemna nu ma ascund in spatele unui anonimat, ca am curajul sa-mi asum parerile mele - chiar daca unele sunt gresite.
- Nu am stapin si nici opinia ca cine nu spune ca mine este un slugoi. Si nu-i tratez cu sictir.
P.S. Si mai ales nu fac atac la persoana ci contrazic(sau nu) idei. Nu va consider slugoiul nimanui.
Multumesc pentru intelegere.

DanSu spunea...

Scuze dumnile Craciun.
M-am enervat un pic, imi cer inca odata scuze.
Am cautat pe net acum, si aveti dreptate, nu Taaricenu a facut prostia cu pensiile, ci BocI (deci si PSD-ul). Oricum principial e vorba ca suntem de acord asupra principiilor. Nu-s obisnuit sa caut vinovatii ci solutii la problema, dar pentru mine, politicienii sunt toti (majoritatea dintre ei) niste Dinu Paturica.
Multumesc oricum pentru modul civilizat in care imi raspundeti.
Asta ma face sa si revin pe blogul dvs, chiar daca nu intotdeuna va impartasesc parerile.
Cu stima!

Hendrix spunea...

@DanSu Toarsu suhanea, ai mult tupeu! Matalutza spui ca ar trebui ca ,,pensiile ocupationale ar trebui decuplate de sistemul public de pensii''. Eu unul n-am sustinut asa ceva! Eu am spus extrem de clar ca pensiile militare trebuiau sa ramana asa cum au fost pana acum. Mai citeste!
O fi legea 19 echitabila dar nu se aplica militarilor. Ai exact gandirea lui ba-secu si a pedeleprelor sale, nu crezi? Tu ,,gandesti''exact ca ei, mey tovarae!
Daca s-ar abroga legea 119 n-ar fi niciun haos, s-ar reveni la situatia normala, care exista si pe timpul guvernarii Tariceanu. Numai un dobitoc ca tine ar intelege ca n-ar mai exista cadru legal! Esti un mare dobitoc, sa stii!
Dupa toate MINCIUNILE tale privind reo ,,vina'' a liberalilor, mai ai tupeul sa spui ca nu conteaza cine a gresit ci unde s-a gresit!!! Spui ca:,,pentru ca toti au facut''. Care TOTI, mey tovarase? Numai si numai pedeleprele tale si-au batut joc de militari, ai inteles? Nu incerca sa arunci vreo vina asupra liberalilor, asa cum ai incercat in comentariile anterioare! Tie chiar nu-ti este rusine, trepadusule?
Ce PRINCIPII ai tu, mey tovarase? Tu vorbesti doar in LOZINCI, precum aceea ca legea 19 este echitabila si ar trebui aplicata si militarilor. Asta numesti matalutza principiu? Hai sictir! Si iti mai spun odata: mars la stapanul tau, ba-secu!