joi, 21 martie 2013

Ruperea USL ... mai încolo. Mai este de așteptat.

PDL și aliații și-au făcut o temă zilnică din ruperea USL. Explică ba unii, ba alții, cum se rupe USL azi (până la prânz), mîine sau poimâine. Iar vorba este la modă de ceva vreme, uite că se fac aproape 3 (trei) ani de când se tot spune.

Ruperea USL este normală. O cere viața. Numai că are și ea timpul ei. Iar timpul nu i-a venit. Mai are treabă USL cu câștigarea prezidențialelor. Treabă importantă, complicată, cu efect asupra viitorului politicii în România. Anti-băsescul Crin Antonescu ajuns Președinte al României promite a fi un garant al libertăților cetățenești și al democrației. Promite a fi un naționalist modern, în limitele comportamentului democratic european - să nu uităm vorba lui că românii trebuie să fie la fel de naționaliști ca germanii, francezii, olandezii etc. Promite reînvierea acelui atât de dorit „prin noi înșine”, concept liberal care a dus la formarea României moderne. Concept care este opus, cu totul, comportamentului de până acum al lui Traian Băsescu și a clicii politice care îl înconjoară. Promite să fie al tuturor românilor, chiar dacă așa ceva nu este posibil însă este foarte posibil să fie al marii majorități a românilor.

USL mai are de terminat un mare angajament politic, pentru care a primit voturile multe la parlamentare. Să ducă la bun sfârșit o guvernare cu două mari componente: repararea nedreptăților și abuzurilor incalificabile ale guvernărilor băsesciene și punerea României pe alte temelii de dezvoltare. Pentru că restul de guvernare din 2012 a avut doar rolul de a opri abuzurile guvernărilor băsesciene, putem vorbi de guvernarea USL abia de după parlamentarele din toamnă. Suntem la început. Băsescu luptă încă, mârșav, cu sprijinul unor instituții deturnate de la atribuțiile lor fundamentale - Ministerul Public, ANI, CCR - pentru a împiedica guvernarea USL. Este o realitate faptul că acele instituții sunt politizate excesiv, sunt în prim-planul politicii băsesciene de obstrucționare a programului de guvernare USL, sunt însă și disperate pentru viitorul indivizilor care le populează. Procurorii tremură la ideea că nu vor mai fi la egalitate juridică cu judecătorii, că nu vor mai fi magistrați, că vor fi obligați să renunțe la „puteri” ce nu le aparțin dar care le permiteau să se comporte ca o poliție politică. Cei de la ANI sunt îngroziți că li se vor reduce „competențele” și vor fi obligați să se limiteze doar la cercetarea unor cauze, deciziile urmând a fi luate, așa cum este normal (după părerea mea) de către instituția în care își desfășoară activitatea cel căzut în greșeală. CCR are, la rândul lui, coșmaruri. Mai ales de când s-a apucat să adauge la lege, să facă interpretări total aiurea a sensului normelor de drept material și a prevederilor constituționale, de cele mai multe ori în contradicție cu practica judiciară la nivel internațional (CEDO).

PDL, principala organizație politică cu apucături mafiote este aproape de congresul lor. Își vor alege conducerea. Mesajele grupurilor de influență din PDL declamă, reclamă, caută să convingă că USL se va rupe și că ei, portocalezii cei mafioți, vor prelua guvernarea. Cu PSD nu vor, cu PNL vor doar unii, alții mai de soi nu au pe alături așa că toată „tocătura” politică este pentru amețirea portocalezilor buimaci care urmează să dea voturile pentru unul sau altul.

Undeva, în fundal, se aud voci din tabăra USL care reclamă ruperea. Răzlețe ele, cam anemice însă sunt purtate de unele nume cumva mai cunoscute. În general sunt nemulțumiții care nu ajuns la putere sau care, deși au un dram de putere, este o putere săracă. Este o putere controlată. Iar asta nu le place. Nu mai au potențial de creștere a puterii personale, simt că viitorul lor nu mai are acea valoare pe care și-o doreau.

Și Ponta, și Crin Antonescu au tot spus că USL va rămâne intact până își va îndeplini rostul.


Agerpres preia de la România Tv (postul lui Ghiță) o parte din tema discuțiilor:

"Odată şi odată sigur că se va rupe USL", a spus Ponta, la România TV, exprimându-şi speranţa că despărţirea va fi în termeni civilizaţi, un "divorţ fără scandal". 
Întrebat care sunt condiţiile pentru o despărţire civilizată, Ponta a răspuns că este vorba de două: "Să câştigăm prezidenţialele şi să ducem guvernarea până în 2016 în termeni cât mai de colaborare".
"Uite, aşa ca Cehia şi Slovacia, putem în 2016 să facem o despărţire civilizată. Mi-aş dori să avem o alianţă care să dureze pe termenul înţelegerii şi o despărţire între oameni care au lucruri comune", a susţinut Ponta, amintind că, potrivit înţelegerii iniţiale între PSD şi PNL, Uniunea Social Liberală ar trebui să funcţioneze până în 2020. 
Pe de altă parte, el nu a exclus că în 2016 cele două partide "vor merge separat". 
Știu că discuțiile cu privire la ruperea USL vor continua, aprig. Cel puțin la nivelul conducerii formațiunilor care compun USL situația este clară. Iar în PSD este evident că o voce puternică va fi cea a lui Adrian Năstase care, temporar (deși eu sper să fie permanent) este în libertate după o detenție politică comandată de Traian Băsescu și pusă în aplicare de Daniel Morar și judecătorii afiliați politic PDL.

Niciun comentariu: