marți, 19 martie 2013

Reforma în Justiție poate avea succes doar pornind „de jos”. Da la faptele „mărunte”.

Lumea Justiției” semnalează un eveniment petrecut la recursul DNA împotriva deciziei de eliberare a lui Adrian Năstase.

Avocatul Corneliu Liviu Popescu a refuzat să pledeze dintr-o poziție inferioară procurorului DNA. În temeiul unei decizii a CSM privind egalitatea părților în fața instanței de judecată. Completul de judecată a admis cererea ca avocatul să își expună pledoaria de lângă procurorul DNA. După el, ceilalți doi avocați ai lui Năstase au cerut și au pledat de lângă procuror.

Poate părea o bravadă însă este un gest spre normalitate. Statul nu este superior cetățeanului ! De aceea, procurorul care îl acuză nu îi poate fi superior acuzatului. Este doar un reprezentant al statului, al celorlalți cetățeni. Ca atare, avocații acuzatului trebuie să fie la nivelul procurorului. Doar judecătorii sunt deasupra părților, ca cei care reprezintă puterea judecătorească, singurii în măsură să admită sau să respingă acuzarea sau apărarea, singurii în măsură să cântărească fapta și să o interpreteze folosind norma legală, singurii care pot da pedeapsa pentru încălcarea legii și condamna la lipsirea de libertate pe cel care a încălcat legea punând în pericol echilibrul social.

Exemplul avocatului C L Popescu trebuie urmat de toți ceilalți avocați. Acum, instanța a admis ca avocatul să urce podiumul și să stea lângă procuror. Mâine, din practica la instanță, trebuie ca procurorul să nu mai aibă pupitrul lângă judecător ci în sală, lângă avocat. Încet-încet se va ajunge la normalitate. La recunoașterea poziției procurorului ca agent al statului și nu ca parte a puterii judecătorești.

Niciun comentariu: